تحلیل:

ایران پرس: تحولات اخیر در عرصه جنگ اوکراین یعنی ارائه مجوز کشورهای غربی به کی‌یف برای حمله به خاک روسیه با استفاده از تسلیحات دوربرد آمریکایی و اروپایی از یک سو و استفاده روسیه از موشک میان برد فراصوت جدید در اوکراین به منزله هشداری جدی به غرب، موجب شده تا تعارض بین روسیه و ناتو به حد بی سابقه ای افزایش یابد.

این مساله با واکنش های انتقادی حتی در کشورهای اروپایی عضو ناتو مواجه شده است.

«رابرت فیکو» نخست وزیر اسلواکی از تصمیم «جو بایدن» رئیس جمهوری آمریکا در دادن مجوز به اوکراین جهت هدف قرار دادن عمق خاک روسیه با موشک‌های دوربرد آمریکایی انتقاد کرد و با توصیف آن به‌عنوان تصمیمی تکان‌دهنده و عامل تشدید تنش جهانی، تاکید کرد: حتی آمریکا نیز از تاثیرات آن مصون نخواهد ماند.

انتقاد این مقام ارشد اروپایی با توجه به گام های عامدانه جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا برای درگیر ساختن هر چه بیشتر ایالات متحده در جنگ اوکراین و در نتیجه قرار دادن «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری منتخب این کشور در مقابل عمل انجام شده صورت گرفته است.

«میخائیل مالوف» تحلیلگر ارشد سابق سیاست های امنیتی دفتر وزارت دفاع آمریکا می گوید: "استفاده اوکراین از موشک های دوربرد اتکمز آمریکایی تغییری در روند جنگ ایجاد نخواهد کرد و فقط شرایط را بحرانی و تشدید می کند."

وی همچنین افزود: "این اقدامات تشدید کننده بایدن فقط دلیل سیاسی دارد و دولت جدید دونالد ترامپ، رئیس جمهوری منتخب آمریکا را در آینده با شکست مواجه خواهد کرد، چرا که اگر او در دوران ریاست جمهوری خود از این تصمیم حمایت نکند، موقعیت دولتش تضعیف خواهد شد."

البته اروپایی ها که نگران تغییر سیاست و رویکرد کنونی آمریکا در قبال جنگ اوکراین و کاهش شدید کمک های این کشور به اوکراین هستند از تصمیم بایدن استقبال کرده اند. هم چنان که پس از اقدام واشنگتن در اعطای مجوز به اوکراین برای حمله به خاک روسیه با موشک اتکمز با برد ۳۰۰ کیلومتر، بریتانیا و فرانسه نیز از ارائه مجوز به کی یف برای حمله به اهداف در خاک روسیه با موشک های استورم شادو / اسکالپ با حداکثر برد ۵۰۰ کیلومتر خبر دادند.

«ولادیمیر پوتین» رئیس‌جمهور روسیه، روز پنج شنبه در سخنرانی مهمی خطاب به مردم و نیروهای مسلح این کشور اعلام کرد: "اوکراین از تسلیحات دوربرد غربی برای حمله به خاک روسیه استفاده کرده است.:

وی گفت: "در ۱۹ نوامبر، شش موشک عملیاتی - تاکتیکی آتاکمز ساخت آمریکا و در ۲۱ نوامبر در جریان یک حمله ترکیبی موشکی با استفاده از سامانه‌های استورم شادو ساخت بریتانیا و هیمارس ساخت آمریکا، به اهداف نظامی در مناطق بریانسک و کورسک در خاک فدراسیون روسیه حمله شد."

با توجه به اینکه روسیه پیش از این به غربی ها درباره ارائه مجوز کشورهای غربی به اوکراین برای حمله به خاک روسیه با استفاده از تسلیحات دوربرد غربی هشدار داده بود، لذا روسیه اقدامات متفاوتی را برای هشدار جدی به غرب و ناتو صورت داده است.

در گام نخست، ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهور روسیه، دکترین جدید هسته‌ای این کشور را امضا کرد که به طور رسمی آستانه استفاده از سلاح هسته‌ای را کاهش می‌دهد. این دکترین به روسیه اجازه می‌دهد حتی در پاسخ به حملات متعارف از سوی کشوری که از حمایت یک قدرت هسته‌ای برخوردار است، به حمله هسته‌ای روی آورد.

پوتین پیش‌تر هشدار داده بود که استفاده اوکراین از تسلیحات دوربرد غربی برای حمله به خاک روسیه، به معنای درگیری مستقیم روسیه و ناتو خواهد بود.

روسیه در گام دوم خود برای اخطار به غرب و ناتو در اقدامی بی سابقه برای نخستین بار از یک موشک بالستیک میان برد فراصوت جدید مجهز به کلاهک متعارفی برای حمله به خاک اوکراین استفاده کرد.

ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه اعلام کرد: "نیروهای مسلح روسیه در پاسخ به حمله با استفاده از موشک‌های دوربرد آمریکایی و بریتانیایی به خاک روسیه، حمله‌ای ترکیبی به یک مرکز دفاعی - صنعتی اوکراین انجام داده‌اند."

به گفته او در این حمله، یکی از سامانه‌های موشکی میان‌برد جدید روسیه یعنی موشک بالستیک فراصوت غیرهسته‌ای «اُرِشنیک» در شرایط جنگی آزمایش شد که موفقیت‌آمیز بود و هدف تعیین‌ شده محقق شد.

درمقابل «ولودیمیر زلنسکی» رئیس جمهور اوکراین با اشاره به سخنان پوتین در خصوص استفاده موفقیت‌آمیز از یک موشک بالستیک فراصوت غیرهسته‌ای در حمله به یکی از تاسیسات دفاعی - صنعتی اوکراین، تاکید کرد: "رئیس جمهور روسیه به دنبال تشدید جنگ است."

استفاده روسیه از یک موشک بالستیک فرا صوت جدید برای حمله به اوکراین اخطاری جدی به کشورهای غربی به خصوص اعضای اروپایی ناتو است که در صورت تداوم اقدامات تحریک آمیز و جنگ افروزانه علیه روسیه باید منتظر فرود آمدن این موشک ها در کشورهای خود باشند.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

117