ایران پرس - وزارت امور خارجه ترکیه با انتشار بیانیه‌ای از فشارهای واشنگتن بر آنکارا با هدف همراه شدن با تحریم‌های آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران ابراز نارضایتی کرد.

در این بیانیه همچنین آمده است: دستگاه های مرتبط در ترکیه تلاش می‌کنند این کشور را از تاثیرات منفی تحریم‌ها علیه ایران دور نگه دارند.

دولت ترکیه در حالی به درخواست آمریکا مبنی بر مشارکت در تحریم علیه ایران پاسخ منفی داده است که پیش از این آمریکا نیز بارها به درخواست های دولت ترکیه پاسخ منفی داده است.

از جمله می توان پاسخ منفی آمریکا به درخواست بازگردادندن عوامل کودتای نافرجام ماه ژوئیه سال 2016 میلادی ترکیه اشاره کرد.

به هر حال، باید گفت: این نخستین بار نیست که مقام های آنکارا مخالفت خود را با پیروی از سیاست های واشنگتن در منطقه و جهان اعلام می کنند.

مقام های ترکیه بارها تاکید کرده‌اند که از تحریم‌های آمریکا علیه ایران پیروی نخواهند کرد. دولت ترکیه همچنین تاکید کرده است که روابط تجاری با ایران را به بنابه خواست واشنگتن برهم نخواهند زد. 

نقش استراتژیک ایران در منطقه

ایران هم از نظر اقتصادی و تجاری و هم به لحاظ تامین نیازهای انرژی ، کشوری مهم در منطقه و در همسایگی ترکیه است.

ایران یکی از تامین کنندگان اصلی نیازهای ترکیه به انرژی های فسیلی شامل نفت خام و گاز طبیعی محسوب می شود.

در این ارتباط، «ماسیمو کمپانینی» شرق شناس و کارشناس تاریخ خاورنزدیک ایتالیایی با اشاره به سیاست های ضد ایرانی دولت «دونالد ترامپ»، گفته است:

"سیاست های آمریکا و متحدان اروپایی آن درخاورمیانه، یک سیاست غیرقابل قبول و غیرمتعادل به نفع اسرائیل و عربستان است که به بی ثباتی منطقه منجر می شود و در نهایت به ضرر ترکیه و اتحادیه اروپا خواهد بود."

در عین حال، دولتمردان ترکیه طی سال های اخیر همواره تلاش کرده اند در ارتباط با روابط ایران و آمریکا نقش میانجیگرانه ایفا کنند.

به همین دلیل است که ترکیه با تحریم های یکجانبه آمریکا علیه ایران موافقت نمی کند.

با مروری به تاریخ روابط ایران و ترکیه، می توان به این حقیقت پی برد که تهران و آنکارا همواره روابط مثبت، سازنده و رو به رشدی با یکدیگر داشته اند و کمتر تحت تاثیر القائات بیگانگان بویژه دولت سلطه گر آمریکا قرار گرفته اند.

با وجود این، با پاسخ منفی ترکیه به درخواست آمریکا درباره مشارکت در تحریم علیه ایران، بدیهی است که روابط آنکارا - واشنگتن طی روزهای آتی با مشکلات جدیدتری مواجه شود.

درهمین ارتباط، در نخستین گام کمیته روابط خارجی سنای آمریکا به ریاست «باب کورکر» لایحه تعلیق استقراض ترکیه از نهاد‌های پولی و مالی بین المللی را تدوین و به کنگره آمریکا ارائه داده است.

دراین لایحه، آمده است: دولت آمریکا باید از موسسات مالی و پولی بین المللی نظیر بانک جهانی، بانک عمران و توسعه اروپا EBRD و موسسه فاینانس بین المللی IFC و صندوق بین المللی پول درخواست کند که از پرداخت وام به ترکیه خودداری کنند.

 بدیهی است که این لایحه صرفا به منظور تحت فشار قرار دادن ترکیه مطرح شده است. 

در مجموع، پاسخ منفی ترکیه به درخواست آمریکا مبنی بر مشارکت درتحریم های آمریکا علیه ایران را باید یک نمونه از مواضع کشورهای همسایه ایران به درخواست های نامشروع آمریکا قلمداد کرد.

انتظار می رود، دیگر کشورهای همسایه ایران نیز مواضع مشابهی در قبال درخواست های آمریکا اتخاذ کنند.

نویسنده: محمد علی طالبی

116/140 

بیشتر بخوانید:

پاسخ منفی ترکیه به درخواست تحریم‌های ضدایرانی آمریکا

تبعیت نکردن ترکیه از تحریم‌های واشنگتن ضد ایران/ تحلیل

ترکیه: تحریم‌های نفتی یکجانبه آمریکا ضد ایران را اجرا نمی‌کنیم