وزارت خارجه ترکیه با احضار کاردار سفارت عراق در آنکارا، از آن چه که عزم ترکیه بر ادامه عملیات برون مرزی علیه گروه های تروریستی خواند، تاکید کرد.
احضار کاردار عراق به وزارت خارجه ترکیه در آنکارا در حالی صورت گرفت که پیش از آن وزارت خارجه عراق با انتشار بیانیه ای، حمله جنگنده های ترکیه به استان "سلیمانیه" عراق را نقض صریح قوانین بین المللی خواند و خواستار احترام به حق حاکمیت این کشور و پایان دادن به تجاوزهای پی در پی ارتش ترکیه شد.
جنگنده های ترکیه چهارشنبه شب گذشته، منطقه "کورتک" دراستان "سلیمانیه" عراق را بمباران کردند. در این حمله، چهار غیرنظامی عراقی جان خود را ازدست دادند. ارتش ترکیه طی سال های اخیر به بهانه سرکوب عناصر حزب کارگران کردستان ترکیه (پ ک ک) بارها به خاک عراق تجاوز کرده است.
مخالفت مردم و احزاب مختلف ترکیه با دخالت نظامی آنکارا در عراق
عملیات به اصطلاح برون مرزی ارتش ترکیه در اراضی عراق وسوریه درحالی انجام می شود که مردم ترکیه هم بارها به انجام این عملیات اعتراض کرده اند. رهبران احزاب ترکیه نیز انجام چنین عملیاتی را مغایر با منافع ملی ترکیه قلمداد کرده و خواستار پایان دادن به این گونه عملیات شده اند.
مردم ترکیه درکلانشهرهای آنکارا، استانبول و آنتالیا، ابتدا برمشارکت نکردن کشورشان در ائتلاف بین المللی علیه آن چه که مقابله با گروه تروریستی داعش خوانده می شد، تاکید کردند؛ اما پیروزی ارتش سوریه برگروه تروریستی داعش و اضمحلال این گروه موجب بروز اختلاف میان ائتلاف بین المللی شد و دولت ترکیه عزم خود را برای حضور نظامی دراین کشور جزم کرد.
پارلمان ترکیه در ماه اکتبر سال 2014 میلادی به منظور اقدام نظامی دراراضی سوریه و عراق مجوزی صادر کرد. پارلمان ترکیه همه ساله دراین زمینه یک مجوز غیرقانونی برای حضور ارتش این کشور دراراضی سوریه و عراق صادر می کند.
علاوه برمردم ترکیه، حزب جمهوری خلق - که بزرگترین حزب مخالف دولت آنکارا است - نیز مصوبه پارلمان ترکیه برای مداخله نظامی درخاک سوریه و عراق را نپذیرفته است.
سایر احزاب مخالف دولت ترکیه وحتی برخی احزاب طرفدار دولت نیز، مخالفت خود را با این مصوبه اعلام کردند. به عنوان مثال، "تمل کارامالا اوغلو" Temel Karamollaoğlu رییس حزب اسلامگرای سعادت ترکیه، دولت برآمده ازحزب حاکم عدالت و توسعه به ریاست "رجب طیب اردوغان" را به حرکت درمسیر دشمن تراشی متهم کرد و گفت: "به دلیل اتخاذ سیاست های اشتباه داخلی و خارجی دولت اردوغان، ترکیه در آستانه تجزیه قرار گرفته است."
با وجود این، ارتش ترکیه بدون توجه به خواسته های مردم و احزاب ترک، با انجام عملیات برون مرزی دراراضی دوکشور همسایه ادامه داد. دولت های بغداد و دمشق ضمن اعلام مخالفت با اشغال اراضی سوریه و عراق، به شورای امنیت سازمان ملل نیز اعتراض کرده اند. بغداد و دمشق حضور نظامی ترکیه دراراضی سوریه و عراق را همواره محکوم کرده و خواستار خروج نظامیان ترکیه ازاراضی کشورشان شده اند.
درشرایط فعلی، تلاش های دولت آنکارا برای تعرض به اراضی عراق و سوریه را باید سوءاستفاده از وضعیت داخلی دوکشور تلقی کرد. بویژه که هر دوکشور همسایه ترکیه در حال حاضر با مشکلات متعددی مواجه هستند و امکان دفاع کامل ازخود را ندارند.
نویسنده: محمدعلی طالبی
139/118
بیشتر بخوانید:
ادامه عملیات ارتش ترکیه در شمال عراق
ترکیه دوباره عراق را تهدید کرد/ تحلیل