ایران پرس- آیا در انتخابات زودهنگامی که به دستور رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه روز 24 ژوئن برگزار می شود؛ باد برخلاف میل وی خواهد وزید؟

در یادداشتی در روزنامه اینترنتی العرب درباره انتخابات زودهنگام ترکیه آمده است؛ آسمانِ بالای سرِ مرد قدرتمند ترکیه تیره و تار شده است و اگر ارزش لیر همچنان کاهش یابد، پیامی که باید به رأی دهندگان رسانده شود، این خواهد بود که اردوغان کنترل امور اقتصادی را از دست داده است.

تا چندی پیش «اردوغان» مردِ شکست ناپذیرِ انتخابات شناخته می شد؛ ولی امروز چه بسا با مشکلاتی روبرو شده است و اگر اردوغان در این اوضاع پیروز شود، باید اپوزیسیونِ آشفته را سرزنش کرد زیرا برنامه ای جامع ندارد همچنین سیاست های کارآمدی به جای سیاست های اردوغان ارائه نکرده است.

همۀ شواهد نشان می دهد که اقتصاد ترکیه در سراشیبی نابسامانی افتاده است.

شاید زمان شکست اردوغان فرارسیده است و شاید احزاب اپوزیسیون بتوانند اردوغان را از کرسی ریاست جمهوری پایین بکشند یا حداقل بتوانند آرای واجدین شرایط را که از حزب عدالت و توسعه ناامید شده اند، به دست بیاورند.

رمز شکست اردوغان اقتصاد است.

«مارک بنتلی» (رئیس پیشین دفتر خبرگزاری اقتصادی بلومبرگ در ترکیه) در مصاحبه با پایگاه خبری (احوال) ترکیه  گفت، "کاهش ارزش لیر که روز 4 مه در برابر ارزش دلار رکورد زد؛ شاید اردوغان را در رقابت با رهبران اپوزیسیون دچار مشکلی واقعی کند."

«بنتلی» افزود، اپوزیسیون مطمئن است که می تواند افکار عمومی را متوجه عملکرد بسیار ضعیف اردوغان در مدیریت بخش اقتصادی کشور کند.

ارزش لیر 29 / 4 درصد در برابر ارزش دلار کاهش یافته است و میانگین تورم از 2 / 10 درصد در ماه مارس 2018 به 9 / 10 درصد در ماه آوریل افزایش یافت.  

این میانگین تورم در مقایسه با میانگین تورم سایر کشورها بسیار بالا است؛ 7 / 2 درصد در برزیل، 3 / 4 درصد در هند، 1 / 2 درصد در چین و 4 / 2 درصد در روسیه.

دولت اردوغان اهمیتی به هشدار (نابسامانی وضعیت اقتصادی) نمی دهد و با این حال چندی پیش اعلام کرد، کمک های نقدی و غیرنقدی و تسهیلات بانکی جدیدی را به مردم اعطا خواهد کرد.

کارشناسان معتقدند که آسمانِ بالای سر مرد قدرتمند ترکیه تیره و تار شده است.

«تیموثی اَش»  یکی از کارشناسان ارشد امور بازارهای نوپا در مرکز مدیریت مالی (بلوبای) در لندن گفت، اگر ارزش لیر همچنان کاهش یابد، این پیام را برای رأی دهندگان خواهد داد که اردوغان کنترل امور اقتصادی را از دست داده است.

هر یک از چهار حزب اپوزیسیون به جای معرفی یک نامزد مشترک، نامزد خاص خود را معرفی خواهد کرد و امیدوارند که اردوغان نتواند در دور اول انتخابات ریاست جمهوری اکثریت آراء را به دست آورد.

سیاستی که اپوزیسیون در انتخابات پیش گرفته اند، در جملۀ ذیل خلاصه می شود؛ "باید اردوغان را شکست دهیم، سپس ببینیم چه باید کرد".  

هیچ نظرسنجی قابل اطمینانی درباره آرایی که نامزدها به دست خواهند آورد؛ وجود ندارد و هنوز بسیار زود است که پیروز انتخابات را پیش بینی کرد.  

«اش» می گوید، اگر وضعیت اقتصادی ترکیه بدتر شود، چه بسا بتوان نتایج انتخابات را پیش بینی کرد.

هنگامی که اردوغان زمان انتخابات زودهنگام را اعلام کرد، می خواست همۀ رسانه ها را به کنترل خود دربیاورد ولی استفاده از رسانه ها در انتخابات بیشتر از یک حد  تأثیرگذار نیست.

 اگر رسانه ها تحت کنترل رئیس جمهوری باشند، باز اردوغان نمی تواند چشم رأی دهندگان را به روی مشکلات اقتصادی ترکیه ببندد، بنابراین این کشور پس از انتخابات چه سرنوشتی خواهد داشت؟

پیش بینی سرنوشت ترکیه بعد از انتخابات 

سه گزینه وجود دارد؛ گزینۀ اول این است که اردوغان در انتخابات ریاست جمهوری پیروز شود و حزب عدالت و توسعه همچنان اکثریت پارلمانی را به دست بگیرد.

این همان گزینۀ دلخواه اردوغان است.

اگر چنین اتفاقی بیفتد، اردوغان یک فراکسیون اسلامی – ملی گرای قدرتمند و متحد خواهد داشت.

این گزینه اگر محقق شود، به سیاست های اردوغان مشروعیت خواهد بخشید.

تحقق این گزینه به معنای آن است که دست اردوغان برای سرکوب اپوزیسیون و سازمان های جامعۀ مدنی کاملاً باز خواهد شد و تغییرات سیاسی کنونی در ترکیه برای مدتی نامعلوم اجرایی شود.     

گزینۀ دوم شکست اردوغان در انتخابات ریاست جمهوری و از دست دادن اکثریت پارلمانی است ولی این گزینه دور از انتظار است.

شکست اردوغان در انتخابات باعث بروز اختلال سیاسی خواهد شد ولی به معنای پایان حکومت اردوغان و حزب عدالت و توسعه - آخرین پایگاه حکومتی اخوان المسلمین - خواهد بود.

گزینۀ سوم پیروزی اردوغان در انتخابات ریاست جمهوری و از دست دادن اکثریت پارلمانی است.

اگر دشمن سرسخت اردوغان - اقتصاد – همچنان یکه تازی کند، احتمال تحقق این گزینه وجود خواهد داشت.  

اگر حزب «دمکرات خلق ها» بیش از 10 درصد کل آرای مأخوذه را به دست بیاورد و به پارلمان راه یابد، شاید ائتلاف احزاب اپوزیسیون باعث تشکیل اکثریت پارلمانی شود و اگر چنین اتفاقی بیفتد، اردوغان برای اینکه به «اردک لنگ» (سیاستمدار ضعیف) تبدیل نشود،از هیچ تلاشی دریغ نخواهد کرد.  

با این وجود، اردوغان سیاستمداری کهنه کار است و برای آرام کردن دشمنان خود می تواند چند وزیر را از میان احزاب اپوزیسیون تعیین کند.

همچنین وی می تواند با صدور دستوری اپوزیسیون را منزوی کند و قدرت را در دست خود نگه دارد.

هر اتفاقی که بیفتد، انتخابات ترکیه نشان خواهد داد که نوعِ نظامِ حکومتی در این کشور به کدام سو خواهد رفت.

مترجم: منوچهر مهدوی

138/110

بیشتربخوانید:

انتخابات ترکیه؛ ائتلاف برای رویارویی با حزب حاکم/ تحلیل

صف‌بندی رقبای انتخابات ریاست‌جمهوری ترکیه تکمیل می‌شود/ تحلیل