ایران پرس- «عبد الله دوم» پادشاه اردن جدی تر از هر زمان دیگری به موضعگیری کشورش درباره تحولات شهر اشغالی قدس پرداخته است.

«حبیب السالم» در مقاله ای تحلیلی که در پایگاه اینترنتی الخلیج آنلاین منتشر شد، نوشت، پادشاه اردن در ویدئویی کوتاه که روز چهارشنبه از سوی دفتر پادشاهی اردن در شبکه های اجتماعی منتشر شد، با جدیتی بی سابقه درباره قدس صحبت و تاکید کرده است که قدس خط قرمز وی و همه اردنی هاست.

بیان چنین سخنانی از سوی عبدالله دوم در استان زرقاء، تصادفی نبوده است. تعداد زیادی از ساکنان زرقاء فلسطینی هستند و این اقدام پادشاه اردن کاملا نشان می دهد که قضیه فلسطین اولویت دائمی پادشاهی اردن است.

عبد الله دوم در این سخنرانی تصریح کرد، ما در مقابل قدس یک وظیفه تاریخی داریم و موضع گیری ما در مقابل آن تغییر نکرده است؛ موضع گیری خاندان هاشمی در رابطه با قدس روشن است و ما در اردن وظیفه ای تاریخی نسبت به قدس و مقدسات بر دوش داریم.

عبد الله دوم درحالی در مقابل صدها تن از شخصیت ها و ساکنان استان زرقاء درباره قدس سخنرانی کرد که وی اخیرا به واشنگتن سفر کرده است. برخی معتقدند که وی در این سفر از برخی از جزئیات طرح موسوم به «معامله قرن» اطلاع یافته است و سخنرانی پادشاه اردن در استان زرقاء، تعبیری از مخالفت اردن با این طرح است.

«عمر عیاصره» نویسنده و تحلیلگر سیاسی اردنی در این باره اظهار داشت، اقدام پادشاه اردن برای انتخاب شهر زرقاء برای سخنرانی درباره موضوع حساسی مانند قضیه قدس در لحظه ای حساس، کاملا حساب شده بود.

عیاصره در گفت وگو با الخلیج آنلاین اظهار داشت، جمعیت ساکن زرقاء اردنی و فلسطینی هستند و قبیله بنی حسن که یکی از مهم ترین و بزرگ ترین قبایل اردن به شمار می رود نیز در این استان به سر می برد.

عیاصره در ادامه گفت، پادشاه اردن با خطاب قرار دادن مردم و بیان این جمله که «من تحت فشارهای خارجی قرار گرفته ام و شما باید از من حمایت کنید»، اقدامی صحیح انجام داده است.

این تحلیلگر سیاسی درباره نوع فشارهای خارجی که عبد الله دوم با آنها مواجه است، تصریح کرد، پادشاه اردن برای پذیرش طرح پیشنهادی معامله قرن و نیز موافقت با وطن جایگزین (برای آوارگان فلسطینی) همواره از سوی واشنگتن و همچنین ریاض و ابوظبی، تحت فشار قرار داشته است.

به گفته عیاصره، پادشاه در این سخنرانی با اشاره به فشارهایی که از سوی کشورهای عربی خلیج فارس برای متوقف کردن کمک های مالی به اردن وارد می شود، هفت مرتبه لغت «فشار اقتصادی» را به کار برد و در عین حال با جدیت اظهار داشت که «همه مردم در کنار من هستند و پاسخ «خیر» است.

تصمیم گیرندگان سیاسی اردن اخیرا تعهدات آمریکا و تضمین های این کشور به پادشاهی اردن برای حفظ منافع حیاتی و مهم آن را در صورت اعلام معامله قرن، مورد بررسی قرار داده است؛ البته ضمانت های آمریکا مشروط به آن است که اردن موافقت کند که از نظر سیاسی و نهادی به دولت نزدیک باشد و از مفاد معامله قرن حمایت کند.

