پنجشنبه گذشته نیز در مرکز بغداد پایتخت عراق انفجاری رخ داد که 35 کشته و 110 زخمی داشته و گروه تروریستی داعش مسئولیت این انفجار را بر عهده گرفت.
تحرکات داعش؛ پیام به آمریکا
اولین نکته این است که انفجار بغداد و درگیری بازماندههای داعش با حشد الشعبی در صلاح الدین بلافاصله پس از روی کار آمدن جو بایدن در ایالات متحده آمریکا اتفاق افتاده است. این رخدادها به نوعی یک پیام به ایالات متحده آمریکا است مبنی بر اینکه عراق به لحاظ امنیتی با خلاء مواجه است و نظامیان ایالات متحده آمریکا باید در خاک عراق باقی بمانند.
پارلمان عراق پنج ژانویه سال گذشته و پس از ترور سرداران مقاومت توسط دولت تروریستی ایالات متحده آمریکا طرح خروج نیروهای نظامی آمریکا از عراق را تصویب کرده است. با وجود اینکه یک سال از این طرح می گذرد، اما بیش از همه این طرح درگیر اختلافات سیاسی در درون عراق بود.
برخی از گروههای سیاسی و گروههای مقاومت عراق بر خروج نظامیان آمریکایی از این کشور تاکید دارند، اما برخی از گروهها و شخصیتهای سیاسی که از قضا در بدنه دولت نیز حضور دارند خواستار تداوم حضور نیروهای آمریکایی در عراق هستند. به نظر میرسد این اقداماتی که داعش اکنون در عراق انجام میدهد تلاش برای باقی نگه داشتن نظامیان آمریکای در عراق و مسکوت گذاشتن طرح پارلمان است.
در همین راستا، «فواد حسین»، وزیر خارجه عراق در سخنانی اعلام کرد ما از دولت جدید آمریکا خواهیم خواست که به نشستهای مربوط به گفتگوهای راهبردی ادامه داده و تیم مذاکره کننده جدیدی را درباره حضور نظامیان آمریکایی معرفی کنند.
آمریکا عناصر داعش را از سوریه به عراق فرستاد
موضوع دیگر این است که اسناد متعددی وجود دارد مبنی بر اینکه آمریکا هزاران نفر از عناصر داعش را از سوریه وارد عراق کرده است تا ضرورت حفظ نظامیان آمریکایی بیش از گذشته درک شود. «صباح العکیلی»، کارشناس امنیتی عراق، در این خصوص گفت: «اطلاعات تائید شدهای داریم که نشان میدهد کاروانهای نظامی آمریکا 4 هزار داعشی را از خاک سوریه وارد عراق کردهاند و اجازه بازرسی و تفتیش این کاروانهای نظامی آمریکایی به نیروهای عراقی داده نمیشود.» به نظر میرسد عناصری که وارد عراق شدهاند اکنون مجری عملیات انتحاری و درگیری با حشد الشعبی هستند.
نکته دیگر این است که پس از انفجار روز پنج شنبه بغداد، تمرکز دولت و همچنین بخشی از نیروهای امنیتی عراق بر حفظ امنیت پایتخت عراق قرار گرفت. به همین دلیل، بازماندههای داعشی فرصت حمله به حشد الشعبی را در دیگر مناطق عراق پیدا کردند.
خطر بازپیدایی داعش در عراق
نکته دیگر این است که اگرچه سازمان داعش در عراق از بین رفته است، اما تحرکات روزهای اخیر نشان داد هستههای خفته داعش هنوز در عراق وجود دارند. اگرچه امکان ایجاد داعش مانند سال 2014 اندک است، اما پیوند بازماندههای داعش با برخی گروههای معاند، حمایت برخی کشورهای خارجی از بازماندههای داعشی و همچنین تداوم بیثباتی سیاسی در عراق سبب میشود شرایط برای «بازپیدایی» تحرکات داعشی در عراق فراهم شود.
نکته پایانی اینکه؛ تقابل شب گذشته نیروهای حشد الشعبی با داعشیها بار دیگر ثابت کرد که نیروهای حشد با وجود اینکه تحت فشار خارجی و به خصوص آمریکا قرار دارند، اما همچنان در حفظ تمامیت ارضی و امنیت مردم عراق پشگام هستند. // 114
نویسنده: سید رضی عمادی
بیشتر بخوانید:
شهادت 11 نیروی حشد الشعبی در درگیری با داعش
داعش مسئولیت انفجارهای بغداد را بر عهده گرفت
در شب داعش