معاون رئیس جمهوری ایران در امور زنان و خانواده در گفت‌وگوی اختصاصی با خبرگزاری «ایران پرس» در حاشیه سی و یکمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران برگزاری این نمایشگاه را در گسترش فعالیت دیپلماسی فرهنگی ایران بسیار موثر و دارای جایگاه ویژه ای دانست. 

معصومه ابتکار تصریح کرد، برگزاری چنین نمایشگاه هایی از این نظر اهمیت دارد که دیپلماسی فرهنگی و دیپلماسی عمومی در سطح فرهنگی قابل تبادل است و این موضوع برای کشور ما و کشورهای مسلمان و همینطور جامعه بین الملل از اهمیت زیادی برخوردار است.

خبرنگار ایران پرس: برداشت شما از این دوره از نمایشگاه کتاب تهران چیست؟

با نگاهی به بخش های مختلف سی و یکمین نمایشگاه بین المللی کتاب، این نمایشگاه را بسیار جالب دیدم. ناشران زیادی در این نمایشگاه حضور یافته اند و کتاب های مختلفی با عنوان های زیادی در این مجموعه وجود دارد؛ موضوعات این کتاب ها ادبیات ایران، تاریخ، تاریخ معاصر، سیاست و موضوعات مربوط به زنان و کودکان را شامل می شود. تنوع موضوع کتاب ها در نمایشگاه نشان می دهد که جامعه ایران از تنوع بسیار زیادی برخوردار است؛ در نتیجه امروزه نویسندگان مختلفی در این کشور مشغول فعالیت هستند. در این نمایشگاه همچنین کتاب های زیادی با موضوع تاریخ معاصر و همچنین دفاع مقدس و هشت سال جنگ تحمیلی علیه ایران به چشم می خورد. در بسیاری از این کتاب ها خاطرات مربوط به شهدای جنگ مطرح شده است.

در نمایشگاه همچنین به کتاب های زیادی با عنوان های مربوط به زنان ایران و جهان برخوردم. همچنین در دیدار از بخش بین الملل نمایشگاه، از غرفه های کشورهای مختلف شرکت کننده، ازعمان گرفته تا تونس، فنلاند و یونان دیدار کردم.

به نظر من برگزاری چنین نمایشگاه هایی از این نظر اهمیت دارد که دیپلماسی فرهنگی و دیپلماسی عمومی در سطح فرهنگی قابل تبادل است و این موضوع برای کشور ما و کشورهای مسلمان و همینطور جامعه بین الملل از اهمیت زیادی برخوردار است، چرا که کشورها با این روش می توانند به تبادل فرهنگی با یکدیگر بپردازند.

بنابراین، این نمایشگاه اتفاق بسیار خوبی است که امیدواریم روز به روز بر تعداد کشورهای شرکت کننده در آن اضافه شده و ناشران بین المللی حضور بیشتری در این نمایشگاه به هم رسانند.

خبرنگار ایران پرس: به نظر شما نقش کتاب و برگزاری نمایشگاه های کتاب در نقل و انتقال فرهنگی میان کشورها چیست؟

همانطور که پیش تر نیز اشاره کردم نقش برگزاری چنین نمایشگاه هایی تبادل فرهنگی و یادگیری از یکدیگر و همچنین تاثیر متقابل تمدن ها بر یکدیکر بوده و مُعرِف نقش تمدن و فرهنگ ایرانی به دیگر کشورها است و از طریق آن همچنین می توانیم تاریخ معاصر ایران پس از وقوع انقلاب اسلامی در این کشور را به کشورهای دیگر معرفی کنیم. به این وسیله همچنین می توانیم به دیگر کشورها نشان دهیم که در جامعه متنوع ایرانی، همه عقاید و تفکرات می توانند خود را بروز داده و انتشارات زیادی از ناشران مختلف در این نمایشگاه حضور پیدا کرده اند.

در این نمایشگاه همچنین می بینیم که از جوانان استقبال زیادی به عمل آمده و متوجه می شویم که کتاب خوانی در جامعه ایرانی از اهمیت زیادی برخوردار است و ما باید برای افزایش این فرهنگ تلاش بیشتری به خرج دهیم.

این نمایشگاه به هرحال اتفاق بسیار مهمی است که نشان دهنده تحول روی داده در جامعه ایرانی در این زمینه است. این نمایشگاه همچنین زمینه و فضایی برای تبادل دیدگاه ها و تجربه ها فراهم می آورد که در آن می توانیم نه تنها از فرهنگ ایران، بلکه از فرهنگ کشورهای دیگر از طریق انتشارات آنها چیزهای زیادی بیاموزیم.

بنابراین این فرصت بسیار بزرگی است که امیدوارم در سطح بین الملل ادامه یافته و همگی فرصت دیدار از این نمایشگاه را به دست بیاورند.

خبرنگار ایران پرس: دیدگاه شما در خصوص تصمیم آتی رئیس جمهوری امریکا مبنی بر باقی ماندن در توافق هسته ای با ایران و یا خروج از این توافق چیست؟

من دو روز پیش دیدار رسمی از اندوزی داشتم که در آن دیدارهایی با مسئولان عالی رتبه از جمله رئیس جمهور و وزیر امور خارجه این کشور و وزیران مختلف آن انجام دادم.

در این دیدارها موضوعات مختلف از جمله موضوعات زنان و همچنین روابط دوجانبه میان ایران و اندونزی و نیز اهمیت توافق هسته ای ایران مورد بررسی قرار گرفت.

توافق هسته ای میان ایران و غرب از اهمیت زیادی برخوردار است. این توافق نه تنها یک توافق چند جانبه، بلکه توافقی بین المللی برای صلح و امنیت جهان امروز به شمار می رود.

بسیاری از کارشناسان، امروز معتقدند که این توافق سمبل و نماد یک مذاکره و تلاش دیپلماتیک موفق است که در نهایت به یک توافق منجر شده است. بر خلاف موارد مشابه دیگری که به جنگ و درگیری منجر شده است، این مذاکرات در نهایت، به توافق منجر شده است؛ بنابراین تعهد به آن از اهمیت زیادی برخوردار است.

تا کنون، امریکا به تعهدات خود پایبند نبوده و در مقابل، ایران همه تعهدات خود را پاس داشته است. آژانس بین المللی انرژی اتمی و سایر نهادهای نظارتی همواره پایبندی ایران به تعهدات خود را تایید کرده اند، اما متاسفانه امریکا از آن تبعیت نمی کند.

در مقابل اما اتحادیه اروپا به شدت از این توافق حمایت کرده، چرا که بر اهمیت این توافق، برای صلح و امنیت جهان واقف است. بنابراین، امیدواریم تعهد ایران به صلح و امنیت منطقه، از سوی دیگر کشورها نیز درک شود و بتوانیم این مرحله را نیز بدون افزایش تنش در منطقه و در سطح بین المللی پشت سر بگذاریم.

133/116

بیشتر بخوانید:

اختصاصی/ سفیر افغانستان در تهران نقش برجام را در امنیت منطقه حائز اهمیت دانست+ ویدئو