به گزارش ایران پرس، «آنتونیو گوترش» امروز چهارشنبه در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره مواضع «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری امریکا نسبت به برجام گفت، قویا معتقدم این توافق نامه بایستی حفظ شود.
توافق هستهای ایران و گروه پنج به علاوه یک (بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین، آمریکا و آلمان) از ژانویه 2016 اجرایی شده است؛ اما دولت آمریکا به عنوان یکی از اعضای این گروه همواره در اجرای برجام بدعهدی میکند.
«دونالد ترامپ» همواره بر خلاف مواضع طرف های دیگر برجام، برنامه جامع اقدام مشترک را توافقی وحشتناک خوانده و خواستار برهم زدن آن است، اما جهان مخالف این اقدام خصمانه رئیس جمهوری آمریکا است.
رئیس جمهوری آمریکا براساس قانون کنگره این کشور موظف است، هر 90 روز پایبندی ایران به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) را به کنگره آمریکا گزارش دهد.
15 اکتبر (23 مهرماه) تاریخ تصمیم ترامپ در این باره است، اما اختلاف نظرهای دولت آمریکا درباره برجام جدی شده است و مشخص نیست ترامپ چه خواهد کرد.
اگر ترامپ در این گزارش پایبندی ایران را همراه با مدارک معتبر تایید نکند، کنگره 60 روز فرصت خواهد داشت تا درباره تحریم هایی که به موجب برجام لغو شده است، تصمیم گیری کند.
این در حالی است که شماری از مقامات امریکا از جمله «رکس تیلرسون»، وزیر امور خارجه، «جیمز ماتیس» وزیر دفاع، ژنرال «جوزف دانفورد» رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا در در سخنان جداگانه ای، پای بندی ایران را به توافق هسته ای تائید کرده بودند.
البته این سخنان بعد از هفت بار گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی مبنی بر پای بندی کامل ایران به تعهدات خود در چارچوب برجام، قابل انتظار بوده است.
«جیمز ماتیس» وزیر دفاع امریکا در کمیته نیروهای مسلح سنا در پاسخ به سوالی در خصوص برجام و تأثیر منفی خروج احتمالی آمریکا از این توافق، گفت، به نفع آمریکا است که در این توافق باقی بماند زیرا در حال حاضر سندی دال بر پایبند نبودن ایران به توافق هسته ای برجام وجود ندارد.
امروز هم بیش از 180 نماینده دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا با ارسال نامه ای به رئیس جمهوری این کشور خواستار تایید پایبندی ایران به این توافق نامه شده بودند.
«رکس تیلرسون» هم که در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد برای نخستین بار در کمیسیون مشترک برجام در سطح وزرا شرکت کرد، در نشست خبری پس از آن اظهار کرد، با مسایل فنی برجام مشکلی نداریم اما موضوعات سیاسی آن مطرح است.
«محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز در این کمیسیون موارد متعدد نقض برجام از طرف آمریکا را یادآور شده بود.
ظریف همچنین در گفت وگو با خبرنگاران در پایان این نشست اعلام کرد که شاهد بی اطلاعی مقامات آمریکا از واقعیت های بین المللی بوده است.
اظهارنظر امروز دبیرکل سازمان ملل هم در راستای حمایت قریب به اتفاق جامعه بین الملل به ویژه پنج کشور عضو کمیسیون مشترک و همچنین اتحادیه اروپا از این توافق هسته ای است.116/110
بیشتر بخوانید:
نامهنگاری دموکراتهای کنگره با ترامپ درباره برجام
«ماتیس» در جمع حامیان استمرار برجام/ تحلیل
نقشه جدید تیلرسون درباره برجام چیست؟
رئیس شورای روابط خارجی آمریکا: بهترین گزینه برای واشنگتن «باقی ماندن در برجام» است