این شرایط وضعیت دولت «امانوئل مکرون» را در آغازین ماههای دوره دوم ریاست جمهوری، متزلزل کرده و نگرانی های سیاسی را در این کشور افزایش داده است.
دور نخست انتخابات پارلمانی فرانسه روز 12 ژوئن برگزار شد و براساس اعلام نتایج اولیه شمارش آرا توسط وزارت کشور فرانسه، حزب موسوم به «ائتلاف با هم»،(Ensemble) قریب به 26 درصد آرا را کسب کرده و ائتلاف رقیب که احزاب سبزها و چپها (NUPES) را تشکیل میدهد، 25 درصد آرا را به خود اختصاص داده است.
بدین ترتیب قرار است دور دوم این انتخابات در 19 ژوئن برگزار شود.
انتخابات پارلمانی فرانسه، انتخاباتی حیاتی در فضای سیاسی کنونی این کشور به ویژه بعد از انتخابات ریاست جمهوری است که در آن، مکرون برای دومین بار بر کرسی ریاست جمهوری نشست.
در حال حاضر احزاب ناکام در انتخابات ریاست جمهوری تلاش می کنند تا با به دست آوردن حداکثر کرسی های پارلمان، اهداف خود پیش برده و بر سر راه برنامه های مکرون مانع تراشی کنند.
در این زمینه «ژان لوک مِلانشون» هفته هاست که در سخنرانی هایش، حملات خود علیه مکرون را شدت بخشیده است. وی مصمم است با پیروزی یک جناح قدرتمند چپ در انتخابات پارلمانی فرانسه، به جایگاه نخست وزیری دست یابد و بدین گونه به یک وزنه سنگین پارلمانی در مقابل مکرون بدل شود.
مِلانشون، رئیس جمهوری فرانسه را متهم میکند که نسبت به مسائل اجتماعی بی اعتنا است و برای پارلمان نقش چندانی قائل نیست. وی ابراز اطمینان کرده است که به اراده مردم علیه یکی از مهم ترین پروژههای مکرون رأی خواهد داد و آن، افزایش سن بازنشستگی از 62 به 64 سال است.
بر پایه تازه ترین آمار اعلام شده از سوی وزارت کشور فرانسه، احزابی که «ژان لوک ملانشون» آنها را در مقابل مکرون متحد کرده است، فقط چند دهم درصد از احزاب موسوم به «مکرونی» فاصله دارند.
رسانه های فرانسوی در این زمینه نوشتند که این نخستین بار در تاریخ جمهوری پنجم فرانسه است که حزب طرفدار رئیس جموری در پایان دور نخست رای گیری پارلمانی، آشکارا در صدر قرار نگرفته است.
موضوع دیگر در انتخابات اخیر پارلمانی فرانسه، کاهش مشارکت مردمی است. دور نخست این انتخابات با کاهش مشارکت بی سابقه مردم در پای صندوق های رای برگزار شد.
براساس آمارهای اعلام شده 52.3 درصد واجدین شرایط در انتخابات دیروز شرکت نکردند تا پایین ترین نرخ مشارکت در انتخابات در جمهوری پنجم فرانسه را به ثبت برسانند. پیش از این، مقام نخست کم مشارکت ترین انتخابات انتخابات پارلمانی فرانسه به انتخابات سال 2017 تعلق داشت.
کاهش مشارکت سیاسی فرانسویان به موضوع نگران کننده ای تبدیل شده است. در واقع شهروندان فرانسه طی سال های اخیر با عدم مشارکت در انتخابات، به نوعی اعتراض خود را به مقامات این کشور اعلام کرده و از سویی موضوع جمهوریت که همواره مقامات فرانسوی مدعی محافظت از آن بودند را زیر سوال برده اند.
این عدم مشارکت در دوره دوم انتخابات پارلمانی نیز می تواند تاثیر زیادی داشته باشد. نامزدها در دور دوم باید بتوانند 12.5 درصد آرای رای دهندگان را به خود اختصاص دهد. به این ترتیب هرچه نرخ مشارکت پایین تر باشد، شرایط به ویژه برای حزب مکرون سخت تر خواهد بود.
«بریس تنتوریر» کارشناس علوم سیاسی در این زمینه می گوید: "در صورتی که مکرون اکثریت مطلق را در پارلمان از دست بدهد، آنگاه باید وارد مذاکره و سازش با احزاب رقیب شود که فرانسویها به چنین چیزی عادت ندارند اما اگر جناح چپ «اتحاد مردمی» موفق به کسب اکثریت مطلق شود، آنگاه کل برنامه سیاسی به سمت و سوی دیگری خواهد چرخید."
به هر حال، روزهای سختی پیش روی مکرون و حزب وی قرار دارد. در صورتی که در دوم انتخابات، ائتلاف «با هم» به اکثریت مطلق دست نیابد، قدرت امانوئل مکرون برای اجرای برنامه هایش کاهش خواهد یافت.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
117