سه مقام رسمی اطلاعاتی آمریکایی دوشنبه (22 آذر) گفتند ناظران جامعه اطلاعاتی آمریکا ارزیابی سازمان سیا را نپذیرفتند که ادعا میکند حملات سایبری روسیه با هدف کمک به پیروزی دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب آمریکا در انتخابات 2016 انجام گرفته است.

به گزارش رویترز، این افراد که نخواستند نامشان فاش شود، اعلام کردند درحالی که دفتر مدیریت اطلاعات ملی آمریکا (ODNI) ارزیابی سازمان سیا درباره اقدامات هکری روسیه را انکار نکرده، اما برآورد آنها را نیز به دلیل فقدان شواهد قطعی مبنی بر تلاش مسکو برای پیروزی ترامپ بر رقیب دموکرات خود، هیلاری کلینتون در انتخابات تایید نکرده است.

این موضع گیری دفتر مدیریت اطلاعات ملی آمریکا، که بر 17 نهاد اصلی جامعه اطلاعاتی آمریکا نظارت می کند، مقدمات لازم را در اختیار ترامپ قرار می دهد تا با گزارش سازمان سیا مقابله کند.

ترامپ، رئیس جمهوری منتخب آمریکا با «مضحک» خواندن گزارش سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) درباره نقش هکرهای روسی در انتخابات آمریکا، این گزارش را رد کرده است.

انکار گزارش سازمان سیا توسط ترامپ، آخرین نمونه از یک رشته اختلافات بر سر رفتار بین المللی روسیه است که بین رئیس جمهور منتخب و جامعه اطلاعاتی بروز کرده است.

سخنگوی دفتر مدیریت اطلاعات ملی آمریکا از اظهار نظر در این مورد خودداری کرد.

این سه مقام آمریکایی همچنین اعلام کردند که اداره تحقیقات فدرال آمریکا (اف بی آی) به دلایل مشابه و مقایسه اطلاعات در دسترس، از تایید گزارش سازمان سیا خودداری کرده است.

«دفتر مدیریت اطلاعات ملی آمریکا» که اکنون ریاست آن را جیمز کلاپر به عهده دارد، پس از حوادث 11 سپتامبر، بنا به توصیه کمیته ای که بر روی این حادثه تحقیق می کرد، تاسیس شد. این کمیسیون که ناکارآمدی های بزرگ اطلاعاتی را شناسایی کرده بود، برای افزایش هماهنگی بین سازمان های اطلاعاتی آمریکا، پیشنهاد تاسیس این دفتر را مطرح کرد.

در اکتبر 2016، دولت آمریکا به طور رسمی روسیه را به انجام حملات سایبری گسترده علیه سازمان های سیاسی آمریکا در آستانه انتخابات ریاست جمهوری متهم کرد. باراک اوباما اعلام کرده بود که وی به پوتین درباره پیامدهای این حملات هشدار داده است.

گزارش های سازمان سیا که یافته هایش را در معرض عموم قرار نداده، رهبران کنگره را برانگیخته تا تحقیق در این مورد را خواستار شوند.

هفته قبل، اوباما از سازمان های اطلاعاتی خواست که حملات سایبری و دخالت های خارجی در فرایند انتخابات ریاست جمهوری را بررسی و گزارش آن را تا قبل از 20 ژانویه (اول بهمن)، زمان پایان دوره ریاست جمهوری اش اعلام کنند.

یکی از مقامات ارشد آمریکایی روز جمعه به رویترز گفت که بعد از انتخابات، سازمان سیا ارزیابی کرد که حملات سایبری به سازمان های سیاسی کشور با هدف پیروزی ترامپ انجام شده است؛ زیرا حملات به نهادهای حزب جمهوری خواه در اواخر تابستان کاهش یافته و بر روی حزب دموکرات متمرکز شده بودند.

این مقام آمریکایی همچنین می افزاید از میان اطلاعات به سرقت رفته، تنها مواردی که از نهادهای حزب دموکرات بوده، مانند ایمیل های دزدیده شده جان پودسا، رئیس کمپین انتخاباتی کلینتون، در ویکی لیکس، سازمان ضد پنهانکاری و در دیگر رسانه ها منتشر شده است.

یکی از این سه مقام آمریکایی روز دوشنبه اعلام کرد که نتیجه گیری سازمان سیا بر این اساس بوده «هکرهای روسی هم اطلاعات نهادهای وابسته به حزب دموکرات را به سرقت برده اند و هم حزب جمهوری خواه؛ اما فقط اطلاعات مربوط به دموکرات ها افشا شده است. این یک استدلال سست برای یک قضاوت تحلیلی درست است.»

جان مک کین، سناتور جمهوریخواه، روز دوشنبه گفت اطلاعاتی وجود ندارد که نشان دهد حملات سایبری هکرهای روسی به نهادهای سیاسی آمریکا با هدف تاثیرگذاری بر نتیجه انتخابات انجام شده است.

مک کین به رویترز گفت «کاملا روشن است که هکرهای روسی به کمپین های ما نفوذ کرده اند، اما اطلاعاتی در دست نیست که نشان دهد آنها با هدف تاثیرگذاری بر نتیجه انتخابات ما این کار را انجام داده باشند؛ به همین خاطر کنگره باید در این مورد تحقیقاتی انجام دهد.»

مک کین با رد ادعای رینس پریباس (Reince Priebus)، رئیس کمیته ملی جمهوریخواهان که گفته بود کامپیوترهای مربوط به سازمان های حزب جمهوری خواه هک نشده اند، افزود: اینکه آقای پریباس چنین ادعایی کرده به معنی آن نیست که حتما گفته وی درست است. ما به تحقیقات کاملی در این زمینه نیاز داریم تا بفهمیم هدف روس ها چه بوده است. فعلا نمی توانیم نتیجه گیری کنیم. به همین خاطر است که به تحقیقات جامعی نیاز داریم.»

دوین نونز (Devin Nunes) رئس کمیته اطلاعاتی مجلس سنا، روز دوشنبه در نامه ای خطاب به جیمز کلاپر، رئیس دفتر مدیریت اطلاعات ملی آمریکا، نوشت که وی از اینکه عالی ترین مقامات اطلاعاتی آمریکا از طرح های تحقیقاتی سازمان سیا و تفاوت بین ارزیابی هایش با گزارش های اف بی آی مطلع نیستند، «وحشت» کرده است.

دوبین با یادآوری اینکه کلاپر در ماه نوامبر اعلام کرده بود که شواهد قوی مبنی بر ارتباط حملات هکرهای روسی با افشاگری های ویکی لیکس وجود ندارد، از وی خواست تا به همراه مقامات سیا و اف بی آی روز جمعه گزارشی از آخرین ارزیابی های اطلاعاتی درخصوص حملات هکرهای روسی در رقابت های انتخابات ریاست جمهوری ارائه دهد.