در این راستا، گزارشها حاکی از شروع همکاری هسته ای آمریکا و عربستان سعودی است. طبق گزارش خبرگزاری رویترز، دولت ترامپ به صورت محرمانه به شرکت های آمریکایی اجازه داده تا همکاری هسته ای با عربستان سعودی را آغاز کرده و فناوری های ساخت نیروگاه هسته ای را در اختیار ریاض قرار دهند.
"ریک پری" وزیر انرژی آمریکا با اعطای 6 مجوز محرمانه به شرکت های آمریکایی برای فروش فناوری های مرتبط با انرژی هسته ای به عربستان و همکاری با این کشور موافقت کرده است. عربستان قصد دارد حداقل دو نیروگاه هسته ای احداث کند و دولت ترامپ به شدت در تلاش است تا از کشورهایی مانند روسیه و کره جنوبی عقب نمانده و همکاری های هسته ای با عربستان را به سرعت آغاز کند.
بر اساس اختیارات وزیر انرژی آمریکا، شرکت های آمریکایی مجاز خواهند بود تا پیش از انعقاد هرگونه قرارداد رسمی، کارهای اولیه مربوط به فعالیت های هسته ای در عربستان را بدون انتقال هیچ گونه تجهیزاتی شروع کنند. سازمان امنیت هسته ای ملی آمریکا وابسته به وزارت انرژی اعلام کرد تمام شرکت هایی که درخواست مجوز همکاری هسته ای با عربستان را داشته اند، خواسته اند تا نام و مجوز آن ها محرمانه باقی بماند.
این در حالی است که کنگره آمریکا از این مساله بیم دارد که انتقال فناوری هسته ای به عربستان سعودی باعث ایجاد رقابت تسلیحات هسته ای در خاورمیانه شود. مجلس نمایندگان آمریکا در 19 فوریه 2019 در گزارشی از تلاش مشاوران و منصوبان ارشد ترامپ برای فروش تجهیزات حساس هستهای به عربستان سعودی، با وجود مخالفت اعضای شورای امنیت ملی آمریکا خبر داد.
در این گزارش 24 صفحهای که توسط "الیجا کامینگز" رئیس کمیته نظارتی مجلس نمایندگان آمریکا منتشر شد، از تلاشهای این افراد در دو سال گذشته برای پیشبرد مذاکرات هستهای با عربستان سعودی سخن به میان آمده است. هدایت این تلاشها را پیشتر "مایکل فلین" مشاور امنیت ملی سابق رئیس جمهوری آمریکا بر عهده داشته و بعدها "ریک پری" وزیر انرژی دولت ترامپ به عنوان یکی از جدیترین موافقان این اقدام مطرح شده است.
کامینگز هشدار داد: انتقال فناوری هسته ای به عربستان میتواند به اشاعه سلاحهای هستهای و بیثباتی در خاورمیانه منجر شود. در این گزارش تصریح شده بود که نگرانی های جدی و دو حزبی در ارتباط با تلاش های دولت ترامپ درباره انتقال فن آوری هسته ای حساس آمریکا به عربستان سعودی وجود دارد. کارشناسان ابراز نگرانی کردهاند که این فناوری آنقدر پیشرفته است که امکان ساخت سلاح هستهای را نیز مهیا میکند.
به نظر می رسد دولت ترامپ قصد دارد همان شیوه ای را که منجر به دستیابی اسرائیل به تسلیحات هسته ای شد برای عربستان سعودی نیز مورد استفاده قرار دهد.
"پل پیلار" مدیر ارشد سابق سازمان سیا در پایگاه آمریکایی «لوبلاگ» نوشت: کارزار فشار حداکثری ترامپ در برابر ایران و خروج واشنگتن از برجام می تواند زمینه های تلاش عربستان برای ساخت بمب هسته ای را فراهم سازد.
با چراغ سبز آمریکا، کشورهای اروپایی مواد و تجهیزات لازم برای توسعه و ساخت سلاح اتمی را در اختیار رژیم صهیونیستی قرار داده و فرانسه نیز در دهه 1960 تاسیسات هسته ای «دیمونا» را برای رژیم صهیونیستی در صحرای نقب ایجاد کرد. واشنگتن نیز کمک های هسته ای زیادی به اسرائیل برای ساخت بمب هسته ای انجام داده است. طبق گزارش ها اسرائیل اکنون زرادخانه ای با حدود 200 سلاح هسته ای در اختیار دارد که از آن به منظور مرعوب کردن کشورهای خاورمیانه و گسترش ناامنی در این منطقه بهره گیری می کند.
اکنون رژیم سعودی نیز تلاش می کند تا با دستیابی به فن آوری و تجهیزات هسته ای به طور پنهانی برنامه هسته ای نظامی را دنبال کند. دولت ترامپ با فروش بی رویه و بدون محدودیت تسلیحات به عربستان و تلاش برای تجهیز رژیم سعودی به تجهیزات و فن آوری هسته ای به بهانه تولید برق از طریق ایجاد نیروگاههای هسته ای ، همه چارچوب و موازین بین المللی از جمله مقررات آژانس بین المللی انرژی اتمی را زیر پا گذاشته است. 114/118
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
بیشتر بخوانید:
طرح نمایندگان کنگره آمریکا برای توقف فروش سلاح به عربستان
گزارش: فشار افکار عمومی در غرب برای توقف حمایت نظامی و تسلیحاتی از رژیم عربستان