ایران پرس- سخنگوی وزارت امور خارجه پاکستان از تمایل گروه طالبان برای کاهش خشونت‌ها در افغانستان و پیشبرد گفت وگوهای به اصطلاح صلح استقبال کرد.

«عایشه فاروقی» درنشست خبری هفتگی خود در اسلام آباد، گفت: تمایل طالبان برای کاهش خشونت‌ها، پیشرفت خوبی در مسیر پیشبرد مذاکرات و گامی موثر برای توافق صلح در افغانستان است.

سخنگوی وزارت خارجه پاکستان افزود، مذاکرات آمریکا و گروه طالبان باید به عملیاتی شدن فرآیند گفت وگوها درافغانستان منجر شود.

مذاکرات بین نمایندگان گروه طالبان و آمریکا تاکنون یازده دور در قطر برگزار شده اما نتیجه ای برای مردم افغانستان نداشته است.

آخرین اختلاف طالبان و آمریکا آن طور که توسط رسانه ها فاش شد، بر سر آتش بس است. آمریکا می گوید طالبان در ازای توافق باید آتش بس را بپذیرد.

«مایک پمپئو» وزیر امور خارجه آمریکا در سفر هفته گذشته خود به تاشکند پایتخت ازبکستان تلویحا به مانع پیش آمده در فرآیند گفتگوهای دو طرف اشاره کرد. 

اما طالبان درباره این موضوع باور دیگری دارد. این گروه می گوید تنها پس از توافق با آمریکاست که درباره آتش بس اقدام خواهد کرد و قبل از آن تنها به کاهش خشونت ها مبادرت خواهد ورزید. 

در واقع همین موضع طالبان یعنی تلاش این گروه به کاهش خشونت ها برای رسیدن به توافق با آمریکا و نه اعلام آتش بس است که از سوی اسلام آباد مورد استقبال واقع شده است.

این موضع پاکستان اگرچه می تواند از سوی هوادران این کشور به معنی استقبال از پایان تنش‌ها در افغانستان قلمداد شود اما برای بسیاری در این کشور که سالهاست اسلام آباد را مانعی در مسیر صلح قلمداد می کنند،‌ اظهارات سخنگوی وزارت امور خارجه پاکستان چیزی جز حمایت از خودداری طالبان از پذیرش آتش بس نیست؛ بدین معنا که اسلام آباد در تن ندادن طالبان به آتش بس با این گروه همسو و هم نظر و به عبارتی مایل به ادامه درگیری‌هاست.

استدلال گروه طالبان برای نپذیرفتن آتش بس این است که باید از خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان مطمئن شود تا آتش بس را بپذیرد. این درحالیست که کمتر کسی تردید دارد که هدف آمریکا از لشکرکشی به افغانستان ماندن در این کشور بوده و اظهارات گاه و بیگاه مقامات آمریکایی برای خروج از افغانستان و پایان دادن به جنگ های این کشور در منطقه، شعاری بیش نیست. 

«ادوارد یانگ» تحلیلگر روزنامه نیویورک تایمز روز پنج شنبه (6 فوریه) در تحلیلی نوشت: "از زمان حضور نظامی آمریکا در افغانستان تاکنون بیش از دوهزار و 400 نظامی آمریکایی و بیش از 38 هزار غیرنظامی افغان جانشان را در این جنگ از دست داده اند. این جنگ حداقل دو هزار میلیارد دلار هزینه روی دست آمریکا گذاشته است. اما هنوز امیدی به عقب نشینی از افغانستان نیست. «دونالد ترامپ» همواره عنوان کرده است که می خواهد پای آمریکا را از جنگ های بی انتها بیرون بکشد. اما سیاست ها و اقدامات او خلاف این را ثابت کرده است."

بنابراین، در حالی که پس از یازده دور مذاکره بین آمریکا و طالبان در دوحه قطر طرفین هنوز هم بر سر مسایل محوری اختلاف دارند و به یکدیگر بی اعتماد هستند، حمایت پاکستان از موضع طالبان درباره آتش بس، به معنای تقویت موضع این گروه در مذاکرات با آمریکاست.

هر چند تردیدی نیست که این رفتار پاکستان منتقدان زیادی در داخل افغانستان دارد اما واقعیت این است که از توجه به دیگر موانع پیش روی صلح در افغانستان هم نباید غفلت کرد.

اشغالگری آمریکا و سیاستهای مخرب این کشور در افغانستان با هدف حضور طولانی مدت در این کشور و کنار زدن دولت و جامعه این کشور از فرایند مذاکرات با طالبان از علل اصلی بی نتیجه ماندن تلاشها برای صلح است و وقت آن رسیده تا به محقق نشدن صلح در افغانستان از این زوایا نیز توجه شود.

نویسنده: محمود بلند اختر

139/116

بیشتر بخوانید:

دولت افغانستان: طالبان درصدد فریب جامعه جهانی است

شکست مذاکرات آمریکا و طالبان/ تحلیل