روزنامه اسپانیایی ال پائیس در مطلبی نوشت: در مدت دو سالی که «دونالد ترامپ»، رئیس جمهور آمریکا به کاخ سفید راه پیدا کرده است، لفاظی های او سبب نشده تا نتیجه مناسبی را برای کشورش به ارمغان آورد.
دو مورد اصلی در برابر رئیس جمهور آمریکا قرار دارد: اول تجارت خارجی و بعد از آن مسئله مهاجرت به ایالات متحده آمریکا.
این دو، مواردی بوده اند که ترامپ حتی پیش از به قدرت رسیدنش نیز از آنها سخن می گفت. کسری تجاری که آمریکا با آن مواجه شده، در سال 2018 به سطحی رسیده که در دهه گذشته بالاترین میزان را داشته است.
از سویی دیگر، تعداد افرادی که از مرز با مکزیک عبور کردند، در فوریه بالاترین میزان را در 12 سال گذشته ثبت کرده است.
این در حالی است که اصلی ترین وعده ترامپ، جلوگیری از ورود مهاجران به خاک کشورش بود تا بتواند از این طریق بحران بیکاری و مشکلات مالی مردم را حل کند.
تعرفههای گمرکی که ترامپ بر کالاهایی که از شرکای اقتصادی اش وارد می کرد نتوانست شکاف عمیق را میان واردات و صادرات این کشور بپوشاند؛ بدین ترتیب سیاست «اول آمریکا» آن طور که مد نظر رئیس جمهور آمریکا بود، پیش نرفت.
از سویی دیگر، تلاشهای وی برای ساخت دیوار مرزی با مکزیک هم به عنوان عاملی بازدارنده نتوانست عمل کند.
همه این موارد زمانی رخ می دهد که گزارشها حاکی از آن است که رشد اقتصادی برای آمریکا شکل نگرفته و سیاستهای مالیاتی ترامپ موجب شده است تا دولت این کشور بیش از پیش با افزایش بدهی مواجه شود.
اینها مواردی است که از نقطه نظر سیاسی به عنوان یک مانع بر سر راه ترامپ در انتخابات آینده قرار می گیرد. او در وضعیتی قرار گرفته است که دموکرات ها بیش از پیش به تصاحب جایگاهش امیدوار هستند.
شکست مفروض وی در هر دو جبهه مهاجرت و تجارت خارجی، در حالی رخ داده که ترامپ دو سال است که امور را در دست دارد، این می تواند واکنش بسیار سختی را برای ترامپ به همراه داشته باشد.
در رقابتهای انتخاباتی سال 2016 «دونالد ترامپ» اعلام کرد که استراتژی محافظتی در برابر چین، کانادا و اتحادیه اروپا می تواند به طور مناسبی کسری تجاری را با آن ها کاهش دهد.
وی مارس 2016 در پیامی در توییتر گفت: «جنگهای اقتصادی موارد خوبی هستند و پیروزی در آن ها ساده است».
اطلاعاتی که دیروز منتشر شد نشان می دهند زندگی واقعی از شعارها بسیار دورند. عدم تعادل میان آنچه آمریکا وارد و آنچه صادر می کند، به میزان 621 میلیارد دلار در سال 2018 افزایش یافته است.
کسری در یک سال 12 و نیم درصد و در سالی دیگر 23 درصد رشد داشته است؛ این آمار در مقایسه با آنچه از «باراک اوباما» به ارث مانده بود، انجام شده است.
کسری تجاری در آمریکا در سال 2018 و نسبت به سال 2008 به یک رکورد دست پیدا کرد. همه این موارد در حالی رخ داده است که تعرفههای گمرکی بر واردات کالا از چین _تولیدات اصلی برای کارخانههای خودروسازی یا لوازم خانگی مانند آلومینیوم یا فولاد در سال گذشته تصویب و اجرا شد.
