ریچارد سولیک (1) وزیر اقتصاد اسلواکی روز چهارشنبه درباره تحریم نفت روسیه هشدار داد. ریچارد سولیک در سخنانی گفت: "منع واردات نفت از روسیه اقتصاد اروپا را ویران کرده و اسلواکی، اتریش، جمهوری چک و اوکراین را تحت تاثیر قرار خواهد داد."
پیتر سیارتو (2) وزیر امور خارجه مجارستان نیز با انتقاد از موضع گیری منفی اروپا گفت، این کشور به علت موضع گیری در زمینه تامین منابع انرژی (نفت و گاز) از روسیه به شکلی غیرمنصفانه هدف حمله سران کشورهای اتحادیه اروپا قرار گرفته است. پیتر سیارتو در واکنش به انتقاد اروپایی ها از مجارستان در زمینه وابستگی این کشور به روسیه برای تامین نفت و گاز مورد نیاز خود گفت: "ما این مسئله را تنها و تنها از چشم انداز منافع ملی مجارستان می نگریم. علاقه ای هم به این نداریم که شرق و غرب چه می اندیشند. امنیت واقعی عرضه منابع انرژی برای ما اهمیت دارد زیرا هم اکنون، چرخ اقتصاد مجارستان بدون واردات نفت از روسیه نمی چرخد و قطع وابستگی به منابع انرژی روسیه برای ما ناممکن است."
جنت یلن، وزیر خزانه داری آمریکا نیز روز چهارشنبه گفت، اقدام اتحادیه اروپا برای تحریم نفت روسیه ممکن است قیمت نفت خام را افزایش دهد. به گفته وزیر خزانه داری آمریکا باید درباره این موضوع اندیشیده شود که چگونه میتوان نفت روسیه را بدون آن که پیامدهایی بر قیمتها داشته باشد، تحریم کرد. یلن گفت، در راستای کاهش درآمدهای روسیه از فروش نفت و گاز تلاش خواهد شد و افزایش ارائه نفت به بازارها ضروری است.
به نظر می رسد در قاره اروپا بر سر تحریم نفتی روسیه و پیامدهای آن توافق نظری بین کشورهای اروپایی وجود ندارد. در واقع آن دسته از این کشورها که به نفت روسیه وابسته هستند کنار گذاشتن آن و رفتن به دنبال منابع جایگزین نفتی کار آسانی نخواهد بود و به ویژه در کوتاه مدت و حتی درمیان مدت خسارات زیادی را متوجه اقتصاد آنها خواهد کرد. موضع گیری وزیر اقتصاد اسلواکی و تصریح به اینکه تحریم نفتی روسیه موجب ویران شدن اقتصاد اروپا خواهد شد اشاره به همین امر دارد.
در مقابل کشورهای اروپایی هم پیمان و نزدیک به آمریکا بر تحریم نفتی روسیه پافشاری می کنند که مثال بارز آن بریتانیا، لهستان و کشورهای حوزه بالتیک هستند. در این راستا لیز تراس، وزیر خارجه بریتانیا خواستار قطع واردات انرژی شامل نفت و گاز از روسیه شده است. تراس طی اظهاراتی ضد روسی گفت: "جنگ در اوکراین جنگ ما و جنگ همه است. مصمم به همکاری با متحدان خود بر روی طرح جدید مارشال برای حمایت از اوکراین هستیم."
بدین ترتیب اکنون اروپا بر سر دو راهی انتخاب منافع اقتصادی خود و تداوم واردات نفت و گاز از روسیه در راستای رونق و رشد اقتصادی و جلوگیری از وارد آمدن خسارات و زیان های شدید به این کشورها و یا همراهی با آمریکا در راستای اهداف ژئوپولیتیکی کلان غرب یعنی مقابله با قدرت های بین المللی خواهان تغییر نظم کنونی به ویژه روسیه و در وهله بعدی چین قرار گرفته است. کریستین لیندنر (3) وزیر دارایی آلمان می گوید: جنگ بین اوکراین و روسیه، نظم نوین جهانی را بدنبال خواهد داشت. این نقل قول به خوبی نشان می دهد که بیشتر کشورهای اروپایی که اکنون در جبهه حمایت از اوکراین قرار گرفته و به صف تحریم کنندگان روسیه پیوسته اند در عمل گزینه دوم را انتخاب کرده اند. با این حال مخالفت کشورهایی مانند اسلواکی و مجارستان با تصمیمات اتحادیه اروپا در زمینه تحریم نفتی روسیه نشان می دهد که در داخل این اتحادیه اجماع نظری در این زمینه وجود نداشته و برخی از کشورهای اروپایی حاضر به قربانی کردن منافع ملی خود برای منافع واهداف کلان آمریکا نیستند.
1- Richard Sulik
2-Péter Szijjártó
3-Christian Lindner
نویسنده: سيدرضا ميرطاهر
115