ایران پرس- وزارت امورخارجه جمهوری آذربایجان با انتشار بیانیه ای، سفر«باکو ساهاکیان»، رئیس جمهوری خودخوانده قره باغ کوهستانی به روسیه را با "قرارداد دوستی و همکاری و امنیت متقابل" مسکو - باکو مغایر دانست.

در بیانیه وزارت خارجه جمهوری آذربایجان آمده است، اقدام روسیه در پذیرفتن «باکو ساهاکیان» با سطح عالی مناسبات باکو - مسکو سنخیتی ندارد.

طی سال های پس از استقلال جمهوری آذربایجان در سال 1991 میلادی، روابط باکو و مسکو فراز و نشیب های زیادی داشته است.

بخش اعظم اختلاف های جمهوری آذربایجان با روسیه از تلاش های رهبران باکو به منظور همگرایی با غرب و سازمان پیمان آتلانتیک شمالی - ناتو  ناشی شده است.

در این شرایط، سفر رئیس جمهوری خودخوانده قره باغ به مسکو، بهانه ای برای نیروهای غربگرا در دولت «الهام علی اف» است تا بار دیگر علیه سیاست های روسیه در منطقه، موضعگیری کنند.

این در حالی است که، روسیه با ارائه طرح موسوم به «طرح صلح پوتین»، تلاش می کند تا پنج شهرستان اشغالی جمهوری آذربایجان را از ارمنستان بازپس بگیرد.

«الکساندر دوگین» سیاستمدار روس و تئوریسین کاخ کرملین در آوریل سال گذشته با هدف طرح یک راه حل جدید برای مناقشه قره باغ کوهستانی به باکو سفر کرد.

به گفته این کارشناس روس؛ "مسکو تلاش می کند با اقناع دولت ایروان برای واگذاری ۵ شهرستان اطراف قره باغ به جمهوری آذربایجان، نظر مثبت باکو را به همکاری بیشتر با کشورهای منطقه جلب نماید.

در عین حال، روسیه با موافقت با تداوم حفظ منطقه قره باغ و دو شهرستان دیگر در اشغال ارمنستان، می کوشد به دولت ایروان نیز اطمینان دهد که، در کنار آن‌ها ایستاده است".

 باید گفت: طی یک هفته گذشته دستگاه دیپلماسی جمهوری آذربایجان، چندین بیانیه بی نتیجه و تکراری علیه دولت های فرانسه، آمریکا و روسیه صادر کرده است.

مقام های آذری بر این باورند که، تمامی اتباع جمهوری خودخوانده قره باغ کوهستانی در عمل اتباع جمهوری آذربایجان محسوب می شوند و می بایست سفرهای خارجی خود را با دولت مرکزی باکو هماهنگ کنند.

این در حالی است که، مقام های جمهوری خودخوانده قره باغ با گذرنامه های قره باغی و یا گذرنامه های ارمنستانی به کشورهای ثالث سفر می کنند.

سفرهای رهبران جدایی طلب قره باغ طی بیش از یک دهه گذشته موجب شده است، دولت های فرانسه و آمریکا مجوز فعالیت دفاتر نمایندگی جمهوری خودخوانده قره باغ کوهستانی را در کشورهای خود صادر کنند.

 برغم ادعای حمایت های روسیه از جدایی طلبان ارمنی توسط مقام های دولت الهام علی اف، ارامنه قره باغ کوهستانی در روسیه دفتر نمایندگی سیاسی ندارند.

 برغم تمامی فراز و نشیب ها در مناسبات باکو و مسکو، باید گفت: «باکو ساهاکیان» رئیس جمهوری خودخوانده قره باغ در راس هیاتی از مقام های این جمهوری خودخوانده پس از فرانسه و آمریکا، به روسیه سفر کرده است.

با توجه به سفر هیات نمایندگی قره باغ کوهستانی به سه کشوری که ریاست مشترک گروه مینسک را به عهده دارند، به نظر می رسد سال آینده میلادی، سال تعیین کننده ای برای مناقشه ارضی جمهوری آذربایجان و ارمنستان باشد.

139/110

نویسنده: محمدعلی طالبی خاکیانی

بیشتر بخوانید:

اعتراض های بی نتیجه باکو به پاریس درباره قره باغ / تحلیل

تاکید سران باکو و ایروان بر کاهش تنش در منطقه «قره‌باغ»

رایزنی سران باکو - ایروان در سایه مناقشه قره‌باغ/ تحلیل