پایگاه خبری الاخبار لبنان روز دوشنبه در مقاله ای با اشاره به ناکامی عربستان طی سال های جنگ در یمن نوشت: پس از گذشت سه و سال نیم از آغاز جنگ ائتلاف سعودی ضد یمن، عربستان در چهار جبهه در استان صعده، شمال یمن، تلاش خود را برای شکست نیروهای انصار الله و کمیته های مردمی به کار گرفته، اما تاکنون نتوانسته است به اهداف خود در این جبهه ها دست یابد و این بار جبهه جدیدی را برای در هم شکستن مقاومت ملت یمن گشوده است.
اهداف راهبردی، منطقه عقبه مران
عربستان این بار منطقه «عقبه مران» را هدف حملات خود قرار داده است؛ منطقه ای که تاکنون هیچ یک از دشمنان انصارالله نتوانسته اند، کنترل آن را به دست گیرند.
حمله عربستان به مران با اهداف راهبردی که بتوان از طریق آن روند جنگ را تغییر داد، آغاز نشده و در این حمله بیشتر مساله نمادین بودن منطقه مران مطرح است؛ چرا که بنیانگذار انصارالله، در این منطقه سکونت داشته است.
بیش از شش هفته قبل نیروهای سلفی حمله به این منطقه را آغاز کرده اند و تلاش دارند با ورود به این منطقه پرچم خود را بر آن نصب کنند، اما تاکنون نتوانسته اند به اهداف شوم خود دست یابند.
از نیمه ژوئیه گذشته، درگیری میان نیروهای مزدور عربستان، ارتش و کمیته های مردمی در جبهه های البقع، باقم، علب و رازح، تشدید شده است و ائتلاف سعودی جنگ ضد یمن بی توجه به درس های عبرت گذشته می کوشد جبهه پنجمی را در مرزهای استان صعده، بگشاید.
آموزش سه هزار نیرو برای اعزام به منطقه مران
سه هزار نیرو در پایگاه ماس در استان مارب به مدت هشت ماه آموزش دیده اند و سپس از طریق گذرگاه «الودیعه» به پادگان «کعب الجابری» در جیزان اعزام شدند تا با نام (تیپ سوم عروبه) و به فرماندهی «عبدالکریم عوبل السدعی» برای تشکیل جبهه ای جدید در بخش الظاهر در صعده به کار گرفته شوند.
پیش از این نیز «عبد ربه منصور هادی»، رئیس جمهوری مستعفی یمن در سال 2015 وعده سیطره بر مران را داده بود.
«علی عبدالله صالح» رئیس جمهور مخلوع یمن نیز (2004 تا 2010)، شش بار به صعده حمله کرد و هر بار در جنگ با نیروهای انصارالله با شکست مواجه شد.
سال 2004، شمار طرفداران «حسین بدر الدین الحوثی»، بنیانگذار انصار الله به دهها نفر هم نمی رسید. این افراد که در منطقه مران در بخش حیدان فعالیت می کردند به مرکز «امام هادی» (ع) در روستای الجمیه ملحق شدند و فعالیت آنها به مقابله با ترویج افکار وهابی که با حمایت نظام آل سعود در حال ترویج در منطقه بود، محدود می شد.
نظام وقت حاکم در صنعاء درخواست حسین الحوثی را مبنی بر ارائه تضمن برای همزیستی مذهبی رد، و در کاخ ریاست جمهوری را به روی هر وساطتی که می توانست باعث ثبات در صعده شود، مسدود کرد و نیروهای منطقه شمال غربی به فرماندهی ژنرال «علی محسن احمر» را برای محاصره منطقه مران و به اصطلاح خودش برای سرکوب فتنه حوثی ها به منطقه گسیل داشت.
نیروهای ژنرال که بیشتر از اعضای سلفی ها بودند ابتدا از منطقه عین نوب شهر صعده وارد عمل و سپس در بخش ساقین و بخش حیدان مستقر شدند، مران را در محاصره خود درآوردند.
پس ازسه ماه نبرد نا برابر، نیروهای صنعا به روستای الجمیه یورش بردند، منازل مسکونی را تخریب کردند، مزارع را به آتش کشیدند و بسیاری از زنان و کودکان را به قتل رساندند.
واقعه ترور حسین الحوثی
حسین الحوثی در اثر اصابت چندین ترکش به بدنش زخمی شد و به همراه خانواده اش به «جرف سلمان»، مقابل روستای الجمیه، پناه برد و در آنجا 15 روز مخفی ماند، اما با پایان گرفتن آب و غذا از محل اختفایش بیرون آمد و دهم سپتامبر 2004 نیروهای ژنرال «علی محسن احمر»، وی را در حالی که هیچ سلاحی در اختیار نداشت، مقابل چشمان خانواده اش به قتل رساندند.
تنها چند ماه پس از واقعه ترور حسین الحوثی، قیام مردمی بیشتر بخش های استان صعده را فرا گرفت و نیروهای رئیس جمهوری مخلوع یمن را که از حمایت و مشارکت نیروهای سعودی بهره مند بودند، درگیر پنج جنگ کرد که از سال 2005 تا سال 2010 به طول انجامید.
این نیروها طی این سال ها نتوانستد منطقه مران را تحت کنترل خود درآوردند؛ حال آنکه طرفداران حسین الحوثی به فرماندهی برادرش «عبدالملک»، توانستند کنترل کامل استان صعده را در اختیار گیرند و از آنجا راهی صنعا شود.
تحولات این سال انصار الله را به یکی از مقاوم ترین های یمن تبدیل کرده است.
ماه مه 2013 انصار الله توانست پس از 9 سال پیکر بنیانگذار خود «حسین الحوثی» را که در زیر زمین زندان مرکزی صنعا دفن شده بود، باز پس گیرد و به مران بازگرداند تا طی تشییعی بی نظیر در تاریخ معاصر یمن در زادگاهش آرام گیرد.
