«اسماعیل جمال» در شماره روز سهشنبه روزنامه القدسالعربی نوشت: مسوولان ترکیه نگران این مساله هستند که افزایش اختلافات بین واشنگتن و آنکارا مانع اجرایی شدن بزرگترین قرارداد فروش هواپیما در تاریخ صنایع دفاعی ترکیه شود.
ترکیه ماه گذشته (ژوئیه 2018) توافقنامهای برای فروش 30 فروند بالگرد جنگی به پاکستان امضاء کرد. این بزرگترین قرارداد صنایع دفاعی ترکیه است.
صنایع دفاعی ترکیه در اطلاعیهای اعلام کرد ارزش توافقنامۀ فروش بالگردهای جنگی به پاکستان یک میلیارد و 500 میلیون دلار است و نام بالگردی که به پاکستان صادر خواهد شد، «اتاک» ATAK است که این بالگرد، بالگردی «ملی» و ساخت داخل است.
رسانههای ترکیه هم اعلام کردند: هر چند ساخت بالگرد اتاک تحولی چشمگیر در صنایع دفاعی ترکیه محسوب میشود و بسیاری از استانداردهای جهانی را دارد، اما موتورش ساخت یکی از شرکتهای تسلیحات دفاعی آمریکاست بنابراین بالگرد اتاک بالگردی کاملاً ملی محسوب نمیشود و صد در صد در ترکیه ساخته نشده است.
روزنامه حریت چاپ ترکیه نوشت؛ توافق ترکیه با شرکت آمریکاییِ سازندۀ موتور بالگرد اتاک ایجاب میکند که دولت آنکارا اجازۀ طرف آمریکایی را برای فروش این بالگرد به کشورهای دیگر به دست بیاورد.
به نوشته این روزنامه به نقل از منابعی دولتی (بدون ذکر نام آنها)، اختلافات روزافزون آنکارا و واشنگتن باعث نگرانی شدید مسوولان ترکیه درباره اجرایی نشدن قرارداد فروش 30 بالگرد اتاک به پاکستان شده است و اگر ترکیه حداکثر تا نوامبر 2018 نتواند مجوز آمریکا را کسب کند، دیگر نمیتواند بالگردی به پاکستان بفروشد.
خودداری آنکارا از آزاد کردن «اندرو برانسون» کشیش آمریکایی که در شهر ازمیر به اتهام تروریسم در بازداشت است، به اختلافات ترکیه و آمریکا دامن زده است و درپی افزایش اختلافات، آمریکا تحریمهایی را علیه وزرای کشور و دادگستری ترکیه اِعمال کرد.
«رجب طیب اردوغان» رئیس جمهوری ترکیه هم در اقدامی مشابه اعلام کرد داراییهای وزرای کشور و دادگستری آمریکا در ترکیه بلوکه شده است، اگر چنین داراییهایی وجود داشته باشد.
خبر دیگر اینکه؛ فقط چند ساعت پس از سوء قصد به «نیکلاس مادورو» رئیس جمهوری ونزوئلا با هواپیماهای بدون سرنشین بمب گذاری شده، گارد ریاست جمهوری ترکیه تدابیر امنیتی شدیدی را برای حفاظت از اردوغان که «دوست صمیمی مادورو» محسوب میشود، درپیش گرفته است و اجرا میکند.
در همین راستا؛ نیروهای گارد ریاست جمهوری ترکیه هنگام بازدید اردوغان از مسجدی در حال ساخت در منطقه «چاملیجا» Çamlıca در استانبول، به بازرسی بزرگترین مسجد این کشور پرداختند.
یکی از نیروهای گارد ریاست جمهوری ترکیه در حالی که یک ضد هوایی دوش پرتاب پیشرفته در دست داشت، روی بام مسجد چاملیجا دیده شد. این ضد هوایی دوش پرتاب، «استینگر» نام دارد که ساخت آمریکاست و با آن میتوان هواپیماها و هر چیزی را که در هوا پرواز میکند، با موشک لیزری سرنگون کرد.
گفته میشود که در پی سوءقصد به مادورو، گارد ریاست جمهوری ترکیه از ضد هوایی دوش پرتاب استینگر، استفاده کرده است. رسانهها و پایگاههای خبری ترکیه هم نوشتند که «سوء قصد به مادورو باید عبرتی برای ترکیه باشد.»
گارد ریاست جمهوری ترکیه از چند ماه پیش از تسلیحات دیگری برای ایجاد اختلال در پرواز هواپیماهای کوچک بدون سرنشین و سرنگون کردن این هواپیماها استفاده میکند و درپی سوء قصد به مادورو تدابیر امنیتی شدیدتری درپیش گرفته و این در حالیست که ترکیه از وضعیت امنیتی مناسبی برخوردار است.139/120
مترجم: منوچهرمهدوی
بیشتر بخوانید:
روابط آنکارا - واشنگتن زیر سایه تحریم دو عضو کابینه ترکیه /تحلیل
بازداشت کشیش آمریکایی در ترکیه، محور تنش واشنگتن و آنکارا/ تحلیل
تنش در روابط واشنگتن و آنکارا؛ دخالت آمریکا در امور داخلی ترکیه/ تحلیل
ادامه جنگ لفظی مقامات آنکارا و واشنگتن / ترکیه زبان تهدید را نمی پذیرد