ایران پرس- آمریکا در دوره ریاست جمهوری ترامپ رویکرد افزایش نفوذ و ایجاد تفرقه در اروپا بین اعضای اروپایی ناتو و اتحادیه اروپا را در پیش گرفته است.

ضمن اینکه از نفوذ قدرت های رقیب خود یعنی روسیه و چین در اروپا بیمناک بوده و تلاش می کند تا به هرنحو ممکن مانع از افزایش روابط و نفوذ این دو کشور در اروپا شود.

در این راستا مایک پمپئو  وزیر امور خارجه آمریکا،  از روز دوشنبه 11 فوریه سفری دوره ای را  به مجارستان، اسلواکی و لهستان آغاز می کند.

وی به دنبال جبران کمبود تعامل آمریکا با این کشورها است که راه را برای نفوذ بیشتر روس‌ها و چینی‌ها در مرکز اروپا هموار کرده است.

تلاش امریکا به منظور جایگزین‌هایی برای چین و روسیه

به گفته «دنیل فرید» سفیر سابق آمریکا در لهستان: "تعامل آمریکا با منطقه بعد از توسعه مرزهای ناتو و اتحادیه اروپا به سمت اروپای مرکزی کاهش یافت، در حالی که واشنگتن از طرف دیگر توجه بیشتری را صرف آسیا و درگیری‌های خاورمیانه کرد."

پمپئو در نخستین مرحله سفر به مجارستان رفته و روز سه شنبه به اسلواکی خواهد رفت و بعد در آن برای شرکت در نشست ورشو که رویکردی ضد ایرانی دارد رهسپار لهستان خواهد شد.

یک مقام دولت آمریکا که نامش را فاش نکرد، گفت: "تلاش‌های ما در حوزه تعامل دیپلماتیک هدفش رقابت بر سر نفوذ مثبت و دادن پیام حمایت و توجه آمریکا به هم‌پیمانان‌ما در منطقه به منظور دادن جایگزین‌هایی برای چین و روسیه به آنها است."

نگرانی ترامپ از رابطه مجارستان با روسیه و چین

دولت ترامپ بارها نگرانی خود از ادامه روابط برخی از این کشورها مانند مجارستان با روسیه به ویژه در حوزه انرژی ابراز کرده و در عین حال مخالف توسعه روابط چین با این کشورها است.

روسیه روابط تاریخی با مجارستان داشته و بوداپست نیز به رغم عضویت در اتحادیه اروپا و همراهی با این نهاد اروپایی در اعمال تحریم ها علیه  مسکو، اما همواره روابط خود با روسیه را در عرصه های مختلف حفظ کرده است.

این مساله خشم واشنگتن را برانگیخته است. اما از سوی دیگر روابط روسیه با لهستان همواره پس از وقوع بحران اوکراین در سال 2014 پرتنش بوده و ورشو ضمن اینکه بر شدت عمل ناتو در برابر روسیه تاکید دارد، در عین حال خواهان ایجاد پایگاه نظامی آمریکا در این کشور برای حفاظت از آن در مقابل تهدیدات ادعایی از جانب روسیه است. 

هدف دیگر پمپئو مقابله با نفوذ روزافزون چین در این سه کشور است. دولت آمریکا ادعا می کند که در مورد حضور فزاینده چین به ویژه توسعه تکنولوژی‌های شرکت هوآوی در مجارستان و لهستان نگران است.

آمریکا و هم‌پیمانان غربی آن نگران هستند که تجهیزات هوآوی برای جاسوسی مورد استفاده قرار بگیرد و توسعه محصولات این شرکت در اروپای مرکزی را در راستای کسب جایگاه در بازار اتحادیه اروپا می‌داند.

امریکا خواستار ایجاد شکاف بین اروپای قدیم و اروپای جدید است

دولت ترامپ خواهان ایجاد شکاف در اتحادیه اروپا بین اروپای قدیم یعنی کشورهای تشکیل دهنده این اتحادیه و اروپای جدید یعنی کشورهایی است که از سال 2000 میلادی به بعد به عضویت اتحادیه اروپا در آمده اند. به همین دلیل واشنگتن، لهستان را به عنوان متحد اصلی خود در اروپای جدید در نظر گرفته است.

لهستان از معترضان به سیاست های اتحادیه اروپا بوده و بر حاکمیت ملی خود تاکید کرده و در عین حال در سیاست خارجی و دفاعی خود پیرو آمریکا است.

دولت  راستگرای لهستان نیز همراهی کاملی با واشنگتن داشته و در این راستا میزبانی نشست ورشو که رویکردی ضد ایرانی دارد بر عهده گرفته است. 

به گفته یک مقام ارشد لهستانی: "یکی از موضوعاتی که در نشست ورشو بررسی خواهد شد برنامه موشک‌های بالستیک ایران است، البته این یکی از موضوعاتی است که نه فقط درباره ایران بلکه درباره تمام خاورمیانه مورد بحث قرار خواهد گرفت."

این نشست توسط مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا ترتیب داده شده و قرار است ۱۳ و ۱۴ فوریه در ورشو پایتخت لهستان برگزار شود.133/118

نویسنده: سید رضا میرطاهر

بیشتر بخوانید:

سفر بی‌نتیجه «پمپئو» به مصر

اعتراض به سفر پمپئو با هواپیمای نظامی به عراق

سفر پمپئو به‌خاورمیانه؛ اهداف و پیامدها/ تحلیل