به گزارش پایگاه خبری الخلیجآنلاین؛ یمن در حالی چهارمین سال تجاوز نظامی ائتلاف سعودی به این کشور را پشت سر میگذارد که کمبود مواد غذایی و دارو، کسری بودجه عمومی، افزایش تورم، گسترش فقر و تشدید سوء تغذیه، یمن را به یکی از بزرگترین بحرانهای انسانی دچار کرده است.
تظاهرات فعالان یمنی در شرایطی برگزار میشود که شاهد کاهش ارزش پول ملی و سقوط اقتصاد یمن، هستیم.
شاخصهای اقتصادی هولناک
ریال یمن اخیرا با کاهش ارزش چشمگیری مواجه شده است و در حال حاضر هر دلار آمریکا، معادل 760 ریال یمن مبادله میشود که این مساله در تاریخ این کشور، بی سابقه بوده است.
پیش از آغاز تجاوز نظامی ائتلاف سعودی به یمن، هر دلار آمریکا 215 ریال مبادله میشد. به گفته کارشناسان اقتصادی، تا پایان امسال ممکن است نرخ تورم در یمن به 80 درصد برسد.
بر اساس بیانیههای وزارت برنامهریزی و همکاری بینالمللی یمن، متوسط درآمد سرانه هر فرد از تولید ناخالص داخلی این کشور از 1247 دلار در سال 2014 به 485 دلار در سال 2017، کاهش یافته است. بر این اساس، بسیاری از مردم یمن زیر خط فقر زندگی میکنند.
اطلاعات سازمان مرکزی آمار یمن بیانگر افزایش نرخ فقر در این کشور است. نسبت فقر در یمن از 49 درصد در سال 2014، به 78.8 درصد در سال 2017 افزایش یافته است.
«عبدالجلیل السلمی» کارشناس اقتصادی یمنی در گفت وگو با الخلیلج آنلاین، اظهار داشت، با توجه به توقف درآمدها، کاهش فرصتهای شغلی، بازگشت صدها هزار مهاجر یمنی از عربستان سعودی به دلیل هزینههای اضافی، کاهش ارزش پول ملی، افزایش شدید نرخ تورم، یمن با بحران اقتصادی بی سابقهای دست و پنجه نرم میکند.
به گفته السلمی، پول ملی یمن 150 درصد از ارزش خود را از دست داده و سبب از میان رفتن درآمد افراد شده است. همچنین کاهش ارزش پول ملی یمن، خساراتی را به تجار و نیز داراییهای افراد، وارد کرد که این مساله ناشی از کاهش ارزش واقعی پساندازها و فرسایش سرمایههای بخش خصوصی است.
این کارشناس اقتصادی با هشدار درباره پیامدهای بحران اقتصادی یمن، اظهار داشت، این بحران در افزایش نرخ تورم و در نتیجه تشدید فاصله طبقاتی، کاهش قدرت خرید با پول ملی، دشواری دسترسی به خدمات اساسی و تهیه موادغذایی و در نتیجه تشدید فقر، تاثیرگذار خواهد بود.
افزایش روز افزون بهای کالاها و خدمات در روزهای اخیر در سایه بیتوجهی دولت فراری یمن و نیز ادامه تجاوز نظامی عربستان سعودی و امارات به این کشور، شهروندان یمنی را دچار نگرانی کرده است.
تظاهرات مردم یمن، اعتراضی خودجوش است که در واکنش به اقدامات متجاوزان به این کشور و دولت فراری یمن، برگزار میشود؛ زیرا از یک سو ائتلاف سعودی از صادرات نفت و گاز یمن جلوگیری کرده و کنترل فرودگاهها و بنادر این کشور را برعهده دارد و در نتیجه از سقوط ارزش ریال یمن جلوگیری نمیکند و از سوی دیگر دولت فراری یمن و مسوولان خارج نشین آن، غرق در فساد هستند.
جرقههای اعتراض مردمی
استانهای جنوبی یمن از ابتدای سپتامبر گذشته صحنه تظاهرات مردمی در اعتراض به اوضاع نابسامان اقتصادی است و تعز، نخستین استان یمن است که به فراخوان «انقلاب گرسنگان» پاسخ داد و شهروندان این استان روز سهشنبه تظاهرات کردند.
این کارشناس اقتصادی با بیان این که هیچ یک از طرفهای یمنی قدرت تثبیت اقتصاد این کشور را ندارند، از ناپدید شدن اقتصاد رسمی و ظهور اقتصاد پنهان و شکلگیری بازار سیاه برای خرید و فروش نفت و تعیین نرخ ارز در معاملات رسمی خبر داد.
به گفته السلمی، شرایط موجود، میزان مداخلات خارجی در امور یمن و ارزیابی روند جنگ چهارساله این کشور نشان میدهد که بحران سیاسی و اجتماعی یمن، در مرحله نهایی خود به سر می برد.
سرنگونی قدرتهای سیاسی
از سوی دیگر «عبدالله احمد» فعال سیاسی یمنی معتقد است، انقلاب گرسنگان، قدرتهای موجود را سرنگون خواهد کرد و شکل ائتلافها و نقشه سیاسی موجود را تغییر خواهد داد.
این فعال سیاسی یمن با اشاره به این که احتمال وقوع انقلاب قدرتمند گرسنگان در شرایط کنونی، بعید است، وقوع تغییرات در آینده را بعید نداست و تصریح کرد، جنبش خیابانی قواعدی دارد و ممکن است ملت یمن در هر لحظه سکوت خود را بشکند. 114/120
مترجم: سيده زهرا محباحمدی
بیشتر بخوانید:
قطع کمکهای حیاتی سازمان ملل به یمن
القدسالعربی: الحدیده؛ مرکز شیوع بیماری «وبا» در یمن
درخواست از سازمان ملل؛ مکانیزمی برای کمک به مردم یمن ایجاد شود