ایران پرس - وزیر خارجه ایران با تاکید بر ضرورت اقدام جمعی جنبش غیرمتعهدها در برابر جنایات رژیم صهیونیستی ضد مردم فلسطین گفت، آزادی عمل این رژیم برای تداوم جنایت، نشانه‌ای از یک‌جانبه‌گرایی جدید است که باردیگر به تهدید اصلی برای امنیت جهانی تبدیل می‌شود.

«محمدجواد ظریف» روز پنجشنبه در نشست وزیران خارجه جنبش غیرمتعهدها در باکو؛ با بیان اینکه جنایات رژیم صهیونیستی ضد فلسطینی‌ها با تشویق آمریکا و برخی از متحدان منطقه‌ای آن انجام شده است، تصریح کرد، موج نخست یکجانبه‌گرایی در اوایل سال‌‌های 2000، منطقه خارومیانه را در معرض فاجعه قرار داد و به افزایش افراط‌گرایی، خشونت و تروریسم منجر شد.

ظریف تاکید کرد، جنبش غیرمتعهدها باید همچنان به مقاومت در برابر یکجانبه‌گرایی و پیشبرد تصمیم‌گیری چندجانبه ادامه دهد و به دنبال هدف خود برای ایجاد نظم جهانی عادلانه و دموکراتیک باشد.

امروز جهان، یکبار دیگر شاهد رویکرد یکجانبه‌گرایی با محوریت «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا است.

همزمان با ورود ترامپ با کاخ سفید، بی‌توجهی به توافق‌های بین‌المللی و نهادهای جهانی از جمله سازمان ملل متحد در دستور کار هیات حاکمه ایالات متحده آمریکا قرار گرفته است.

ترامپ در مسیری گام برمی‌دارد که مشابه اوایل سال‌های 2000 است که رویکرد جنگ‌طلبی آمریکا در منطقه با حمله به افغانستان و سپس عراق، صلح و امنیت جهانی را به خطر انداخت.

رشد افراط‌گرایی و خشونت، میراث اشغالگری آمریکا در افغانستان و عراق بوده است. ایجاد گروه‌های مختلف تروریستی ازجمله داعش و جبهه‌النصره، برآیند رویکرد یکجانبه‌گرایی آمریکا در گذشته بود، که امنیت و ثبات را برای مردم منطقه غرب آسیا برهم زد. 

این رویکرد باردیگر با ورود «دونالد ترامپ» به کاخ سفید، قابل مشاهده است و تصمیم‌های وی در عرصه سیاست خارجی، هشداری برای صلح و امنیت جهانی است. جنگ‌افروزی ائتلاف سعودی در یمن درسایه حمایت تسلحیاتی و سیاسی آمریکا، وارد چهارمین سال خود شده است.

علاوه بر این؛ تشدید جنگ‌طلبی و اشغالگری رژیم صهیونیستی در سرزمین‌های اشغالی فلسطین با چراغ‌سبز آمریکا نشانه دیگری از یکجانبه‌گرایی جدید در دوران دونالد ترامپ است.

اعلام قدس، به‌عنوان پایتخت رژیم جعلی اسرائیل و انتقال سفارت آمریکا از تل‌آویو به قدس‌اشغالی در روز «نکبت» (روز تشکیل رژیم اسرائیل)، بی‌توجهی به قطعنامه‌ها و توافق‌های بین‌المللی و نماد یکجانبه‌گرایی جدید است.

انتصاب‌های جدید ترامپ و ورود آنان به حلقه تصمیم‌گیری سیاسی، بیش از پیش، نشان از حرکت آمریکا در مسیر یکجانبه‌گرایی دارد.

انتصاب فردی به نام «جان‌بولتون» در سمت مشاور امنیت ملی آمریکا، ریشه در یکجانبه‌گرایی گذشته آمریکا و تداوم آن در دولت ترامپ دارد که قبلا؛ به اشغال عراق در سال 2003 منجر شد.

دیدگاه های جان بولتون در قبال موضوعات سیاست خارجی آمریکا

در همین چارچوب؛ «کارزار ائتلاف توقف جنگ در بریتانیا» اخیرا در بیانیه‌ای درباره سیاست‌های جنگ‌طلبانه «جان بولتون» هشدار داد و اعلام کرد:

"جهان با انتخاب جان بولتون به‌ عنوان مشاور امنیت ملی ترامپ، خطرناک‌‌تر شده، چرا که وی طی دو دهه گذشته حامی سیاست‌های تهاجمی بوده است."

«برنی‌سندرز» سناتور آمریکایی هم درباره سیاست یکجانبه دونالد ترامپ در عرصه سیاست خارجی گفت:

"جان بولتون یکی از عوامل گمراه کردن آمریکا به سمت جنگ فاجعه‌بار عراق در سال 2003 بود."

تردیدی وجود ندارد که «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا، نمایانگر تهدیدی عینی برای سلامت دموکراسی آمریکایی و نظام بین‌المللی است.

در چنین شرایطی؛ نهادها و سازمان‌های جهانی ازجمله جنبش غیرمتعهدها، که محفل چندجانبه‌گرایی هستند، مسوولیت خطری برعهده دارند تا با سیاست واحد و تصمیم‌سازی چندجانبه دربرابر یکجانبه‌گرایی جدید آمریکا بایستند. کوتاهی در این زمینه، و همزمان اصرار ترامپ بر سیاست یکجانبه‌گرایی، زنگ خطری برای صلح و امنیت بین‌المللی و نیز جنبش غیرمتعهدها است که به دنبال نظمی عادلانه و دموکراتیک در جهان است.

نویسنده: علی کرمی

118/116

بیشتر بخوانید:

ظریف: توسعه زرادخانه هسته‌ای آمریکا به یک مسابقه تسلیحاتی جدید در جهان می انجامد+ ویدئو

ظریف: یکجانبه گرایی امریکا زنگ خطری برای امنیت جهانی است

گزارش: باکو، میزبان اجلاس وزرای خارجه جنبش عدم تعهد

 

دیدگاه های جان بولتون در قبال موضوعات سیاست خارجی آمریکا