تحلیل؛

پس از چند هفته از آغاز عملیات نظامی گسترده آمریکا علیه یمن، رسانه‌های آمریکایی به ناکامی دولت ترامپ در دستیابی به اهداف خود اذعان کرده و به مشکلات جدی این عملیات اشاره کرده‌اند.

چرا مهم است:

نشریه آمریکایی فارن پالیسی در ۲۲ آوریل در مقاله‌ای با عنوان «جنگ ترامپ علیه حوثی‌ها به جایی نمی‌رسد» با اشاره به حملات بی‌نتیجه نیروی دریایی آمریکا به مواضع نیروهای انصارالله یمن نوشت: پنج هفته پس از تشدید حملات دولت ترامپ به حوثی‌ها چند مشکل بزرگ آشکارشده که نشان‌می‌دهد دونالد ترامپ رئیس‌جمهوری آمریکا به دشواری بتواند لفاظی‌های خود را علیه یمن را به نتایج واقعی تبدیل کند.

زمینه خبر:

حملات امریکا تاکنون در دست یابی به یکی از دو هدف اعلام شده خود یعنی ازسرگیری آزادی دریانوردی در دریای سرخ و برقراری دوباره بازدارندگی شکست‌خورده است. کشتیرانی از طریق دریای سرخ و کانال سوئز باوجود حملاتی که تاکنون بیش از یک میلیارد دلار برای آمریکا هزینه در برداشته کماکان اندک است. شبه‌نظامیان یمنی نیز ضمن هشدار در مورد ورود ترامپ به "باتلاق" یمن، حملات خود را به اسرائیل و کشتی‌های جنگی آمریکا در منطقه تشدید کرده‌اند.

مهدی المشاط رئیس شورای عالی سیاسی و رئیس شورای دفاع ملی یمن در ۲۰ آوریل در این زمینه گفت: حمله آمریکا به یمن از روز اولش شکست خورد. آمریکا به‌دلیل اقدامات خلاف معاهدات بین‌المللی خود، مجازات خواهد شد. ترامپ می‌خواهد ما را در باتلاق بیاندازد، اما باید او را رها کنیم تا خودش در آن بماند. مردم آمریکا باید بدانند ترامپ برای آنها ننگ به بار آورده است و آمریکا در یمن از ابتدا شکست خورده‌ است.

نکات کلیدی:

  • این عملیات تاکنون بیش از یک میلیارد دلار برای آمریکا هزینه داشته است.
  • مقاومت ادامه دارد و یمنی ها حملات خود را  به اسرائیل و کشتی‌های جنگی آمریکا تشدید کرده اند.
  • وزارت دفاع آمریکا در مورد این حملات شفافیت کافی نداشته و اطلاعات کمی در اختیار رسانه‌ها قرار داده است.
  • افشای اطلاعات محرمانه مربوط به حملات آمریکا به یمن، اعتبار نیروهای نظامی این کشور را خدشه‌دار کرده است.

نگاه عمیق‌تر:

اکنون دیگر رسانه‌های معروف آمریکایی نیز ادعاهای وزارت دفاع آمریکا در باره نابودی توانمندی‌های نظامی و تسلیحاتی یمن را زیر سؤال برده‌اند. در این زمینه شبکه خبری سی‌ان‌ان به نقل از یک مقام پنتاگون گزارش داد که تعیین دقیق میزان سلاح‌های باقی‌مانده نزد جنبش انصارالله دشوار است. این منابع گفتند که برخی از مواضع انصارالله نابود شده‌است، اما این موضوع تأثیر قابل توجهی بر توانایی آن‌ها برای ادامه حملات در دریای سرخ نداشته‌است. سی‌ان‌ان به نقل از منابع مذکور نوشت که مقام‌های آمریکایی اذعان کرده‌اند که انصارالله همچنان قادر است استحکامات زیرزمینی ایجاد کرده و سلاح‌ها را حفظ کنند.

بدین ترتیب به نظر می‌رسد دونالد ترامپ که در ابتدای حمله نظامی گسترده به یمن ادعاهای گزافی را مطرح کرده بود، اکنون باید حمله به یمن را نیز به فهرست دیگر ناکامی‌های خود در صد روز نخست ریاست جمهوری‌اش اضافه کند.

نویسنده: سيدرضا مير طاهر 

رحمان فغان