فیلیپین که چندین پایگاه نظامی در اختیار آمریکا قرار داده است با اتخاذ سیاست نگاه به شرق در صدد توسعه همکاری با چین است.

مجید وقاری: چین که رقیب سرسخت آمریکا در تمامی جهات محسوب می شود از همکاری با فیلیپین استقبال می کند.

به همین دلیل بسیاری از تحلیلگران براین اعتقادند که آمریکا با نگرانی سفر رودریگو دوترته، رییس جمهوری فیلیپین به چین را دنبال می کند.

واقعیت این است که با تشدید اختلافات سرزمینی میان کشورهای حوزه آ.سه .آن با چین بویژه  در دریای چین جنوبی ،آمریکا تلاش کرد با دامن زدن به آن و یارگیری منطقه ای، موقعیت نظامی خود را در حوزه پیرامونی چین تقویت کند.

به همین دلیل دولت قبلی فیلیپین با حمایت و ترغیب آمریکا موضوع اختلاف چین را در دیوان بین المللی در لاهه مطرح کرد و توانست بر ضد چین حکم دیوان را دریافت کند.

این باعث شد تا فشارها برچین از سوی کشورهای منطقه افزایش یابد.

کشوری همچون ژاپن که متحد آمریکا در منطقه محسوب میشود به همراه سایر کشورهای همسو با واشنگتن از دولت چین درخواست کردند تا به رای دیوان بین المللی در لاهه احترام بگذارد.

با این حال رودریگو دوترته، رییس جمهوری فیلیپین در عمل نشان داده است که خواهان پی گیری سیاست مستقل از آمریکا است و به همین دلیل به تازگی سعی کرد روابط و همکاری های نظامی خود را با واشنگتن محدود کند. 

برگزاری تظاهرات ضد آمریکایی در مقابل سفارت آمریکا در مانیل همزمان با سفر رودریگو دوترته به چین نشان داد که سیاست رئیس جمهوری فیلیپین برای فاصله گرفتن از آمریکا و نزدیک شدن به چین با حمایتهای داخلی روبرو است.

از دیدگاه ناظران سیاسی رودریگو دوترته، رییس جمهوری فیلیپین دو سیاست اساسی را دنبال می کند اول آنکه با تمام توان به برخورد با قاچاقچیان مواد مخدر در فیلیپین روی آورده است و با حمایتهای ملی و به رغم مخالفتهای آمریکا و کشورهای اروپایی این سیاست و برنامه خود را به پیش می برد.

دولت چین با حمایت از موضع رودریگو دوترته در مقابله با مافیای مواد مخدر نشان داد به رغم اختلافات ارضی در دریای چین جنوبی، پکن شریک مطمئن تری از واشنگتن برای دولت مانیل است.

به همین دلیل رییس جمهوری فیلیپین نیز اعلام کرد با حمایتهای کشورهای مستقل سیاست داخلی خود را به پیش خواهد برد.

دومین برنامه و سیاست رودریگو دوترته، رییس جمهوری فیلیپین اتخاذ سیاست مستقل از غرب بخصوص آمریکا است.

به همین دلیل از زمانی که رودریگو دوترته به قدرت رسید تنش و درگیری لغظی میان وی و مقامات آمریکایی بخصوص سفیر این کشور در فیلیپین شدت گرفته است.

رییس جمهوری فیلیپین آمریکا و غرب را به مداخله در امور داخلی کشورش متهم می کند و براین باور است که آمریکا صرفا اهداف و برنامه های خود را بدون توجه به حاکمیت و منافع ملی کشورها به پیش می برد که نتیجه آن تحقیر کشورهای مختلف است.

از اینرو از دیدگاه ناظران سیاسی سفر رودریگو دوترته، رییس جمهوری فیلیپین به چین نشان می دهد وی تمایلی برای پی گیری اختلافات خود از طریق دیوان بین المللی در لاهه ندارد و ترجیح می دهد از طریق گفتگو با دولت پکن اختلافات خود را حل کند.

با توجه به نیاز دولت فیلیپین برای جذب سرمایه گذاری های خارجی بخصوص از ناحیه چین، رودریگو دوترته، رییس جمهوری فیلیپین بدنبال آن است که با دولت پکن بیش از آنکه وارد تنش شود سیاست تعامل را پی گیری نماید.

به همین دلیل رئیس جمهوری فیلیپین با انتخاب 'فیدل راموس' رهبر سابق این کشور به عنوان نماینده خود جهت مذاکره با چین و بهبود مناسبات میان دو کشور، نشان داد که مذاکره با پکن را به هرگونه اقدامات تحریک آمیز ترجیح می دهد.

هرچندبا توجه به انتظارات داخلی ازسوی برخی جناحها در فیلیپین برای پی گیری رای دیوان بین المللی در لاهه در مورد اختلافات ارضی این کشور با چین، رودریگو دوترته اعلام کرده است این موضوع را با رهبران این کشور بررسی خواهد کرد اما از دیدگاه ناظران سیاسی، رییس جمهوری فیلیپین درصدد است با توسعه همکاری با چین نشان دهد که غرب بخصوص آمریکا تنها گزینه دولت مانیل برای حل مشکلات خود و جذب سرمایه گذاری خارجی نیست.