«ایلیا کرامنیک» با انتشار مقالهای در خبرگزاری اسپوتنیک چشم انداز پیشروی این قدرت هستهای اروپا را بررسی کرد.
مطابق با آن چه که در این تحلیل آمده است به صورت تاریخی، فرانسه زرادخانههای هستهایاش را مستقل و خارج از فعالیت در ذیل پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو)، به دور از کشورهای دیگر و بدون توجه به پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای (ان پی تی)، توسعه داده است.
علاوه بر این، حساب ویژهای بر روی «دکمه قرمزش» میکند، چیزی که به صورت تئوری سیستم دفاعی اروپا را نیز قوی تر کرده است؛ چرا که با وجود چنین ظرفیتی، دشمنان اروپا نمیتوانند امنیت این منطقه را با حمله ای اتمی به خطر بیاندازند.
علاوه بر این، گفتنی است که زرادخانه اتمی فرانسه، امنیت این کشور را تنها برای کوتاه مدت تامین می کند، چرا که این زرادخانه متعلق به ناتو و دیگر سازمان های بین المللی نیست، به همین سبب برنامه هسته ای فرانسه می تواند پس از مدتی تحت تاثیر سازمانهای بین المللی به ویژه ناتو قرار خواهد گرفت.
در سحرگاه روز 14 آوریل، نیروهای نظامی آمریکا، انگلیس و فرانسه حمله موشکی را به دمشق، پایتخت سوریه ترتیب دادند.
این حمله که با موشکهای کروز هر سه کشور انجام شد، به بهانه وجود تسلیحات شیمیایی در سوریه به انجام رسید، اتهامی که هیچگاه به صورت مشخص و با ارائه شواهدی مطمئن به اثبات نرسید.
پس از این حمله، مرکز فرماندهی وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون)، اعلام کرد که در مجموع 105 موشک به سمت سوریه پرتاب شده است که در این بین نیروهای نظامی فرانسه، پرتاب 12 موشک را بر عهده داشتند.
با این که در مقایسه با 85 موشکی که آمریکاییها پرتاب کردند، سهم فرانسه کم بوده است، اما این کشور اروپایی بوده که تیم هوایی حمله به سوریه را راهبری می کرده است.
«آندره لاناتا» رئیس ستاد مشترک نیروی هوایی فرانسه، اعلام کرد که هوایپماهای نظامی این کشور پس از حمله به سوریه به خاک فرانسه بازگشتند و بلافاصله آماده تمرین نظامی بازدارندگی حملات هستهای شدند.
لازم به ذکر است که دولت فرانسه برای شرکت در عملیات واشنگتن، هواپیماهای جنگی «داسو رافل»، ساخت کشور خودش را به میدان فرستاده بود.
یکی از برترین ویژگیهای این جنگنده، توانایی دفاع در برابر حملات اتمی است، در واقع جنگنده رافل در خدمت برنامههای اتمی نیروهای نظامی فرانسه قرار دارد.
ار سویی دیگر، هواپیماهای جنگی فرانسه موشک های (ASMP-A) را با خود حمل می کردند؛ موشکهایی که قابلیت حمل کلاهک هستهای با قدرت 300 کیلوتن را دارا هستند.
کارشناس روس در این باره اذعان داشت که فرانسه 84 فروند موشک از این مدل را دارا است که 65 تای آنها مجهز به کلاهک هستهای هستند.
فرماندهی استراتژیک نیروی هوایی فرانسه مرکب از دو بخش نظامی مجزا است:
بخش اول آن متشکل از 40 جنگنده رافل است که در پایگاه هوایی «ایسترس» مستقر است.
بخش دوم آن از هواپیماهای سوخت رسان «کی سی 135- اف آر» و هواپیماهای دیگر تشکیل شده است.
لازم به ذکر است که در حمله روز 14 آوریل به سوریه، هواپیماهای سوخت رسان «کی سی 135- اف آر» نیز شرکت داشته اند.
نیروی دریایی فرانسه نیز به سلاحهای هسته ای مجهز است. در بین زیردریاییهایی که میتوانند موشک با کلاه هستهای حمل کنند، زیر دریایی کلاس «تیریومفنت» است که با 16 موشک بالستیک (ام-51) مجهز می شود.
علی رغم همه این تجهیزات یاد شده، فرانسه در حال تولید نوعی جدید از موشکهایش است که از سرعت فراصوت برخوردار است.
گفته میشود که از سال 2030 نیروهای نظامی این کشور می توانند از موشک های یاد شده استفاده کنند.
ضمن آنکه این موشک های جدید می تواند در نسل ششم هواپیماهای جنگی فرانسه که آن ها هم در دست تولید هستند، قرار گیرند.
کرامنیک در ادامه افزود، سلاحهای هستهای مستقر در نیروی دریایی فرانسه اصلی ترین گزینه برای قدرت نظامی این کشور به شمار میروند.
عضویت نداشتن فرانسه در گروه برنامهریزی هستهای ناتو
این تحلیلگر روس یادآور میشود که پاریس در گروه برنامهریزی هستهای ناتو (ان جی پی)، که در سال 1966 تشکیل شد، عضو نشده است.
این سازمان در راستای مبارزه با تکثیر، بهره برداری بی خطر، ذخیره سازی و حمل و نقل سلاح های هسته ای تشکیل شده است و به نظر بسیاری از کارشناسان به عنوان ابزاری است که واشنگتن از آن برای جذب کشورهای اروپایی در زمان وقوع حمله هسته ای استفاده می کند.
گفتنی است، به طور کلی در حدود 200 موشک هسته ای آمریکا در پایگاه های نظامی این کشور در اروپا مستقر شده است.
بر خلاف انگلیس و آلمان که هر دو کشور در صورت لزوم توان لازم را برای انجام یک حمله هستهای دارند، فرانسه استقلال خود را از این فضا نگه داشته است تا به نوعی وابستگیاش به کشورهای دیگر را، در این زمینه به حداقل برساند.
کارشناس مسائل نظامی، تاکید میکند که به یُمن وجود زراد خانههای هستهای و نیروی دریای مجهز به سلاح هستهای، نیروهای نظامی فرانسه توانایی مقابله با هر گونه حمله نظامی را دارا هستند و تا به امروز توانسته اند که جایگاه چهارم را در بین قدرتهای هستهای جهان و پس از آمریکا، روسیه و چین کسب کنند.
مترجم: محمد استادولی
116/120
بیشتر بخوانید:
لزوم نقش آفرینی قدرتهای هستهای در مذاکرات کاهش زرادخانههای هستهای
فرانسه بر سر دوراهی انرژی هستهای
مخالفت آمریکا، انگلیس و فرانسه با خلع سلاح هستهای+ ویدئو