ایران پرس - وزارت امور خارجه جمهوری آذربایجان، وزیر دفاع ارمنستان را به مطرح کردن اندیشه جنگ جدید به جای صلح متهم کرد.

وزارت امور خارجه جمهوری آذربایجان در واکنش به سخنان اخیر "داوید تونویان" وزیر دفاع ارمنستان در جمع ارامنه نیویورک، طی بیانیه ای اعلام کرد سخنان "داوید تونویان"، اعتراف دیگری در سطح مقام های عالی رتبه دولت ایروان به سیاست اشغالگرانه و غاصبانه ارمنستان علیه جمهوری آذربایجان است.

بیانیه وزارت امور خارجه جمهوری آذربایجان در حالی منتشر شده است که ، "الهام علی اف" رئیس جمهوری آذربایجان نخستین دیداررسمی خود با "نیکول پاشینیان" نخست وزیر ارمنستان در وین اتریش را سازنده خواند و گفت: مرحله جدیدی در روند مذاکرات صلح "مناقشه قره باغ" آغاز شده است.

با توجه به این که، رئیس جمهوری آذربایجان تاکنون در موضوع قره باغ بسیار جدی رفتار کرده است ، به نظر می رسد که ، نخست وزیر ارمنستان موضوع گذشت در روند حل و فصل مناقشه قره باغ را پذیرفته است.

در واقع، به‌رغم گفت وگوهای مثبت اخیر نخست وزیر ارمنستان با رئیس جمهوری آذربایجان در وین، به نظر می رسد که برخی از مقام های دولت ایروان مخالف گفتگوهای جاری هستند.

با توجه به این که سخنان وزیر دفاع ارمنستان اندکی پس از تاکید مشترک سران دو کشور بر مثبت بودن گفت وگوهای وین ابراز شد، باید به این روند با تردید نگریست. به عبارت دیگر، اظهارات "داوید تونویان" با تلاش‌های جاری رهبران باکو و ایروان و مساعی روسای گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا همخوانی ندارد. 

وزیر دفاع ارمنستان پیش ازاین نیز اظهارات تندی در زمینه مالکیت منطقه قره باغ مطرح کرده بود. وی در ماه گذشته میلادی در جمع نظامیان ارمنی،گفته بود: کشورش حاضر نیست حتی یک وجب از اراضی قره باغ را به جمهوری آذربایجان برگرداند.

در حقیقت، چنین به نظر می‌رسد که وزیر دفاع ارمنستان مخالف روند جاری گفت وگوهای صلح پاشینیان - علی اف است . در غیر این صورت، باید تبانی مقام‌های دولت ایروان در زمینه گفت وگوهای صلح با طرف آذری را باور داشت.

این در حالی است که، بسیاری از کارشناسان ارمنی نیز به تعلق قره باغ به جمهوری آذربایجان تاکید می کنند. به عنوان مثال، "آرتور آقاجان اف" استاد دانشگاه دولتی ایروان وکارشناس تاریخی و فرهنگی ارمنستان در نشست بین المللی "مدل چند فرهنگ گرایی آذربایجان و تنوع قومی" ، قره باغ کوهستانی را جزء جدا نشدنی از اراضی جمهوری آذربایجان دانست و گفت: «این دین و زبان است که ارامنه قره باغ کوهستانی را با آذری های قره باغ جدا کرده است.»

این مورّخ برجسته دانشگاهی و عضو ارشد هیات مدیره مجمع صلح ارمنستان - جمهوری آذربایجان همچنین اعلام کرد: «بیش از ۱۵ درصد از کلمات مورد استفاده در زبان ارامنه قره باغ، کلمات و عبارات زبان آذری و ترکی هستند. به طوری که تمایل به وصلت و تشکیل خانواده در میان آنان گواهی بر این ادعاست.»

در یک جمعبندی کلی از روند جاری گفت وگوهای صلح قره باغ، باید گفت: در شرایطی که مقام های دولت ایروان در زمینه پایان دادن به مناقشه با جمهوری آذربایجان اتفاق نظر ندارند ، بعید است که روند جاری به نتیجه برسد. در صورت ادامه این روند، بعید نیست که رویدادهای تلخ ماه اکتبر سال 1999 میلادی - که به کشته شدن نخست وزیر و چند مقام دولت ایروان منجر شد - بار دیگر در ارمنستان تکرار شود. 114/120

نویسنده: محمد علی طالبی

بیشتر بخوانید:

گفت وگو؛ سیاست ایروان برای حل مناقشه قره‌باغ/ تحلیل

موضع اتحادیه اروپا درباره پایان دادن به مناقشه قره باغ / تحلیل 

مرحله جدید گفت وگوهای صلح قره‌باغ/ تحلیل