ایران پرس- در ادامه تلاش های دولت آنکارا برای اجرای تعهدات ترکیه به اتحادیه اروپا درباره جلوگیری از مهاجرت اتباع غرب آسیا به اروپا، نیروهای امنیتی ترکیه، 143 مهاجر غیرقانونی دیگر را در سواحل دریای اژه درغرب این کشور، بازداشت کردند.

اکثر این مهاجران که ازکشورهای پاکستان و افغانستان هستند در داخل یک قایق در سواحل دریای اژه دستگیر شده اند. دولت ترکیه اعلام کرده است که این مهاجران غیرقانونی قصد داشتند خود را به کشورهای اروپایی ازجمله یونان برسانند.

به نظر می رسد، طی هفته های اخیر مقابله دولت آنکارا با مهاجرت های غیرقانونی بویژه مهاجرت اتباع پاکستان و افغانستان به طور کم سابقه ای تشدید شده است.

پیش ازاعلام این خبر، "سلیمان سویلو" Süleyman Soylu وزیر کشور ترکیه درنشست خبری در استانبول، برلزوم مذاکره با ایران و افغانستان و همکاری با این دوکشور برای جلوگیری از مهاجرت‌ غیرقانونی افغان ها تاکید کرده بود.

سویلو در این زمینه گفت: "بخشی ازمهاجران افغان طی سال‌های اخیر درحال بازگشت به کشورشان و بخشی دیگر نیز به صورت غیرقانونی و ازطریق ترکیه درصدد ورود به کشورهای اروپایی هستند."

آن چه که ازاظهارات وزیر کشور ترکیه برمی آید، دولت آنکارا قصد دارد به منظور پیشگیری از مهاجرت های غیرقانونی اتباع پاکستان و افغانستان از ایران کمک بگیرد.

در واقع دولتمردان ترک دست دوستی به سمت ایران دراز کرده اند تا با مساعدت تهران، تا حدودی ازشمار مهاجرت های غیرقانونی اتباع پاکستان و افغانستان به ترکیه و اروپا کاسته شود.

این درحالی است که بر اساس قرارداد ترکیه و اتحادیه اروپا - که درسال 2016 میلادی به امضا رسید - مقرر شده است که دولت ترکیه به ازای دریافت مبلغی، ازمهاجرت پناهجویان غرب آسیا به کشورهای اروپایی جلوگیری به عمل آورد.

طبق این توافق، ترکیه سه میلیارد یورو و برخی مشوق‌های سیاسی ازاروپا دریافت می‌کند تا به ازای آن، کنترل مرزهایش را افزایش دهد و پناه‌ جویان بازداشت شده را درخاک خود نگه دارد.

تردیدی نیست که سواحل ترکیه در دریای مدیترانه به خصوص دریای اژه مابین ترکیه و یونان ازجمله معابر دریایی انتقال غیرقانونی مهاجران به یونان و اتحادیه اروپا محسوب می شوند. برغم تشدید کنترل های دولت آنکارا بویژه درزمینه مهاجرت های غیرقانونی به اروپا، برخی محافل سیاسی ترک می گویند: "دولت ترکیه هیچگاه برخورد قاطعی با مهاجران غیرقانونی بویژه مهاجران افغان و عرب را دردستورکار قرار نداده است."

دراین خصوص، "نورا بایراکتار" خبرنگار شبکه یورونیوز و کارشناس امورمهاجرت درجریان سفر سال گذشته به سواحل ترکیه و بررسی علت متوقف نشدن حرکت مهاجران ازترکیه به یونان گفته بود: "عمده پناهجویان پس ازبازداشت، با پرداخت مبالغی، ثبت نام می شوند و از آن پس، می توانند به صورت آزادانه به هرکشوری که می خواهند سفر کنند و تردد و اقامت آنان در ترکیه نیز آزاد خواهد بود. وضعیتی که امنیت روانی و اجتماعی ترکیه را تهدید می کند، همین موضوع است."  

تردیدی نیست که بازداشت مهاجران غیرقانونی موضوعی است که به امنیت اجتماعی، اقتصادی و روانی جوامع بستگی دارد. به همین دلیل است که دولت آنکارا با هدف حفظ امنیت اجتماعی و روانی جامعه ترکیه، به دستگیری واخراج مهاجران غیرقانونی اقدام می کند، اما دراین زمینه یک سوال اساسی این است که چرا مهاجرانی که درترکیه ساکن هستند، درشرایط جاری می بایست دستمایه استفاده های ابزاری مقام های سیاسی ترکیه قرار بگیرند؟

نویسنده: محمدعلی طالبی

116

بیشتر بخوانید:

دستگیری اتباع خارجی و مهاجران غیرقانونی در ترکیه / تحلیل

هشدار ترکیه به اروپا: بدون کمک آنکارا در سیل مهاجران غرق می شوید