«جو بایدن» در این یاداشت نوشت: "عرضه کافی نفت و فرآوردههای نفتی از کشورهایی غیر از ایران که اجازه کاهش قابل توجه حجم خرید نفت و فرآوردههای نفتی از ایران توسط نهادهای مالی یا از طریق آنها را بدهد، وجود دارد."
کاخ سفید موظف است هر شش ماه تایید کند برای حفظ تحریمهایی که دولت «باراک اوباما» در سال 2012 علیه ایران اعمال کرد، عرضه کافی نفت در بازار جهانی وجود دارد.
نامه بایدن به وزارت خارجه این کشور دربرهه کنونی که قرار است هفتمین دور مذاکرات وین بین ایران و گروه 1+4 در راستای لغو تحریم های یکجانبه آمریکا علیه ایران صورت گیرد، در واقع نشانه دیگری از سوء نیت واشنگتن و تمایل واقعی آن برای تداوم تحریم های ایران محسوب می شود.
از سوی دیگر ادعای بایدن درباره عرضه کافی نفت در بازارهای بین المللی و عدم نیاز به نفت ایران بر خلاف واقعیات کنونی از جمله درخواست اخیر وی از اوپک پلاس برای افزایش سریع و قابل توجه تولید نفت به منظور کاهش بهای آن است که البته با پاسخ منفی اوپک پلاس مواجه شد.
هدف آمریکا از اعمال چند باره تحریم های نفتی که بار اول در دولت اوباما درسال 2012 و بار دوم با خروج آمریکا از توافق هسته ای برجام توسط دولت «دونالد ترامپ» و اعمال شدیدترین تحریم ها در قالب کارزار فشار حداکثری در نوامبر 2018 علیه ایران اعلام شد، ممانعت از صادرات نفتی ایران و محروم ساختن آن از در آمدهای نفتی بوده است.
هر چند به دنبال این تحریمها بسیاری از کشورها خرید از ایران را متوقف کردند، اما صادرات نفتی ایران به انحای مختلف و با دور زدن تحریم های آمریکا هم چنان ادامه یافته است.
به همین دلیل نه دولت ترامپ و نه دولت بایدن نتوانسته اند در این زمینه به موفقیت قابل توجهی دست یابند و صادرات نفتی و فرآورده های نفتی ایران هم چنان به شیوه های مختلف جریان داشته است.
برغم تلاش های بسیار آمریکا از جمله تهدید دیگر کشورها به اعمال مجازات های شدید علیه آنها در صورت خرید نفت ایران، برخی از خریداران بی اعتنا به این تهدید ها، هم چنان به خرید نفت از ایران ادامه می دهند.
به عنوان مثال، چین طی سه ماه گذشته به طور متوسط روزانه نزدیک به 800 هزار بشکه نفت از ایران وارد کرده که تقریباً دو برابر مدت زمان مشابه در سال گذشته است.
«کورین گلدشتاین» یک متخصص تحریم ها با اشاره به بی اثر شدن تدریجی تحریم های آمریکا می گوید: "اگر آمریکا سعی کند از تحریم برای همه چیز استفاده کند و تلاش کند به بقیه دنیا بگوید چه کاری باید انجام دهند و چه نکنند، در برهه ای از زمان دیگر کشورها میتوانند جلوی آن بایستند و بگویند: دیگر برایمان بس است."
از سوی دیگر ایران توانسته است به رغم تداوم تحریم نفتی از سوی آمریکا، میزان ذخایر ارزی خود ناشی از فروش نفت، مشتقات نفتی و پتروشیمی را به میزان قابل توجهی افزایش دهد. صندوق بین المللی پول در گزارشی اعلام کرد، ذخایر ارزی ایران از 4 میلیارد دلار در سال گذشته، به 31 میلیارد دلار در سال منتهی به ماه جاری رسیده است که نشان می دهد ایران به موفقیت هایی در برخورد با تحریم های اقتصادی آمریکا نائل آمده است.
همچنین دیگر گزارش ها نشان می دهد که درآمد ارزی دولت ایران از پایان سال 2020 تاکنون بیش از 700 درصد افزایش یافته و حدود هشت برابر شده است که تایید دیگری بر بی اثر بودن تحریم اقتصادی آمریکا با افزایش فروش حامل های انرژی است.
در واقع آمریکا در باره تاثیر تحریم ها علیه ایران به ویژه در بخش نفت دچار خوش بینی افراطی بوده و اکنون پس از سه سال از این تحریم ها، تهران هم چنان به صادرات نفتی و فرآورده های نفتی ادامه می دهد.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
117