سوریه از موارد استثنایی مربوط به تحولات سال 2011 جهان عرب است. این استثنا بودن دلایل مختلفی دارد، اما دو دلیل مهم تر است. از یک سو سوریه با مداخله قدرت های خارجی وارد بحران شد و وضعیت کنونی در این کشور ریشه درونی نداشته و از سوی دیگر سوریه نه با انقلابیون (مانند مدل لیبی سال 2011) بلکه با تروریست های چندملیتی طی سال های اخیر جنگ کرده است.
مداخله خارجی در سوریه در قالب الگوی رفتاری انفرادی کشورها (یک کشور به طور خاص مداخله کرد) و یا مجموعه ای از کشورها به طور گروهی از جمله در قالب بهره گیری از ظرفیت های نهادی علیه نظام سوریه انجام شده است. اتحادیه عرب از جمله نهادهایی است که کشورهای عربی مخالف نظام سوریه از آن برای اعمال فشار بر این کشور بهره گرفته اند.
12 نوامبر 2011 عضویت سوریه در «اتحادیه عرب» با پیشنهاد دولت قطر تعلیق شد.
"استینبرگ"، محقق حوزه خاورمیانه در این خصوص نوشت: «18 کشور عضو اتحادیه عرب از تعلیق عضویت سوریه حمایت، دو کشور مخالفت کردند و عراق نیز رأی ممتنع داد.» پس از تعلیق عضویت سوریه در اتحادیه عرب، این اتحادیه تصمیم گرفت مجازات اقتصادی علیه سوریه اعمال کند.
پس از گذشت 8 سال از بحران سوریه، نه تنها نظام این کشور با الگوهای رفتاری مداخله جویانه بازیگران و قدرت های خارجی سقوط نکرد بلکه به اذعان "حموده صباح"، رئیس پارلمان سوریه، الگوی رفتاری این کشور در مقابله با گروه های تروریستی و حامیان آنها «نوید ظهور یک نظام جهانی جدید را می دهد.»
پس از 88 ماه، مقدمات بازگشت مجدد سوریه به اتحادیه عرب فراهم شده که دعوت رسمی از رئیس پارلمان این کشور برای شرکت در بیست و نهمین کنفرانس اتحادیه پارلمان های عربی در امان، پایتخت اردن از نشانه های این بازگشت است. سی امین اجلاس سران اتحادیه عرب ماه جاری میلادی در تونس برگزار خواهد شد.
اگرچه هنوز حضور سوریه در اجلاس سران اتحادیه عرب نهایی نشده، اما اختلاف های زیادی در درون این اتحادیه در خصوص حضور سوریه شکل گرفته است. عربستان، امارات و بحرین هنوز آمادگی کافی برای بازگشت سوریه را به اتحادیه عرب ندارند و آن را شکست سیاسی خود در کنار شکست میدانی و نظامی عنوان می کنند، اما این تفکر و این کشورها اکنون در اتحادیه عرب در اقلیت قرار دارند. بر همین اساس نیز با حمایت اکثریت کشورها از رئیس پارلمان سوریه دعوت رسمی به عمل آمد تا در کنفرانس اتحادیه پارلمان های عربی که وابسته به اتحادیه عرب است، شرکت کند.
بازگشت سوریه به اتحادیه عرب در نشست ماه جاری دور از انتظار نیست، اما حتی اختلاف های کنونی نیز حامل این پیام است که اگر در سال 2011، 18 عضو اتحادیه عرب از تعلیق عضویت سوریه در این اتحادیه حمایت کردند، اکنون همین تعداد کشور خواستار بازگشت سوریه به این نهاد فرامنطقه ای عربی هستند. حضور یا عدم حضور سوریه در نشست آتی سران اتحادیه عرب، این نشست را تحت الشعاع قرار خواهد داد و پیروزی مقاومت در مقابل محور سازش را در منطقه به رخ خواهد کشید.
117
تاکید عمان بر بازگشت سوریه به اتحادیهعرب
حمایت مغرب از بازگشت سوریه به اتحادیه عرب
باسیل دوباره تاکید؛ سوریه باید به آغوش اتحادیه عرب بازگردد