در این راستا قرار است امروز (13 می) دور جدیدی از مذاکرات میان ارتش و معترضان درباره انتقال سیاسی قدرت از سرگرفته شود.
در پی برکناری عمر البشیر رییس جمهوری سودان، شورای نظامی انتقالی در این کشور اداره امور را به دست گرفته است.
این شورا که مرکب از نظامیان ارشد سودان است، اعلام کرده است، ظرف دو سال زمینه را برای انتقال قدرت به یک دولت دموکراتیک از طریق برگزاری انتخابات فراهم خواهد کرد.
اما معترضان سودانی ادامه فعالیت چنین شورایی را نپذیرفته و خواستار واگذاری قدرت به غیر نظامیان در این کشور هستند.
ادامه اعتراضات در سودان، سبب شد تا چند هفته قبل نخستین نشست شورای نظامی سودان با نمایندگان گروه های مخالف این کشور به منظور بررسی مسائل مربوط به مرحله انتقال قدرت برگزار شود.
در این نشست پیشنهادات مختلف بر سر چگونگی انتقال قدرت و اداره کشور مورد بحث و بررسی قرار گرفت و بر سر تشکیل شورایی مرکب از نظامیان و غیر نظامیان توافق شد.
اما وجود اختلافات مانع ادامه گفت و گوها شد. از این رو اعتراضات در سودان همچنان ادامه دارد، به طوری که برخی از رهبران مخالفان، تهدید به جنبش ملی نافرمانی مدنی کردند.
«خالد عمر یوسف» یکی از رهبران مخالف گفت: «شیوه های تشدید تنش از پیش تعیین شده است: ادامه تحصن و فراهم کردن مقدمات نافرمانی مدنی».
معترضان اعلام کرده اند تا زمانیکه قدرت شورای نظامی به یک دولت مدنی واگذار نشود، به این اعتراضات ادامه خواهند داد، این در حالی است که شورای حاکمیتی نظامی بر خشونت خود در مقابل معترضان و سرکوب آنها افزوده است.
سرلشگر «محمد حمدان دقلو» نایب رییس شورای نظامی انتقالی سودان با هشدار به معترضان، گفت: «شورای نظامی انتقالی برای حفظ امنیت در جامعه سودان، امتیازهای زیادی ارائه کرد؛ اما صبر ما حد و اندازه ای دارد.»
چگونگی ساختار حکومت، مدت دوره حکومت انتقالی و اعضای شورای حکومتی از جمله مهمترین موارد اختلاف در دور اول مذاکرات مخالفان و شورای نظامی انتقالی سودان بود.
«ساطع الحاج» سخنگوی نیروهای ملی سودان گفت: میان ما و شورای نظامی سه اختلاف اصلی وجود دارد که عبارتند از ساختار حکومت؛ اینکه حکومت به صورت ریاست جمهوری باشد یا به صورت جمهوری - پارلمانی باشد.
دو اختلاف دیگر هم بر سر مدت دوره انتقالی و مسئولان شورای حکومتی است.
اکنون قرار است دور تازه ای از گفت و گوها میان شورای نظامی و ائتلاف «آزادی و تغییر» آغاز شود.
اگرچه بسیاری امیدوارند در این دوره از مذاکرات، طرفین بتوانند اختلافات را رفع کرده و بر سر آینده سودان، چگونگی و زمان انتقال دموکراتیک قدرت در این کشور به توافق برسند اما بسیاری نیز به نتیجه این گفت و گوها امیدوار نیستند.
از نظر آنها نظامیانی که در راس قدرت حضور دارند یا از بازماندگان حکومت عمر البشیر و وفادار به وی هستند و یا از حمایت برخی از کشورهای منطقه از جمله امارات و عربستان برخوردارند، از این رو تسلیم خواست مردم نمی شوند.
مذاکرات بین شورای نظامی انتقالی و مخالفان در حالی از سر گرفته شده که به نظر می رسد در عزم تظاهرکنندگان هیچ تغییری به وجود نیامده است. آنان بر برقراری دموکراسی در سودان اصرار دارند.
135/118
نویسنده: آتوسا دینیاریان
بیشتر بخوانید:
مخالفان سودان: شورای نظامی به دنبال وقتکشی است
مخالفت نظامیان سودان با ترکیب پیشنهادی شورای حاکمیتی