بهانه اصلی آمریکا برای خروج از این پیمان راهبردی و بسیار مهم، نقض مفاد آن توسط روسیه است. در واقع ترامپ با این اقدام، وارد فاز خروج از پیمان های امنیتی و تسلیحاتی شده است.
در تحولی دیگر «مایک پمپئو» وزیرامور خارجه آمریکا نیز اعلام کرد که که واشنگتن از 2 فوریه 2019 اجرای پیمان آیاناف را به حالت تعلیق درآورده و 180 روز به روسیه مهلت می دهد تا مفاد آن را اجرا کند، در غیر این صورت آمریکا به طور کامل از این پیمان خارج خواهد شد.
روسیه به عنوان طرف دیگر پیمان نیروهای هسته ای میانبرد موضع سختی در این زمینه اتخاذ کرد. نخست وزارت خارجه روسیه در بیانیه ای، این اقدام واشنگتن را در راستای نقض توافقات حقوقی و بینالمللی و کنترل تسلیحات دانست.
از دیدگاه مسکو، ادعاهای ساختگی واشنگتن علیه سایر کشورها از جمله روسیه «حقهای تبلیغاتی» به منظور توجیه اقدامات آمریکا است.
در این بیانیه تصریح شده که:
"آمریکا بدون دلیل و مدرک، حملاتی را به روسیه وارد کرده که گویا مسکو تعهدات خویش در عرصه کنترل تسلیحات را نقض کرده است."
تعلیق عضویت روسیه در پیمان «آی ان اف»
اما واکنش روسیه به این بیانیه ختم نشد و پس از تشکیل جلسه شورای امنیت روسیه، «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه روز شنبه 2 فوریه در تصمیمی ناگهانی در واکنش به اقدام آمریکا در خروج از پیمان آی ان اف ،اجرای این پیمان را تعلیق کرد.
به گفته پوتین، روسیه از این پس به تولید موشک هایی خواهد پرداخت که به موجب پیمان «آی ان اف» تولید آنها ممنوع بود.
پوتین از وزرای دفاع و خارجه روسیه خواست که هیچ مذاکرات جدیدی را در باره پیمان آی ان اف با آمریکا آغاز نکنند.
به گفته پوتین: "پاسخ ما متقابل خواهد بود. شرکای آمریکایی اعلام کردند آنها مشارکت خود در این پیمان را متوقف میکنند. ما نیز مشارکت خود را متوقف میکنیم."
هر چند پوتین تاکید کرده است که روسیه پس از توقف مشارکت خود در پیمان آی ان اف به ساخت سلاحهای جدید مبادرت خواهد کرد، اما وی نمی خواهد دچار همان دامی شود که اتحاد جماهیر شوروی در دوره جنگ سرد، در مسابقه تسلیحاتی با آمریکا دچار آن شد.
در آن زمان مقامات ارشد اتحاد جماهیر شوروی منابع مالی عظیمی را به توسعه و ساخت و استقرار انواع جنگ افزارها به ویژه تسلیحات راهبردی اختصاص دادند و بدین ترتیب شوروی در عرصه اقتصادی دچار عقب ماندگی و ضعف زیادی شد که بعدها مقدمه فروپاشی آن شد.
به همین دلیل پوتین تاکید کرد که: "بودجه وزارت دفاع روسیه افزایش نخواهد یافت. ما نباید خود را وارد یک مسابقه تسلیحاتی کنیم."
با تعلیق اجرای پیمان نیروهای هسته ای میانبرد از سوی آمریکا، دولت ترامپ نه فقط توسعه و استقرار موشکهای بالستیک و کروز زمین پایه کوتاه برد و میانبرد را از سر خواهد گرفت، بلکه می توان پیش بینی کرد که واشنگتن این تسلیحات را بار دیگر در اروپا مستقر خواهد کرد که این اقدام به طور حتم واکنش مقابل روسیه را به دنبال خواهد داشت.
این چشم انداز نگرانی شدید اروپایی ها را به دنبال داشته است. در واقع قاره اروپا بدین ترتیب به صحنه تقابل موشکی و هسته ای آمریکا و روسیه تبدیل خواهد شد.133/118
نویسنده: سید رضا میرطاهر
بیشتر بخوانید:
واکنش روسیه به خروج آمریکا از پیمان «آی ان اف»
هشدار پوتین درمورد عواقب خروج آمریکا از «آی ان اف»
هشدار روسیه درباره تبعات منفی خروج آمریکا از «آی ان اف»