هشتمین سال جنگ ائتلاف سعودی ضد یمن با آغاز آتشبس پیشنهادی سازمان ملل متحد همراه بود. پنج ماه از این آتشبس میگذرد و یمنیها از این فرصت برای قدرتنمایی بهره میگیرند.
رژه نظامی و موشکی نیروهای ارتش یمن اخیرا در بندر الحدیده، غرب یمن، برگزار شد و بخشی از قدرت نظامی ارتش یمن و جنبش انصارالله به نمایش گذاشته شد. این بزرگترین رزمایش نظامی بود که نیروهای یمنی برگزار کردند و در آن، جدیدترین وسایل و تجهیزات صنایع جنگی زمینی، هوایی و دریایی را به نمایش گذاشتند.
این رزمایش حامل چند پیام مهم بود:
پیام نخست این بود که یمنیها اراده جدی برای مقابله با ائتلاف سعودی و حفظ تمامیت ارضی و حاکمیت این کشور را دارند و جنگ 8 ساله سبب ناامیدی و یاس آنها برای پیروزی در جنگ و تحقق اهداف شان نشده است. یمنیها اگرچه خواستار تداوم جنگ نیستند اما از ادامه آن هم هراسی ندارند و آماده دفاع از تمامیت ارضی خود هستند و هدف اصلی آنها در این جنگ نامتقارن با سعودیها نیز همین بود.
پیام مهم دیگر این رزمایشها این بود که یمنیها برای تقویت قدرت بازدارندگی خود نه تنها ذرهای تردید بلکه حتی ذرهای کوتاهی نیز نکردهاند و امروز وضعیت نظامی آنها قابل مقایسه با 8سال قبل نیست.
در همین راستا، «یاسر الحوری» دبیرکل شورای عالی سیاسی یمن در گفت وگو با خبرگزاری ایران پرس تاکید کرد، یمن از طریق تمرینهای نظامی پیامهای متعددی را به متجاوزان ارسال کرده و مهمترین آن این است که ارتش یمن بعد از هشت سال دیگر در سطح گذشته نیست بلکه دارای امکانات گستردهای است و میتواند خسارتهای سنگینی را به دشمن وارد کند.
پیام مهم دیگر این رزمایشها نیز این بود که اگر دشمن سعودی به نقض آتشبس ادامه دهد و زمینه شکست آنرا فراهم کند، یمنیها برای وارد کردن ضربههای سنگین به ائتلاف سعودی از آمادگی لازم برخوردار هستند. به عبارت دیگر، طولانی شدن جنگ هدف یمنیها نیست اما برای جنگ طولانی مدت آمادگی دارند. در واقع، میتوان گفت این رزمایشها نوعی هشدار به ائتلاف سعودی محسوب میشود که در جهت شکست آتشبس حرکت نکند.
دیگر پیام این رزمایشها نیز این بود که یمنیها به این جمعبندی رسیدهاند که اساسا امیدی به نظام جهانی برای توقف حملههای سعودی نیست و تنها راه توقف جنگ نیز اتکا به قابلیت خود و ارتقا قدرت بازدارندگی در مقابل دشمن سعودی است.
واقعیت این است که آنچه که ائتلاف سعودی را به پذیرش آتشبس مجبور کرد، ارتقا قدرت بازدارندگی یمنیها در طول جنگ بود.
در سالهای اخیر یمنیها ضربههای سنگینی به خصوص به عربستان وارد کردند که از جمله میتوان به هدف قرار دادن تاسیسات آرامکو اشاره کرد که برای چند نوبت نیز این اقدام انجام شد.
تقویت قدرت بازدارندگی یمنیها سبب هراس سعودیها و همچنین زیر سوال رفتن اعتبار سیاسی و نظامی آنها در میان افکار عمومی شد چراکه این اتفاق در مقابل ضعیف ترین و فقیرترین کشور عربی منطقه رخ داد.
نویسنده: سيدرضی عمادی
117