«رجب طیب اردوغان» روز دوشنبه ( 6 نوامبر) در مراسم افتتاح این طرح که درآن ماکت های آن به نمایش درآمده بود گفت، ساختمان اپرا درمیدان تقسیم در شهر استانبول به نمادی برای ترکیه تبدیل خواهد شد. ساختمان اپرای 2500 نفره ای که قرار است، جایگزین مرکز فرهنگی «مصطفی کمال آتاتورک» بنیانگذار ترکیه مدرن شود که در سال 1969 افتتاح و از سال 2008 تاکنون رها شده است.
آنچه سبب شده انتشار خبر افتتاح طرح ساخت این پروژه در کانون توجه افکار عمومی جامعه ترکیه قرار گیرد موضوع تخریب احتمالی این بنای تاریخی است که با داشتن نمای شیشه ای بار دیگر میدان تقسیم استانبول را بر سر زبانها انداخته است و این بار نیز یکسوی این ماجرا مقامات دولتی وتصمیم ایشان برای اجرای طرحهای عمرانی است. بویژه که مخالفان این طرح، معتقدند مرکز فرهنگی آتاتورک باید به جای تخریب نوسازی شود.
واقعیت آن است که نه فقط میدان تقسیم ترکیه در شهر استانبول یکی ازمراکز خرید مرکز اقتصادی ترکیه به شمارمیرود بلکه بواسطه وجود جاذبههای گردشگری و تفریحی به یکی از نمادهای تحرک و پویایی و فعالیتهای اقتصادی این شهر تبدیل شده است وآنچه این ویژگی میدان تقسیم شهر استانبول را دو چندان کرده است وجود ابنیه تاریخی از جمله بنای یادبود استقلال ترکیه که توسط هنرمند ایتالیایی در سال 1928 ساخته شد و عملا به محلی برای برگزاری جشن ها و مراسم عمومی و رسمی ترکیه تبدیل شد است. ساختمان بزرگ مرکز فرهنگی آتاتورک نیز که در روزهای اول بنیانگذاری جمهوری ترکیه ساخته شد سالن اپرای معروف آن است که طی 13 سال ساخته و درسال 1969 با نام کاخ فرهنگی استانبول افتتاح شد.
این سالن درسال 1970 دچار آتش سوزی شد وعملیات بازسازی آن در سال 1978 به پایان رسید و با نام مرکز فرهنگی آتاتورک و یا به اختصار AKM بازگشایی شد. که امروزه محل برگزاری کنسرت ها و برنامه های فرهنگی از جمله ارکسترهای ملی ترکیه، باله، اپرا وموسیقی محلی ترکیه است.ضمن اینکه برگزاری فستیوالهای بین المللی ترکیه در این محل، سبب اشتهار این ساختمان شده است. اکنون جامعه ترکیه بویژه مردم شهر استانبول نگران کمرنگ شدن نمادهای ملی این کشور در پوشش ساخت بناهای جدید از جمله ساختمان اپرای جدید هستند.
مردمی که در سال 2013 بواسطه تخریب بخشی از پارک گزی در گوشه ای از همین میدان تقسیم وقایع شگرفی را رقم زدند و عملا دولت وقت اردوغان ناگزیر از رویارویی با مردم معترض شد. 31 ماه مه سال 2013 اعتراضات ضد دولتی در مدت کوتاهی به تمامی شهرهای ترکیه تسری پیدا کرد واقعه ای که به جهت تحصن مردم در اعتراضبه تخریب پارک "گزی" و ساخت یک مرکز خرید آغاز شد طی یک سال به چالش جدی دولت آقای اردوغان در مقام نخست وزیری ترکیه تبدیل شد. واقعه ای که دولتمردان ترکیه رغم همه تلاش خود برای نسبت دادن آن به عوامل خارجی، موفق نبودند.
مقامات ترک عاملان وقایع پارک گزی را مزدوران قدرتهای خارجی دانستند که به گفته آنها مخالف تحولات و توسعه ترکیه هستند. اما انچه نصیب دولت وقت ترکیه شد انتقاد گروههای حقوق بشر و سازمانهای اصلی جامعه مدنی داخلی و بینالمللی درباره خشونت پلیس ترکیه در قبال مردم بود. لذا اکنون انچه سبب توجه افکار عمومی به افتتاح طرح احداث یک بنای هنری در میدان تقسیم شده است، پیشینه رفتار دولت و نیروهای دولتی است که به رغم پیشینه نمود مقاومت مردمی اکنون شخص اردوغان و این بار در ردای رئیس جمهوری ترکیه قصد اجرای پروژه های دیگر و به زعم افکار عمومی ترکیه ماجراجویی دیگری در میدان تقیسم شهر استانبول را دارد. پروژه ای که البته با مخالفت های مقامات حزبی و جامعه شهروندی ترکیه بویژه مردم شهر استانبول همراه بوده است. 113/111
نویسنده: اميرحسين اسدالله منفرد