هفتاد و ششمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک در حال برگزاری است. مقامات رسمی کشورها و دبیرکل سازمان ملل متحد سخنرانان اصلی این نشست هستند. اغلب این نشست از سوی مقامات کشورها به عنوان فرصتی برای تبیین سیاست خارجیشان و همچنین بیان مسایل و تهدیدهای اصلی جهان استفاده میشود.
در افتتاحیه نشست هفتاد و ششم، «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل متحد آشکارا به اصلیترین تهدیدهای کنونی نظام جهانی اشاره کرد. گوترش در سخنان خود آشکارا بیعدالتی، ناامنی و درگیری را تهدیدهای اصلی کنونی نظام جهانی برشمرد و گفت: "ارزشهای بشری در جهان در هیچ زمانی مانند امروز در معرض تهدید نبوده است."
گوترش گفت: "نتیجه این وضعیت این است که مردم ایمان خود را نه تنها به دولتها و مؤسسات از دست میدهند بلکه ارزشهایی را که ما در 75 سال در سازمان ملل برای آنها کار کردهایم مانند صلح، حقوق بشر، کرامت برای همه، برابری، عدالت و همبستگی نیز برای آنها رنگ میبازد."
غرب آسیا، گرفتار در سیلاب بحرانها و تهدیدها
غرب آسیا از جمله مناطقی است که تهدیدهای مورد اشاره دبیرکل سازمان ملل در آن وجود دارد و اساساً این تهدیدها برآمده از منطقه غرب آسیا است. بیعدالتی در منطقه غرب آسیا آشکارا هم در درون کشورها و هم بین کشورها دیده میشود.
شیعیان در بحرین و عربستان به طور واضح درگیر بیعدالتی نظاممند و سازمان یافته هستند. جمهوری اسلامی ایران چهار دهه است که شاهد تحریمهای ظالمانه آمریکا است و حتی در سالهای اخیر این تحریمها ناعادلانه به مراتب افزایش یافته و با شیوع ویروس همهگیر کرونا نیز این تحریمها نه تنها کاهش نیافته بلکه دولت آمریکا مانع ارسال کمکهای دارویی به ایران نیز شده است.
عربستان سعودی از سال 2015 تاکنون به جنگ علیه یمن ادامه میدهد، جنگی که ضمن ایجاد ناامنی گسترده در یمن، سبب شکلگیری بزرگترین بحران انسانی دهههای اخیر نظام جهانی شد.
علاوه بر این، محور عربی - عبری - غربی - ترکی در بحران سوریه ضمن حمایت از گروههای تروریستی، نظام دمشق را با تحریم تحت فشار قرار داده و زمینه گسترش بحران در این کشور را فراهم کردند تا سوریه با ناامنیهای گسترده مواجه شود.
رژیم صهیونیستی ضمن ادامه محاصره همهجانبه نوار غزه که بزرگترین زندان روباز جهان است، روزانه با مردم فلسطین درگیر است و غیرنظامیان را به شهادت میرساند یا زخمی میکند.
تنها در اثر دو بحران سوریه و یمن، علاوه بر اینکه صدها هزار نفر کشته و زخمی شدند، حدود 15 میلیون نفر نیز در داخل و خارج از این کشورها آواره شدند.
بنابراین زمانی که گوترش از زیر سوال رفتن صلح، کرامت و ارزشهای بشری سخن میگوید، منطقه غرب آسیا بیش از هر منطقهای شاهد این وضعیت است. اگرچه در برخی کشورهای این منطقه، نادیده گرفتن هنجارها و ارزشهای بشری نظیر عدالت ناشی از نوع حکومتهای این کشورها است، اما درگیری، ناامنی، از بین رفتن صلح و ارزشهای بشری ناشی از مداخله قدرتهای خارجی به خصوص آمریکا و همچنین حمایت یا سکوت آنها در قبال جنایتهای روزانه رژیم صهیونیستی علیه فلسطینیها نیز است.
با این حال، آنچه در نشست مجمع عمومی سازمان ملل رخ میدهد و امسال نیز تکرار شد، این است که هیچ راهکار عملی برای بهبود وضعیت و کاستن از بحران انسانی به خصوص در غرب آسیا ارائه نمیشود.
نقد مهم وارده بر نشستهای مجمع عمومی سازمان ملل این است که تدبیری با قابلیت اجرایی برای تهدیدهای اساسی جهان که مناطق مختلف و به ویژه غرب آسیا را درگیر کرده است، اندیشیده نمیشود. این سازمان و نشستهای آن نیز تحت اراده قدرتهای غربی و لابی صهیونیسم قرار دارد.
به همین دلیل نیز این نشستها تأثیری برای مقابله با تهدیدها از جمله در غرب آسیا ندارد و حتی کمتر به نزدیک شدن مواضع کشورها منجر شده است.
نویسنده: سيدرضی عمادی
117
بیشتر بخوانید:
رئیس مجمع عمومی سازمان ملل: چالش های جهانی مستلزم اقدام یکپارچه است
لحن آشتیجویانه ملک سلمان درباره ایران در نشست مجازی مجمع عمومی سازمان ملل