دولت «دونالد ترامپ» رییس جمهوری آمریکا طرح معامله قرن را با هدف پایان دادن به مناقشه فلسطین و نزاع فلسطینیان با اسرائیل، پایه ریزی کرده است. گفته می شود با اجرای این طرح که از حمایت عربستان سعودی، امارات، مصر و برخی دیگر از کشورهای عربی برخوردار است، فلسطینیان می بایست امتیازات ناعادلانه ای را به اسرائیل بدهند.

این نخستین باری نیست که عبد الله دوم درباره فشارهای اقتصادی سخن می گوید که اردن به خاطر موضعگیری نسبت به مساله قدس اشغالی و مخالفت با معرفی این شهر به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی، با آنها مواجه است.

پادشاه اردن اخیرا در جمع دانشجویان دانشگاه اردن تاکید کرده بود، امان برای پذیرش معامله ای که قدس را به اسرائیل ملحق می سازد، با فشارهای شدیدی مواجه است.

به گفته عبدالله دوم، کاهش شدید حجم کمک های عربستان سعودی و امارات به اردن، از جمله این فشارهاست؛ پس از چرخش اردن در روابط خارجی و اتحادیه های بین المللی و عربی خود که در واکنش به تحولات منطقه ای مانند معامله قرن صورت گرفت، این کشور با چنین فشارهایی مواجه شد زیرا این تحولات منطقه ای امنیت و منافع امان را نیز تحت تاثیر قرار می دهد.

انتشار پستی به هنگام

عبد الله دوم روز پنج شنبه در صفحه اجتماعی توئیتر خود نوشت: «شهدای ارتش عربی در نبرد کرامه خالده (کرامت جاویدان) را یاد می کنیم.»

پادشاه اردن در این پست نوشت، با افتخار شهدای ارتش عربی خود را یاد می کنیم که زندگی خود را فدای میهن و ارزش های امت عربی گذاشتند که مهم ترین آنها فلسطین و قدس شریف است؛ جنگ کرامه گواهی زنده برای کسانی است که در راه عزت و بزرگی قربانی شده اند.

پادشاه اردن در این پست توییتری، ویدئویی آرشیوی از سخنرانی «حسین بن طلال» پادشاه سابق اردن همراه با صحنه هایی از جنگ الکرامه را که در سال 1968 میان اردن با ارتش رژیم اسرائیل در گرفت، ضمیمه آن کرده است.

«محمود النعیمات» نماینده پارلمان اردن در این باره گفت، در حال حاضر عبدالله دوم، نخستین مدافع قضیه فلسطین در همه محافل است.

النعیمات در گفت وگو با الخلیج آنلاین اظهار داشت، همه اردنی ها به ویژه پس از سخنرانی اخیر پادشاه در استان زرقاء، با روح و جان پشت سر پادشاه به صف ایستاده اند و از اردن به خاطر موضع گیری آن نسبت به قضیه فلسطین، در برابر فشارهای خارجی دفاع می کنند.

النعیمات تصریح کرد، موضع گیری اردن نسبت به مساله فلسطین علت اصلی فشارهای اقتصادی است که این کشور از جانب کشورهای عربی و غیرعربی متحمل می شود.

یادآور می شود بر اساس قانون بین الملل، اداره اوقاف قدس وابسته به وزارت اوقاف و اماکن مقدس و امور اسلامی قدس، سرپرست رسمی مسجد الاقصی و اوقاف قدس است. به موجب این قانون، اردن آخرین قدرت منطقه ای است که پیش از اشغال قدس از سوی رژیم صهیونیستی، سرپرستی اماکن مقدس شهر را بر عهده داشته است.

گزارش ها نشان می دهد معامله قرن، طرحی آمریکایی برای حذف مساله فلسطین است و بر اساس آن اماکن اسلامی قدس به جای اردن، تحت نظارت بین المللی قرار خواهد گرفت؛ همچنین بر اساس این طرح، به جای قدس، شهرک «ابو دیس» در نزدیکی این شهر اشغالی، پایتخت کشور فلسطین معرفی خواهد شد.

135/118

مترجم: محب احمدی

بیشتر بخوانید : 

رایزنی‌ ابومازن در عربستان درسایه طرح معامله‌قرن/ تحلیل

حماس: "محمود عباس" به دنبال اجرای طرح آمریکایی "معامله قرن" است