با وخامت حال اسلام کریم اف، رئیس جمهوری ازبکستان، گمانه زنی ها درباره جانشین وی جدی تر شده است.

رادیو ازبکی ایران پرس: لاله کریم آوا، دختر کوچک اسلام کریم اف، روز دوشنبه در اینستاگرام خود نوشت: پدرم بعد از اینکه صبح شنبه دچار خونریزی مغزی شده بود، در بیمارستان بستری شد و در حال حاضر در بخش مراقبت های ویژه بیمارستان تحت درمان است.

وی افزود: در حال حاضر وضع وی ثابت است. پیش بینی درباره سلامت آینده وی بسیار زود است. 

در بیانیه ای که دولت ازبکستان روز یکشنبه منتشر کرد، آمده است: به عقیده پزشکان، بررسی وضع کامل سلامتی رییس جمهور و درمان های تکمیلی زمان بر خواهد بود. 

گمانه زنی درباره جانشین اسلام کریم اف

در همین حال، دانیال کریم اف، سردبیر سایت فرغانه رو در تحلیلی گفته است، پس از کریم اف، قدرت به دست شوکت میرزایف، نخست وزیر فعلی ازبکستان خواهد افتاد.

بر اساس قانون اساسی ازبکستان، پس از فوت رییس جمهور ازبکستان، قدرت به رییس مجلس سنای ازبکستان واگذار می شود. 

سردبیر سایت فرغانه رو همچنین نوشته است: از آن جایی که رییس مجلس سنا از جایگاه خوبی در کشور برخوردار نیست، قدرت به شوکت میرزایف که از افراد نزدیک به اسلام کریم اف است، می رسد. 

منابع خبری از تدابیر شدید امنیتی در اطراف بیمارستانی که کریم اف درآن بستری است، خبر می دهند.

دولت ازبکستان روز یکشنبه از بستری شدن اسلام کریم اف 87 ساله در بیمارستان خبر داده بود.

دعا برای سلامتی رئیس جمهور

شماری از خوانندگان ازبکستان، از اهالی این کشور خواسته اند، که هرگونه شایعه درباره بد شدن وضع سلامتی اسلام کریم اف رئیس جمهوری را باور نکرده و برای شفای او دعا کنند.

وخامت حال اسلام کریم اف در شرایطی است که مردم ازبکستان خود را برای اول سپتامبر، جشن استقلال کشورشان آماده می کنند.

اسلام کریم اف هر سال، روز اول سپتامبر در مراسم جشن استقلال کشورش شرکت می کرد و حالا روشن نیست که آیا امسال در این مراسم حضور خواهد یافت، یا نه.

اسلام کریم اف کیست؟

کریم اف از زمان کسب استقلال ازبکستان درسال 1991 و فروپاشی اتحاد شوروی در این کشور قدرت را در اختیار دارد. 

وی سال 1983، وزیر مالی ازبکستان و سال 1986 رئیس برنامه ریزی و معاون نخست وزیر دولت بود و در همان سال، به عنوان اولین دبیر حزب کمونیست استان «خشکه دریا» منصوب شد.

24 مارس سال 1990، اسلام کریم اف از سوی نمایندگان شورای عالی ازبکستان به عنوان رئیس جمهوری انتخاب شد و سال 1991 نیز در نخستین انتخابات مستقیم ریاست جمهوری ازبکستان شرکت کرد و با کسب 86 درصد آرا بر تنها رقیبش از حزب دموکرات «ایرک شاعر سلی مدمیناو» معروف به محمد صالح پیروز شد.

ماه مارس سال 1995، زمان ریاست کریم اف بدون انتخابات تا سال 2000 تمدید شد. 

بار دیگر کریم اف از طریق انتخابات به یک دوره پنج ساله ریاست دست یافت، اما سال 2002 با برگزاری یک همه پرسی، زمان ریاست جمهوری او از پنج به هفت سال تغییر داده شد.

سال های 2007 و 2014، کریم اف، باز هم از طریق انتخابات و هر دو دفعه با کسب 90 درصدی آرا، زمان رهبری اش را تمدید کرد.

سرزمینی برای رئیس جمهورهای مادام العمر 

تنها اسلام کریم اف نیست که مدتی طولانی زمام قدرت را در این کشور آسیای مرکزی در دست دارد. 

نورسلطان نظربایف، رئیس جمهوری قزاقستان نیز از سال 1989 به قدرت رسیده و امامعلی رحمان، رئیس جمهور تاجیکستان از سال 1992 بر این کشور حکومت می کند. 

هر دو این رئیس جمهور در کشورهای خود با نام رسمی «الباشی» و «پیشوای ملّت» شناخته شده اند.

قربانقلی بیرد محمداف، رئیس جمهوری ترکمنستان نیز سال 2007، تنها بعد از درگذشت «صفر مراد نیازاف»، رهبر پیشین که بعد از 22 سال در دست داشتن حکومت درگذشت، زمام قدرت در این کشور گاز و نفت خیز آسیای مرکزی را به دست گرفت.

در همه این کشورها، توجیه رهبران برای زمان طولانی ریاست شان این است که کسی نمی تواند جای آنها را بگیرد و ثبات و امنیت و پیشرفت اقتصاد کشور به وجود آنها وابسته است.

ولی منتقدان می گویند، حاکمان کهنسال، مانعی عمده در راه پیشرفت منطقه آسیای مرکزی در جاده اصلاحات دموکراتیک هستند.