به گزارش خبرگزاری ایران پرس، «میخائیل گورباچف» در سن ۹۲ سالگی در بیمارستان مرکزی مسکو درگذشت.
وی آخرین رهبر اتحاد جماهیر شوروی مدتها بود که از بیماری رنج میبرد.
گورباچف متولد ۲ مارس ۱۹۳۱ (۱۱ اسفند ۱۳۰۹) و هشتمین و آخرین رهبر اتحاد جماهیر شوروی بود و از سال ۱۹۸۵ تا ۱۹۹۱ که استعفا کرد، دبیرکلی حزب کمونیست اتحاد جماهیر شوروی را برعهده داشت.
از او به عنوان یکی از مهمترین شخصیتهای نیمهٔ دوم قرن ۲۰ یاد میشود؛ شخصیت گورباچف همچنان محل بحث و جدال میان موافقان و مخالفان است.
وی طیف وسیعی از ستایشها و جوایز از جمله جایزه صلح نوبل را به دلیل نقش محوری در پایان دادن به جنگ سرد، محدود کردن نقض حقوق بشر در اتحاد جماهیر شوروی و خودداری از مداخلهٔ نظامی در پی سقوط دولتهای مارکسیست-لنینیست در شرق و اروپای مرکزی و اتحاد دوباره آلمان دریافت کردهاست؛ برعکس، او در روسیه به دلیل آنکه جلوی فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی را نگرفت، اغلب مورد سرزنش و سخره قرار میگیرد؛ اتفاقی که باعث کاهش تأثیر جهانی روسیه و بحران اقتصادی در این کشور شد.
وی در سال ۲۰۱۴ و در جریان بحران اوکراین و الحاق کریمه به فدراسیون روسیه گفت: من کاملاً مجاب شدهام که ولادیمیر پوتین بهتر از هر کس دیگری از منافع روسیه محافظت میکند.
میخائیل گورباچف در ۳۰ اوت ۲۰۲۲ در سن ۹۱ سالگی در مسکو درگذشت. وی گورباچف در گورستان نووودویچی مسکو در کنار همسرش رایسا که در سال ۱۹۹۹ درگذشته بود به خاک سپرده خواهد شد.
ماجرای نامه امام خمینی (ره) به گورباچف
در ۱۱ دی ۱۳۶۷ (اولین روز سال ۱۹۸۹ و قریب 3 سال پیش از استعفای گورباچف و فروپاشی اتحاد جماهیر شوروری) آیت الله جوادی آملی، محمدجواد لاریجانی و مرضیه حدیدچی دباغ به نمایندگی از حضرت امام خمینی (ره) نامهای خطاب به میخائیل گورباچف آخرین دبیرکل حزب کمونیست شوروی تسلیم او کردند.
رهبر کبیر انقلاب اسلامی در این نامه نسبت به مرگ کمونیسم هشدار داده و نوشته بودند؛
جناب آقای گورباچف، برای همه روشن است که از این پس کمونیسم را باید در موزههای تاریخ سیاسی جهان جستجو کرد؛ چرا که مارکسیسم جوابگوی هیچ نیازی از نیازهای واقعی انسان نیست؛ چرا که مکتبی است مادی، و با مادیت نمیتوان بشریت را از بحران عدم اعتقاد به معنویت، که اساسیترین درد جامعه بشری در غرب و شرق است، به درآورد.
حضرت امام از رهبر شوروی خواسته بودند به سیاست مذهب ستیزی خاتمه دهد و نسبت به اسلام مطالعاتی انجام دهد.
گورباچف پس از درگذشت حضرت امام خمینی (ره) طی مصاحبهای از اینکه به هشدارهای بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران، 3 سال قبل از فروپاشی شوروی توجه کافی نکرده بود، اظهار تأسف کرد و گفت: «مخاطب پیام خمینی از نظر من، همه اعصار در طول تاریخ بود.»
«آلکساندر دوگین» فیلسوف و متفکر سیاسی روس معتقد است؛ نامه حضرت امام به گورباچف با چالشهایی که در حال حاضر با آن مواجه هستیم بسیار منطبق و مرتبط است.
وی می گوید؛ «ما باید به این نامه بازگردیم و پوتین باید این نامه را در دستور کار خود قرار دهد. این نامه محدود به زمان خودش نیست، بلکه ابدی است. فکر میکنم این نامه میتواند توجه بیشتر و بیشتری را به خود جلب کند. محتوای این سند بسیار ارزشمند است.»