در آن زمان «عابد المهذری» نویسنده و روزنامه نگار، مراسم تشییع پیکر حسین الحوثی را چنین تشریح کرد: "این مراسم با شکوه ترین مراسمی بود که در تاریخ یمن برگزار شد. تشییع پیکر حسین الحوثی بزرگترین مراسم وداع در تاریخ عرب بود."
از سال 2015 تا کنون جنگنده های ائتلاف سعودی 12 بار آرامگاه حسین حوثی را هدف حمله قرار دادند؛ گویی وی هنوز زنده است و ائتلاف از زنده و مرده وی بیم دارد.
حتی اگر نیروهای وابسته به عربستان سعودی با معجزه هم بتوانند خود را به آن برسانند، پیروزی برای ریاض در جنگ کنونی قلمداد نخواهد شد.
مران منطقه صعب العبوری و متشکل از مرتفعاتی در منطقه ای دور دست در شمال غرب استان صعده است و در 90 کیلومتری مرکز استان قرار دارد.
اصرار نیروهای ائتلاف برای اشغال این منطقه به همان مساله سمبلیک بودن این منطقه برای جنبش انصارالله و طرفداران این جنبش باز می گردد.
راه های ورودی به این منطقه اما در برابر نیروهای ائتلاف و مزدور مسدود است؛ چرا که در شرق مران، بخش شدا در کنترل ارتش و کمیته های مردمی؛ قرار دارد، درجنوب نیز بخش ساقین قرار گرفته که خطری نیز از این منطقه مران را تهدید نمی کند، بخش رازح هم در غرب مران قرار گرفته که ساکنان آن به ساخت خنجر و اسلحه سرد با همان ترکشهای به جای مانده از موشک و خمپاره های شلیک شده از خاک عربستان به این مناطق تبحر پیدا کرده اند.
«تیپ سوم عروبه» به فرماندهی سرتیپ السدعی با حمایت و پشتنیابی نیروهای سعودی از پادگان «کعب الجابری» در جیزان به سمت بازار الملاحیظ در بخش الظاهر، شمال غرب صعده، تا مسافت 5 کیلومتری در مرز جنوب عربستان پیشروی و همین جا توقف کرده اند.آن سوی بازار الملاحیظ، سلسله کوههای مران و رازح قرار دارد.
از بازار الملاحیظ تا قله کوه مران 17 کیلومتر جاده خاکی است که در دو سوی آن مناطق و مرتفعات زراعی وجود دارد. این مناطق پناهگاه صدها خانواده ای است که جنگنده های سعودی منازل آنان را از آغاز جنگ دوم در سال 2005 تخریب کرده اند.
عملکرد سعودی ها طی سال های گذشته منطقه مران را به کمینگاهی برای انتقام و نه خیمه عزا تبدیل کرده است.
عملکرد سعودی ها
نیروهای ارتش و کمیته های مردمی یمن از سال 2015 در مناطق جبال الدخان، الدود، الرمیح در جیزان مستقر هستند و نیروهای عربستان سعودی تا کنون نتوانسته اند این نیروها را بیرون برانند.
در سال 2005، تیپ العمالقه، بزرگترین تیپ ارتش «عبدالله صالح»، از بازار الملاحیظ که امروز نیز تیپ السدعی تلاش دارد از آن به منطقه مران دسترسی پیدا کند، به سمت مران پیشروی کرد.
در آن زمان بیش از 1000 افسر و سرباز از تیپ العمالقه کشته و یا زخمی شدند.
تیپ العمالقه نتوانست از این منطقه عبور کند و تا جنگ پنجم در سال 2008 در همان جا زمین گیر شد.
از جنگ دوم در سال 2005 تا جنگ ششم ژنرال «علی محس الحمر»، در پادگان کمپ بریتانیایی ها در بخش الظاهر به عنوان رابط فعالیت می کرد و هزاران نفر از سلفی ها را در این پادگان پذیرش وآنان را برای کنترل منطقه مران به جبهه اعزام کرد اما صدها نفر از این نیروها نیز کشته و یا زخمی و در میان کوهها گرفتار شدند.
در جنگ ششم که در سال 2010 کلید خورد، نیروهای عربستان سعودی با نیروهای صنعا در جنگ ضد صعده و بویژه مران مشارکت کردند.
در این جنگ روستایی نبود که در استان صعده هدف حمله و بمباران هوایی قرار نگرفته باشد.
اما پس از گذشت چندین ماه از جنگ وحشیانه، تنها نتیجه ای که حاصل شد این بود که کنترل مناطق جبال الدخان، الدود، سهل الخوبه ووادی جاره در جیزان به دست نیروهای انصار الله افتاد و دهها نفر از افسران و سربازان سعودی اسیر شوند.
عربستان اما پس از آزادی این اسیران توافقنامه را نقض کرد و جنگ علیه صعده و یمن را در 26 مارس 2015 از سر گرفت.
«ابراهیم العیانی»، از فرماندهان انصار الله و زاده منطقه مران براین باور است که این جنگ ظالمانه، پایان نظام سعودی را رقم خواهد زد.
او می گوید: ما از خویش، کرامت و سرزمین مان با همه ابزار مشروعی که در اختیار داریم دفاع خواهیم کرد و تسلیم نخواهیم شد.
مترجم:جعفری
138/116
بیشتربخوانید:
محمد علی الحوثی: متجاوزان سعودی با فشار اقتصادی به یمن به اهداف خود نمی رسند
محکومیت ضعف سازمان ملل در رسیدگی به اوضاع انسانی یمن
میدلایستآی: همدستی آمریکا و انگلیس با القاعده در یمن