وزیر امور خارجه هند، روز شنبه به هنگام بازگشت از سفر دورهای خود به چند کشور اروپایی، در فرودگاه تبریز با «مجید خدابخش» استاندار آذربایجانشرقی دیدار کرد.
«سوشما سواراج» در این دیدار گفت: در دیدار با مقامهای اروپایی از جمله رئیس جمهوری فرانسه تاکید شد کشورهای اروپایی باید پای تعهدات خود درقبال برجام بایستند.
سواراج با تاکید بر توسعه همکاری تهران و دهلینو، آمادگی هند را برای مبادله مالی با ارز یورو با ایران اعلام و تصریح کرد؛ در چارچوب هنجارهای بینالمللی و احترام متقابل، هند مراودات خود را با ایران ادامه خواهد داد.
اکنون نه فقط اتحادیه اروپا بلکه کشورهایی نظیر هند، چین، ژاپن، روسیه و بسیاری دیگر از کشورهایی که در منظومه مناسبات تجاری و سرمایهگذاریهای اقتصادی وارد بازار ایران شدهاند؛ حاضر نیستند تسلیم یکجانبهگری و بازگشت به دوران تبعیت تحریمهای یکجانبه کاخسفید ضد ایران شوند.
همراهی اروپا با آمریکا و تاثیرپذیری کشورهایی همچون هند از فشارهای آمریکا در فصل گذشته تحریمها ( پیش از برجام ) را برخی محافل سیاسی ذیل نگرانیهای ساختگی آمریکا درباره برنامه هستهای ایران توجیه میکردند. اما اکنون همین کشورها بخوبی میدانند که هر آنچه آمریکا پیش از برجام ادعا میکرد واقعیت نداشت و برجام همه بهانهها را از آمریکا گرفت. آمریکا اما حالا سعی دارد با نابود کردن اصل برجام، شرارتهایش را از نو آغاز کند.
البته چنین سناریویی با توجه به تلاشهای اروپا برای حفظ برجام چندان محتمل نیست.
"ریچارد نفی" از مقامات سابق وزارت خارجه آمریکا که مجری تحریمهای ایران در دولت اوباما بود و امروز از کارشناسان مرکز سیاست انرژی جهانی وابسته به دانشگاه کلمبیا است دراین باره به والاستریت ژورنال میگوید: «شاید فشار امریکا باعث کاهش صادرات نفت ایران شود اما این مقدار زیاد نخواهد بود.»
وی همچنین خاطر نشان میکند: «آنگاه ما سر این قضیه بر سر متحدانمان در اروپا فریاد میزنیم و شاید هم آنها را تحریم کنیم. بر سر هندیها هم فریاد میزنیم و شاید آنها را هم تحریم کنیم. درحالی که احتمالا اثرمنفی این فشارها مشکلی برای ایران به همراه نداشته باشد.»
اکنون روابط ایران و هند در زمینههای واردات نفت از ایران، سرمایهگذاری در بندر چابهار و حمل و نقل شمال – جنوب وارد مراحل راهبردی و بلندمدت شده است.
هند در روابط با ایران، نگاه به آینده ژئوپلیتیک منطقه دارد و به همین دلیل تلاش میکند تا از تحریمهای و فشارهای آمریکا کنارهگیری کرده و خود را مستثنی کند.
"سوراجیت آیر"، کارشناس مسائل اقتصادی، میگوید: "ظهور ایران به عنوان یک بازار عظیم، یک فرصت طلایی را برای هند در تقویت بیش از پیش موقعیت خود در منطقه ساخته است و تکمیل طرحهای زیربنایی این کشور در ایران برای دستیابی به این هدف حیاتی است.
آیر تصریح میکند: "شکی در این نیست که هند از اتخاذ چنین موضعی سود خواهد برد و در غیر اینصورت، قربانی سیاست قدرتهای جهانی مخصوصا آمریکا خواهد شد. "
این مخالفت اما فقط به دلایل منافع اقتصادی نیست. زیرا بخش مهم دیگر این جریان، چالشی است که آمریکا درعرصه روابط بینالملل ایجاد کرده است. آمریکا بدنبال سیطرهجویی است و این زیادهخواهی را میخواهد با هزینه کردن از منافع ملی دیگر کشورها و با زیرپا گذاشتن قوانین تجارت آزاد جهانی بدست آورد.
نویسنده: جمشید امینزاده
117/120
بیشتر بخوانید:
هند: پروژه چابهار قربانی دشمنی آمریکا با ایران نشود
خرید نفتی هند از ایران افزایش مییابد/ تحلیل
بیاعتنایی هند به یکجانبهگرایی آمریکا/ تحلیل و ویدئو