آتشی که داعشی ها در موصل برافروخته اند آسمان این شهر در شرق عراق را تیره و تار کرده و پیشروی به سوی این شهر را با مشکل روبرو کرده است.
استفاده از آتش و دود در جنگ از سالهای بسیار دور معمول بوده است اما تجهیزات ناکافی نیروهای عراقی برای مقابله با آن از جمله ماسک باعث شده است غیرنظامیان و به خصوص کودکان بیشترین آسیب را ببینند.
زمانی که نیروهای عراقی ورودی های شهر موصل را با استفاده از استحکامات شان بستند، عناصر داعش اقدام به آتش زدن چاههای نفت کرده و در داخل شهر نیز با آتش زدن تایرهای وسایل نقلیه سعی کرده اند دید دشمنان شان را کور کرده و امکان استفاده از فناوری ماهواره ای برای شناسایی مواضع شان را از بین ببرند.
نیروهای داعش با به آتش کشیدن کارخانه گوگرد در منطقه التینة در جنوب موصل هوای این منطقه را آلوده کرده اند.
به دلیل وجود دود ناشی از سوختن چاههای نفت و کارخانه گوگرد، قدرت دید مردم در منطقه التینة کاهش یافته و کودکان با لباس هایی که اثرات سیاهی در آن دیده می شود، در کنار خیابان ها مشغول بازی هستند.
به گزارش سازمان ملل بین 600 تا 800 نفر از مردم موصل به دلیل استشمام گاز حاصل از آتش زدن کارخانه گوگرد، مسموم شده و کمک پزشکی دریافت کرده اند.
بر اساس این گزارش، برخی از مسموم شدگان در مرکز بهداشتی شهر القیارة درمان شده اند اما امکان معالجه برخی از مراجعه کنندگان به دلیل کمبود امکانات پزشکی در این مرکز میسر نشد و به مراکز مجهزتر منتقل شدند.
دو غیرنظامی در شهر موصل به دلیل استنشاق دود حاصل از سوختن گوگرد جان خود را از دست داده اند.
آتش سوزی کارخانه گوگرد در موصل مهار شده است اما آتش از چاههای نفتی که مدت ها است در حال سوختن هستند، همچنان شعله ور است.
ارتش عراق هنوز به غیرنظامیان حاشیه نشین در موصل دسترسی ندارند، در حالی که این افراد مدت ها است که هوای آلوده استنشاق کرده اند و نیاز به درمان دارند.
یکی از پزشکان بیمارستان "جمهوری" شهر موصل گفت: میزان مراجعه افرادی که از مشکلات تنفسی رنج می برند به این بیمارستان در حال افزایش است، افراد مبتلاء به بیماری آسم، سالخوردگان و کودکان بیشترین آسیب تنفسی را از استنشاق هوای آلوده دیده اند.
وی افزود: پرسنل پزشکی آنچه در توان دارند برای درمان مراجعه کنندگان انجام می دهد اما امکانات محدود است و شرایط هر روز سخت تر می شود.
به گزارش پزشکان عراقی، در درگیری ها با داعش تعداد زیادی زخمی می شوند، اما این گروه حجم زیادی از دارو و تجهیزات پزشکی را تصاحب کرده است.
ابو طاهر یکی از ساکنان حومه شرقی موصل که هفته گذشته کودک پنج ساله اش را به بیمارستان این شهر منتقل کرده بود، گفت: پسرم از بیماری آسم رنج می برد و قرار گرفتن در معرض هوای آلوده سلامتی اش را به خطر انداخته است.
وی افزود: هزینه دارو سنگین است و توان پرداخت آنرا ندارم.
ابو طاهر در ادامه تصریح کرد: بیش از یک میلیون 200 هزار نفر همچنان در موصل زندگی می کنند، از این تعداد برخی تلاش کرده اند که محل زندگی شان را از مناطق با میزان آلودگی بالا تغییر داده و به مناطق دیگر نقل مکان کنند.
در عین حال، کارشناسان سازمان صلیب سرخ جهانی اعلام کرده اند که آلودگی هوا در موصل از نوع بسیار خطرناک آن نیست.
کارشناسان سازمان صلیب سرخ جهانی می گویند که سمی ترین مواد شیمیایی را نمی توان با حواس طبیعی تشخیص داد.
همچنین صلیب سرخ جهانی به مردم شهر موصل توصیه کرده است که در صورت دسترسی نداشتن به ماسک، از دستمال مرطوب برای جلوگیری کردن از ورود هوای آلوده به ریه شان استفاده کنند.
کارشناسان نیز می گویند که هوای آلوده شهر موصل کیفیت تصاویر ماهواره ای و دقت عملیات هواپیماهای بدون سرنشین را پایین آورده است، اما اثرات مخرب این هوای آلوده محدود است.
با این وجود، سرهنگ جان دوریان «John Dorrian» سخنگوی ائتلاف به اصطلاح مبارزه با داعش نیز اعلام کرده است که سوختن چاههای نفت تنها موانع جانبی بوجود آورده است و امکان جمع آوری اطلاعات از آسمان موصل همچنان وجود دارد.
همچنین "دیوید ویتی" نظریه پرداز و سرهنگ بازنشسته نیروهای ویژه امریکا نیز گفت بر افروختن آتش تاکتیکی است که تنها در زمانی که جنگ به مرحله تن به تن می رسد، موثر است.
"دیوید ویتی" افزود با آلوده کردن هوا تنها می توان دقت حملات بالگردها را کاهش داد اما هواپیماهایی که به فناوری "جی پی اس" مجهز هستند، می توانند اهداف را تشخیص دهند.