چرا مهم است:
رژیم صهیونیستی در هفتم اکتبر ۲۰۲۳ جنگ علیه نوار غزه را آغاز کرد که پس از ۱۵ ماه در ژانویه گذشته توافق آتشبس امضا شد. پس از پایان مرحله اول آتش بس که ۴۲ روزه بود، این رژیم بار دیگر جنگ علیه غزه را آغاز کرد و در سایه حمایتهای آمریکا هنوز نشانهای مبنی بر خاتمه جنگ دیده نمیشود. وزارت بهداشت فلسطین اعلام کرد طی ۲۰ روز اخیر بیش از ۵ هزار فلسطینی شهید و مجروح شدند و مجموع آمار قربانیان از زمان آغاز حملات رژیم صهیونیستی به غزه در تاریخ هفتم اکتبر ۲۰۲۳ تاکنون نیز به ۵۰ هزار و ۸۸۶ شهید و ۱۱۵ هزار و ۸۷۵ مجروح رسیده است. آتشبسهای موقتی که در گذشته برقرار شده بودند، نتوانستهاند به طور مؤثر به بحران پایان دهند. سوال مهم این است که چرا جامعه جهانی نتوانسته است اقدامی برای نسلکشی علیه غزه انجام دهد؟
نکات کلیدی:
- دولت آمریکا در 18 ماه گذشته حمایت همهجانبهای از جنایتهای رژیم صهیونیستی علیه غزه به عمل آورده و مانع اصلی هر گونه اقدام جهانی علیه این رژیم شده است. آمریکا در شورای امنیت هر قطعنامهای را برای متوقف کردن جنایتهای این رژیم وتو میکند. واشنگتن حتی رای دیوان کیفری بینالمللی در خصوص بازداشت بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر و یو آو گالانت، وزیر جنگ برکنار شده رژیم صهیونیستی را بیاعتبار خواهنده و هشدار داده هر کشوری این حکم را اجرا کند با واکنش قاطع آمریکا مواجه خواهد شد. برخی از کشورهای اروپایی نیز همسو با آمریکا در جهت حمایت از صهیونیستها عمل میکنند، در حالی که افکار عمومی در آمریکا و اروپا علیه صهیونیستها است.
- یکی دیگر از دلایل ناتوانی جامعه جهانی برای متوقف کردن نسلکشی بیسابقه صهیونیستها علیه غزه مربوط به منافع سیاسی و اقتصادی شمار زیادی از کشورها است. بسیاری از کشورها به دلیل منافع سیاسی و اقتصادی خود، تمایل به مداخله در جنایت رژیم صهیونیستی علیه غزه ندارند. برخی کشورها به دلیل روابط نزدیک با رژیم صهیونیستی، از انتقاد یا اقدام علیه آن خودداری میکنند. بنابراین، در بسیاری از موارد، اراده سیاسی برای اقدام مؤثر وجود ندارد.
- لابی یهودی یکی از مهمترین لابیها در سطح جهانی است. لابی یهودی در درون کشورهای اروپایی و آمریکا و همچنین در نظام جهانی نفوذ زیادی دارند و اجازه هیچ گونه اقدامی را علیه رژیم صهیونیستی نمیدهند.
نگاه عمیقتر:
یکی دیگر از دلایل ناتوانی جامعه جهانی برای متوقف کردن جنایتهای رژیم صهیونیستی، محدودیتهای مربوط به سازمانهای بینالمللی به خصوص سازمان ملل متحد است. سازمان ملل متحد به دلیل ساختارهای سیاسی و حق وتو در شورای امنیت، امکان اتخاذ اقدامهایی را علیه صهیونیستها ندارند. در مواقعی نیز که تصمیمهایی علیه رژیم صهیونیستی اتخاذ میشود، ضمانت اجرایی ندارد. به عبارت دیگر سازمان ملل متحد از توان کافی برای اجرایی کردن تصمیمها ندارد.
نویسنده: سید رضی عمادی
سیدرضی عمادی