عمران خان در این گفت وگوی تلفنی، طولانی شدن جنگ در افغانستان را برای این کشور زیان بار خواند و تاکید کرد: اسلام آباد نیز در چند دهه گذشته همواره تحت تاثیر ناامنی های این کشور قرار گرفته است.
وی همچنین اطمینان داد: پاکستان برای تعمیق روابط برادرانه با افغانستان از هیچ تلاشی دریغ نخواهد کرد.
نخست وزیر پاکستان با دعوت رسمی از اشرف غنی برای سفر به پاکستان گفت: اسلام آباد، افغانستان را برادر خود می داند و برای آن اهمیت قائل است.
گفت وگوی اخیر میان مقام های عالی رتبه دولت های اسلام آباد و کابل در حالی انجام می شود که تنش های اخیر مرزی منجر به تشدید تنش های دیپلماتیک میان دو کشور شده است.
به دنبال حمله نظامیان پاکستان به نیروهای مرزی افغانستان و کشته شدن چهار غیرنظامی، وزارت امورخارجه افغانستان کاردار پاکستان در کابل را فراخواند.
گفتگوی تلفنی عمران خان با اشرف غنی در شرایطی است که علاوه برتنش اخیر مرزی، سخنان چندی پیش نخست وزیر پاکستان هم موجب اعتراض شدید مقامات افغانستان شده بود.
عمران خان در اظهاراتی از افغانستان به دلیل آن چه که به بن بست کشیدن روند مذاکرات صلح با گروه طالبان خواند، انتقاد کرد که با واکنش تند مقامات کابل مواجه شد.
سخنان نخست وزیر پاکستان در متهم کردن دولت افغانستان در به بن بست کشاندن مذاکرات صلح و همچنین لزوم تشکیل دولت موقت در این کشور نوعی دخالت در امور داخلی افغانستان ارزیابی شد که وزارت خارجه پاکستان مجبور به تصحیح مواضع وی شد.
این موضع گیری جنجالی عمران خان که وزارت خارجه پاکستان ضمن تصحیح آن، برداشت بد از این اظهارات را موجب واکنش منفی دولت کابل دانست، برخلاف انتظار دولت افغانستان بر اساس وعده عمران خان بود.
نخست وزیر پاکستان در روزهای آغازین حضور در این مسند وعده داده بود که در دوره حاکمیت حزب تحریک انصاف، روابط اسلام آباد با همسایگان به خصوص افغانستان تقویت شده و تنش ها از روابط دو جانبه کاسته بشود.
گفتگوی تلفنی عمران خان با اشرف غنی پس از این اظهارات جنجالی و تنش های مرزی افغانستان و پاکستان، پیشگامی اسلام آباد در جلوگیری از تداوم تنش در روابط دو کشور و تلاش برای کاهش منازعه محسوب می شود.
به خصوص آنکه عمران خان در این گفتگوی تلفنی از رئیس جمهوری افغانستان برای دیدار از پاکستان دعوت کرده که انجام این سفر می تواند علاوه بر تلطیف فضای تنش، موجب تقویت مناسبات کابل و اسلام آباد به خصوص همکاری مشترک در مسیر استقرار صلح در افغانستان بشود.
دولت افغانستان انتظار دارد که پاکستان در روند صلح در آن کشور از طریق ترغیب طالبان به گفتگوهای صلح نقشی سازنده در این زمینه ایفا کند.
این در حالی است که این گمانه وجود دارد که دولت پاکستان دیگر نفوذ چندانی بر طالبان به خصوص از زمان مرگ «ملا محمد عمر» سرکرده پیشین این گروه و انشعاب در طالبان ندارد.
«خواجه محمد آصف» وزیر خارجه دولت سابق پاکستان گفته است: "پاکستان میخواهد افغانستان در صلح باشد و تا حدی بر شبه نظامیان طالبان نفوذ دارد؛ اما نفوذ اسلام آباد بر این گروه به اندازه گذشته نیست."
برهمین اساس این دیدگاه مطرح است که افغانستان باید با بازنگری در میزان انتظارات خود از پاکستان برای نقش آفرینی در روند صلح، سطح توقعات خود را با میزان توانایی دولت اسلام آباد در این عرصه تنظیم کند.
نویسنده: محمدرضا عسگری
135/116
بیشتر بخوانید:
عمران خان: بحران افغانستان باید با محوریت مردم این کشور حل شود
استقبال ایران از برگزاری نشست لویه جرگه مشورتی صلح افغانستان
احضار کاردار پاکستان در افغانستان به وزارت خارجه این کشور/تحلیل