به گزارش خبرگزاری ایران پرس، گروه طالبان از 24 مردادماه که برای دومین بار قدرت را در افغانستان در دست گرفته، تلاش می کند نزد افکار عمومی و جامعه بین الملل چهره متفاوتی نسبت به قبل، از خود به نمایش بگذارد، در عین حال تاکید دارد که قوانین این کشور بر اساس شریعت وضع می شود.
اخیرا در ولایات مختلف مواردی از محدودیت ها و ممنوعیت های اعلام شده است.
خبرگزاری صدای افغان(آوا) گزارش داده که طالبان، کشیدن سیگار و تماشا کردن تلویزیون را در برخی مناطق افغانستان ممنوع اعلام کرده اند.
به گفته منابع مردمی در شهرستان های ولایت بلخ، طالبان ناقضین این قوانین جدید را تحت پیگرد قرار می دهند.
برخی منابع از سمنگان نیز گزارش داده اند که طالبان استفاده از تلویزیون را در این ولایت ممنوع کرده و انحراف و گمراه شدن خانواده ها و به طور کلی مردم توسط رسانه ها را دلیل اتخاذ این تصمیم اعلام کرده اند.
در حال حاضر فقط برنامه های مذهبی از شبکه های تلویزیون ها پخش می شود.
طالبان همچنین گذاشتن ریش و استفاده از لباس های سنتی افغانستان را نیز در شهرستان های ولایت بلخ الزامی کرده است.
پوشش زنان افغانستان پس از حضور طالبان
در حوزه پوشش و آزادی کار و تحصیل زنان نیز اوضاع داخل افغانستان مورد توجه رسانه ها و افکار عمومی قرار گرفته است.
گزارش خبرنگار ایران پرس از برخی خیابانهای کابل حاکی از این است که تردد زنان در سطح شهر خیلی کم شده است و معدود زنان افغان هم که تردد دارند، با حجاب کامل هستند و برخی از آنان علاوه بر پوشیدن چادر از روبنده هم استفاده میکنند.
روز شنبه شماری از زنان هوادار طالبان با چادر (عموماً مشکی) و برقع با تجمع در دانشگاه کابل از حجاب اعلامی این گروه حمایت کردند که نشان می دهد پوشش مورد نظر طالبان برای حضور اجتماعی زنان افغان احتمالاً همین است.
در عین حال محدودیت هایی در دانشگاه ها به ویژه در هرات اعمال شده و تصاویر کلاس ها نشان می دهد مسیر جدا کردن کلاس های دختران و پسران دنبال می شود.
دولت طالبان اعلام کرده که دانشگاهها در افغانستان باید بر اساس جنسیت تفکیک شوند و پوشش جدید اسلامی وضع میشود.
عبدالباقی حقانی، وزیر تحصیلات عالی دولت طالبان، روز یکشنبه به خبرنگاران گفت که طالبان "اجازه آموزش مختلط (دختر و پسر) را نخواهد داد". او همچنین اعلام کرد که مضامین تدریسی در دانشگاهها مورد بازبینی قرار میگیرد.
پیش از این زمانی که طالبان از ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱ حکومت افغانستان را برعهده داشت، زنان و دختران را از رفتن به مدرسه و محل کار منع کرده بود؛ این گروه اما اکنون مدعی است که تغییر کرده و طور دیگری رفتار میکند و میخواهد به حقوق زنان بر اساس شریعت اسلام احترام بگذارد.
عضو هیات رهبری طالبان: تهدیدی متوجه زنان افغانستان نیست
جلال الدین شینواری عضو هیات رهبری طالبان در این زمینه به خبرنگار ایران پرس گفته است که دولت جدید طالبان در افغانستان چیز زیادی از زنان نمیخواهد و فقط زنان هنگام حضور در جامعه، سرکار و دیگر مراکز، حجاب اسلامی خود را رعایت کنند و هیچ تهدیدی ضد زنان از سوی طالبان نیست.
در عین حال زنان افغان همچنان نگران وضعیت شغلی و تحصیلی آینده خود هستند و در شهرهای مختلف تجمع های اعتراضی برگزار می کنند.
تظاهرات زنان مخالف و موافق طالبان+ ویدیو
وضعیت آزادی رسانه ها نیز در دوره نظام سیاسی جدید افغانستان اکنون مورد توجه قرار دارد.
با وجودی که طالبان در دوران قبلی حضور در عرصه سیاسی افغانستان، فعالیت همه رسانه ها را به بهانه شریعت منع کرده بود اما پس از سقوط کابل در 24 مرداد، مقامهای طالبان تاکید کردند که رسانهها میتوانند آزادانه به کارشان ادامه دهند و روزنامهنگاران مورد اذیت و آزار قرار نخواهند گرفت.
آنها یک کنفرانس مطبوعاتی رسمی برگزار کردند و ذبیح الله مجاهد، سخنگوی طالبان در گفتگوهای اختصاصی و صریح نیز به سوالات خبرنگاران رسانه های مختلف از جمله ایران پرس پاسخ گفت؛ با این حال هفته گذشته و پس از انتشار تصاویر دو خبرنگار کتکخورده افغان، نگرانی از وضعیت آزادی مطبوعات و رسانه ها در افغانستان به شدت افزایش یافته است.
مرضیه زائری