آمارها نشان می دهند که کسری تجاری با چین در مبادلات بازرگانی چیزی در حدود 419 میلیارد دلار در سال 2018 بوده است؛ این یعنی 11 درصد افزایش داشته است.
پس از آن مکزیک قرار دارد؛ عدم تعادل با این کشور در حدود 81 میلیارد و 520 میلیون دلار برآورد شده که 15 درصد رشد سالیانه داشته است.
این موضوع در تجارت با آلمان نیز صادق بوده و آمریکا با این کشور اروپایی به میزان 68 میلیارد و 250 میلیون دلار کسری تجاری را ثبت کرده است.
با دیگر کشورهای اتحادیه اروپا نیز در حدود 169 میلیارد و 300 میلیون دلار، به میزان 12 درصد افزایش کسری نسبت به سال 2017 را تجربه کرده است.
پر واضح است که به راه انداختن جنگ تجاری با پکن برای ترامپ گران تمام شده و وی نتوانسته است وعدههایش را عملی کند. در داخل این کشور در برابر تاثیرات تعرفه های گمرکی بر واردات کالا از کشورهای دیگر، اعتراضهایی علیه دولت شکل گرفته است که در ماه های اخیر فعالیتشان جدی تر شد.
این در حالی است که صادرات از آمریکا هم به واسطه همین تعرفهها و به عنوان پاسخی بر اقدامات ترامپ در برابر دیگر کشورها، تحت تاثیر قرار گرفته است؛ در این بخش بیش از همه بخش کشاورزی متحمل هزینه شده است.
زمانی که ترامپ در رقابتهای انتخاباتی سال 2016 شرکت می کرد، یکی از اصلی ترین وعدههایی که به مردم آمریکا داده بود، از بین بردن کسری تجاری این کشور با شرکای اقتصادی اش بود.
او برای این منظور یکی از قراردادهای مهمی را با همسایههای شمالی و جنوبی اش، یعنی کانادا و مکزیک تحت بررسی مجدد قرار داد که پیش نویس نهایی آن اکنون نزد کنگره قرار گرفته تا پس از بررسی در موردش اعلام نظر شود.
کارشناسان مسائل اقتصادی می گویند نتایج بدی که این سیاست محافظتی بر جای گذاشته است، سبب شد تا رشد اقتصادی آمریکا با خطر مواجه شود.
اقتصاد این کشور در سال 2018 تنها به میزان 2 ممیز 9 دهم درصد رشد داشته و برای امسال هم پیش بینی می شود که این میزان فقط 2 ممیز 3 دهم درصد باشد.
ترامپ قول داده بود که ریتم رشد اقتصادی آمریکا را به 4 درصد برساند.
تجارت برای شکوفایی و رشد اقتصادی آمریکا حیاتی است. اما از سویی دیگر بهرهوری هم دارای اهمیت بالایی است. در اینجا پدیده مهاجرت، برای جامعه ای که هر روز پیرتر می شود، به بازی می آید.
آخرین گزارشهایی که دولت در این زمینه اعلام کرده است، نشان می دهند که تهدیدهای ترامپ نتوانستهاند کاری کنند که بیش از 76 هزار خارجی، در ماه فوریه، از مرزهای این کشور به صورت غیر قانونی عبور نکنند. این میزان در مقایسه با مدت مشابه خود، در 12 سال اخیر بالاترین میزان است.
از این آمار و ارقامی که دولت منتشر کرده است، دو چیز استنباط می شود: اول آنکه لفاظیهای ترامپ نتوانسته است کاری کند که مهاجرت به داخل آمریکا کاهش یابد؛ دوم آنکه، ترامپ با اعلام این جمعیت سیال در مرزها می خواهد به نوعی هشدارهایش را نسبت به مرز آمریکا را توجیه کند.
دبیر مترجم: محمد استادولی
141/118
بیشتر بخوانید:
افزایش کسری تجاری آمریکا شکستی دیگر برای ترامپ
اتحادیه اروپا هشدار داد: اقدامات آمریکا تهدیدی علیه تجارت جهانی است