ایران پرس: گـــل همیشـــه بهـــار، گیاهی که زینت بخش بسیاری از پارکها و باغچه های منازل است و در عین حال دارای خواص درمانی بسیار نیز می باشد.

گـــل همیشـــه بهـــار با نام علمـی OFFICINALIS CALENDULA، از جمله دارای خاصیت نیروبخش و تسکین دهنده تشنج می باشد، به این جهت آنرا در موارد آسم، سرفه، تپش قلب، بیخوابی و حالت اضطراب بکار می برند.

از خواص آن مدر بودن، تصفیه خون، عرق آور بودن، کاهش دهنده فشار خون و کلسترول خون ذکر شده است. ضمنا تاثیر آن در ترشحات کبدی و کیسه صفرا تائید شده است و در درمان اختلالات کبدی، زردی، رفع التهاب، زخم معده و دستگاه گوارش بکار برده می شود.

بدین صورت که به نسبت هر فنجان آب، مقدار پنج گرم گل گیاه را به مدت 10 دقیقه دم کرده ومصرف می کنند.

ویژگی های گل همیشه بهار

گل همیشه بهار، گیاهی علفی، زیبا و دارای ساقه ای به طول 20 تا 50 سانتی متر است. هر بوته آن دارای چندین ساقه و هر ساقه نیز دارای چند گل است.

البته گفتنی است دو نوع گل همیشه بهار وجود دارد؛ یکی از آنها همیشه بهار پرورشی با گلبرگ های مضاعف و دیگری همیشه بهار وحشی (خودرو) است که در تاکستان ها و مزارع می روید.

شکل ظاهری و خواص هر دو گیاه مشابه است. هردو آنها برگ های دراز با لبه های دندانه دار به رنگ سبز مایل به قهوه ای روشن و گلهایی به رنگ زرد مایل به نارنجی دارند.

گل های همیشه بهار سحرگاهان باز می شود وعصرها بسته می شود و مناسب ترین زمان برای چیدن آنها ساعات اولیه صبح است. این گیاه به واسطه داشتن شهد و گرده فراوان مورد توجه زنبورهای عسل است.

از نظر ترکیبات شیمیایی، همیشه بهار دارای نوعی ماده تلخ، اسیدهای آلی، رزین، ماده ای به نام کالاندولین، صمغ، لعاب، آلبومین، اسانس، ساپونین، اسیدهای مختلف و ماده رنگی زرد است.

گونه وحشی و خودرو گل همیشه بهار بیشتر در منطقه مدیترانه و در نواحی غرب و جنوب غربی ایران می روید و نمونه پرورشی آن در تمام مناطق ایران قابل کشت است، ولی کشت وسیع و صنعتی آن در ایستگاه تحقیقات گیاهان دارویی در منطقه چمستان در استان همیشه سرسبز مازندران پرورش می یابد.

دراین ایستگاه تحقیقاتی با وسعتی بیش از ده هکتار، انواع مختلف گیاهان دارویی از جمله همیشه بهار پرورش می یابد و درشرایط بهداشتی به کارخانه های داروسازی حمل می شود.

بدین صورت که گلهای همیشه بهار را پس از رشد کامل چیده و پس از حمل به کارخانه در محل مخصوص خشک می کنند و به روش صنعتی، عصاره گلهای خشک شده گرفته می شود و در مخازن مخصوص نگهداری می شود.

عصاره مورد نظر پس از طی مراحل مختلف عمل آوری به منظور استفاده عموم در بسته بندیهای مناسب به بازار عرضه می شود.

برخی دیگر از خواص درمانی همیشه بهار

بکاربردن پماد یا کرم و کمپرس گل همیشه بهار برای رفع خراش وترک پوست بدن و بطور کلی جراحات پوست بدن، سوختگی ها و بیماری های مختلف پوستی و نظایر آن توصیه شده است. از اینرو گل همیشه بهار در تهیه فرآورده های دارویی مخصوصا تهیه کرم ها، لوسیون ها، مایعات شستشو و غیره بکار می رود.

عصاره این گیاه را اگر به صورت بمالند بافت های زیر پوست را تقویت می کند و نه تنها پوست را شاداب نگه می دارد، بلکه اثر ضد التهاب موضعی دارد.

ضمنا جوش و دانه های صورت راهم بخوبی از بین می برد. جوشانده برگ همیشه بهار نیز استعمال خارجی دارد و برای رفع میخچه پا و زگیل و حالات مشابه آنهامصرف می شود.

117