ایران پرس- رییس جمهوری ترکیه گفت: این کشور به دنبال استفاده از پول ملی در تبادلات تجاری با کشورهای جمهوری اسلامی ایران، چین و روسیه است.

"رجب طیب اردوغان"، روز شنبه در نشست سالانه شورای مشورتی حزب عدالت و توسعه در استان "ریزه" ترکیه با اشاره به کاهش ارزش پول ملی این کشور در برابر دلار آمریکا تاکید کرد: «مسئله دلار یا یورو و یا طلا نیست، بلکه یک جنگ اقتصادی ضد ترکیه و کشورهای مستقل ازسوی دولتمردان آمریکایی شروع شده است که باید تدابیر لازم برای مقابله با آن اتخاذ شود.»

در موضع‌گیری مشابه بن‌علی ییلدریم، رییس مجلس ترکیه نیز با بیان اینکه «آمریکا همپیمانی جز دلار ندارد» افزود: مواضع خصمانه‌ای که آمریکا درقبال ایران، روسیه و ترکیه اتخاذ کرده است، باعث افزایش بیش از پیش همکاری‌ها بین سه کشور خواهد شد.

در روز جمعه دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا اعلام کرد: تعرفه‌های گمرکی واردات آلومینیوم و فولاد از ترکیه را دو برابر کرده است. همچنین این کشور به دنبال بازداشت یک کشیش آمریکایی، ترکیه را تحریم کرده است.

روند وقایع بیانگر این است که تحریم‌های یک‌جانبه آمریکا علیه کشورهای مختلف سبب نزدیک شدن این کشورها به یکدیگر شده است.

در حال حاضر آنچه در بین این کشورها مشترک است احساس سوء استفاده آمریکا از نظام دلار است. آنها احساس می‌کنند که وابستگی مالی به دلار به عنوان یک ابزار قدرت آمریکا، آنها را در برابر این کشور آسیب‌پذیر ساخته است.

به نظر می‌رسد بیشترین نقش در محو شدن دلار از بازارهای بین‌المللی در آینده را ترامپ ایفا می‌کند

 

از همین رو؛ این کشورها به دنبال راهی هستند که از طریق آن امکان تاثیرگذاری آمریکا بر معادلات تجاری و اقتصادی خود را کاهش دهند. در همین راستا استفاده از ارزهای ملی، در کنار ارزهای مشترک راهکارهایی هستند که امکان مقابله با رفتارهای مخرب آمریکا را فراهم می‌کنند.

در این زمینه؛ ترکیه به عنوان کشوری که ایران و روسیه دو شریک اصلی آن هستند و نقش مهمی در تامین منابع انرژی این کشور دارند، ضروری می‌داند که برای ادامه تجارت خود با این دو کشور تمهیداتی را اتخاذ کند.

استفاده از ارز ملی در تجارت مشترک ابزاری است که به ترکیه این امکان را می‌دهد تا قدرت ارز ملی خود را حفظ کند و همزمان بتواند به تجارت خود با کشورهای ایران و روسیه ادامه دهد. همچنین با توجه به این که این اقدام محدودیت‌های ایران و روسیه را نیز از بین می‌برد، ترکیه می‌تواند از جایگاهی مناسب‌تر به مذاکره تجاری با این دو کشور بپردازد. در کنار این موارد، تجربه این همکاری مشترک می‌تواند انگیزه این سه کشور را برای ادامه همکاری در سایر مسائل بین‌المللی نیز افزایش دهد.

به‌‌هرحال؛ رویکرد ترامپ در اعمال تحریم‌های اقتصادی یک‌جانبه علیه کشورهای مختلف، اقدامی است که اقتصاد و تجارت جهانی را با خطر رو به رو ساخته است و در مواردی نیز زمزمه‌های بروز جنگ تجاری بین آمریکا و کشورهایی چون چین نیز به گوش می‌رسد. در چنین شرایطی؛ تنها اقدامات متحد و مشترک تجاری با هدف کاهش تاثیرگذاری و نفوذ اقتصادی آمریکا می‌تواند سیاست‌های مخرب دونالد ترامپ را کنترل کند.

نویسنده: منوچهر شفیعی

137/120

بیشتر بخوانید

واکنش اردوغان به کاهش ارزش لیر ترکیه

اردوغان: ترکیه در مقابل آمریکا تسلیم نمی‌شود+ ویدئو

به نظر می‌رسد بیشترین نقش در محو شدن دلار از بازارهای بین‌المللی در آینده را ترامپ ایفا می‌کند