ایالات متحده در راستای سیاست های استعماری و خصمانه خود، سران برخی از کشورهای آمریکای لاتین از جمله مقامات ونزوئلا و کوبا را از حضور در این نشست منع کرده است. این درحالی است که سران برخی دیگر از کشورهای منطقه نیز اعلام کرده اند در این نشست شرکت نمی کنند.
همزمان نیز قرار است نشستی با عنوان«جامعه کشورهای آمریکای لاتین و کارائیب» در آرژانتین برگزار شود.این نشست به ریاست آرژانتین و با حمایت دولت مکزیک و با حضور کشورهایی که از سوی ایالات متحده به اجلاس سران قاره آمریکا دعوت نشده اند، برگزار خواهد شد.
آرژانتین، مکزیک، بولیوی، شیلی و هندوراس از جمله کشورهایی هستند که تصمیم کاخ سفید برای حذف برخی از دولت ها (کوبا، نیکاراگوئه و ونزوئلا) از شرکت در نشست سران کشورهای قاره آمریکا را رد کرده اند.
هدف از برگزاری نشست آرژانتین که قرار است به صورت موازی با اجلاس سران قاره آمریکا برگزار شود، ایجاد یک بلوک واحد در آمریکای لاتین به رغم برخی اختلافات موجود است.
این در حالی است که چند روز پیش نیز ده کشور موسوم به بلوک آلبا با صدور بیانیه ای، اخراج و رفتار تبعیض آمیز در اجلاس سران قاره آمریکا در لسآنجلس را محکوم کردند.
«ساچا یورنتی» دبیر اجرایی آلبا در انتقاد از رویه آمریکا گفت: اجلاس سران قاره آمریکا رو به افول است، در حالی که ارزشها و اصول آلبا به قوت خود باقی است، این تفاوت فاحش بین نشستی مانند این و نشستی است که آنها قصد دارند در لس آنجلس تشکیل دهند.
در حالی که ایالات متحده طی سال های اخیر تلاش کرده است نفوذ خود را در کشورهای آمریکای لاتین افزایش دهد و از منابع، ثروت و موقعیت آنها استفاده کند، برخی از کشورهای این قاره همچنان بر آرمان های ضداستعماری و عدالت خواهانه خود پافشاری کرده و حاضر به پذیرش سیاست های واشنگتن نیستند.
این کشورها در حالی که زیر تحریم های سنگین اقتصادی و سیاسی آمریکا قرار دارند، در برابر خواسته واشنگتن مقاومت می کنند. اکنون کشورهای دیگر چون آرژانتین، برزیل و مکزیک نیز اعلام کرده اند تحت سیاست های آمریکا قرار نخواهند گرفت.
«آلبرتو فرناندز» رئیس جمهوری آرژانتین ضمن انتقاد از تحریم های اقتصادی آمریکا علیه کوبا و ونزوئلا،گفت: ما باید همصدا شده و از آمریکا بخواهیم متوقف شود. من دیگر سکوت نخواهم کرد.
این شرایط در حالی است که مقامات آمریکا برگزاری اجلاس سران قاره آمریکا را به عنوان فرصتی عالی برای دولت «جو بایدن» رئیس جمهوری آمریکا برای تقویت نفوذ خود در آمریکای لاتین و ادعای نقش خود به عنوان رهبر منطقه پس از ماموریت طوفانی دونالد ترامپ رییس جمهوری پیشین آمریکا می دانستند.
از سوی دیگر این نشست فرصتی بود برای مقامات آمریکا در شرایطی که جنگ روسیه و اوکراین در جریان است. در حال حاضر، تحریم های سنگینی علیه روسیه، به ویژه در بخش انرژی این کشور از سوی واشنگتن و متحدانش وضع شده است. کشورهای آمریکای لاتین که از تامین کننده های مهم انرژی به ویژه نفت وگاز محسوب می شوند، می توانند نیازهای آمریکا و متحدانش را برآورده کنند.
با این حال، اکنون در حالی که کمتر از 10 روز از ورود هیات ها به لس آنجلس آمریکا زمان باقی مانده است ، به نظر می رسد این نشست بیشتر به شکست دیپلماتیک برای واشنگتن تبدیل شود. در این زمینه، نشریه ال اکونومیستا نوشت: شرایط حاکم بر منطقه سبب شده است تا همزمان با حذف نیکاراگوئه، ونزوئلا و کوبا از نشست سران آمریکا در لس آنجلس، روابط کاخ سفید با آمریکای لاتین به وخیم ترین وضع در دو دهه اخیر تبدیل شود.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
112
بیشتر بخوانید:
ادامه جدال آمریکا با کشورهای چپگرای آمریکای لاتین