دراین راستا "ولادیمیر پوتین" رئیس جمهوری روسیه، روز چهارشنبه 3 ژوئیه قانون تعلیق اجرای پیمان آی ان اف را امضا و آن را برای اجرا به دستگاههای دولتی ابلاغ کرد.
اقدام پوتین بعد از آن است که وی در 30 مه 2019 لایحه تعلیق پیمان نیروهای هسته ای میان برد را برای تبدیل شدن به قانون به دومای روسیه فرستاد و اکنون این قانون را امضا کرد.
این تصمیم مسکو در واکنش به تهدید آمریکا به خروج رسمی از این پیمان در اوت ۲۰۱۹ اتخاذ شده است.
دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا دراکتبر 2018 با مطرح کردن ادعایی علیه روسیه مبنی بر نقض پیمان نیروهای هستهای میانبرد، از قصد خود برای خارج شدن از این پیمان به طور یکجانبه خبر داد.
تعلیق اجرای پیمان آی ان اف از سوی آمریکا از2 فوریه 2019 جهان را با چالش بزرگی یعنی تزلزل پیمان های تسلیحاتی مواجه کرده است.
واشنگتن و مسکو، همدیگر را به نقض این پیمان متهم کرده اند.
واشنگتن ضمن تعلیق اجرای این پیمان راهبردی، شرط خود برای ادامه عضویت در پیمان آی ان اف را پایبندی روسیه به آن اعلام کرده و مهلتی شش ماهه در این زمینه در نظر گرفته است.
روسیه نیز چند روزبعد، در اقدامی متقابل با فرمان پوتین، اجرای پیمان نیروهای هسته ای میان برد را به مدت 6 ماه به حال تعلیق درآورده واکنون با امضای قانون تعلیق توسط پوتین به آن رسمیت داد.
مسکو به واشنگتن هشدار داده که قادر به حفظ یکجانبه پیمان آی ان اف نیست.
البته واشنگتن به دنبال آن است که با خروج از پیمان آی ان اف، در مرحله بعد پیمان کنترل تسلیحات مهم دیگری یعنی پیمان استارت جدید که ناظر بر محدود کردن زرادخانه هسته ای دور برد روسیه و آمریکا است را تمدید نکند.
"حسین عسگریان" کارشناس سیاسی می گوید: شاید بزرگترین ریسک فروپاشی پیمان نیروهای هسته ای میان برد در کوتاهمدت، تأثیر آن بر پیمان استارت جدید میان روسیه و آمریکا باشد.
این پیمان که زرادخانه هستهای دوربرد دو کشور را محدود میسازد در فوریه 2021 به اتمام خواهد رسید، هرچند میتواند برای پنج سال بعد نیز دوباره تمدید شود.
روسیه بارها درباره روند کنونی پیمان های کنترل تسلیحات، با توجه به رویکرد آمریکا برای از بین بردن این پیمان ها از جمله پیمان آی ان اف و پیمان استارت جدید هشدار داده است.
در این راستا ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه؛ تهدید کرد، اگر آمریکا نشانه ای از قصد خود برای تمدید پیمان استارت جدید از خود نشان ندهد، روسیه نیز اجازه خواهد داد که این پیمان در سال 2021 منقضی شود.
پوتین در 6 ژوئن در حاشیه نشست اقتصادی سن پترزبورگ گفت: اگر کسی قصد تمدید پیمان استارت را ندارد ما نیز آن را تمدید نخواهیم کرد.
با اینکه این پیمان در سال 2021 به پایان می رسد، روند گفتگوهای رسمی برای تمدید آن آغاز نشده است.
روسها معتقدند که دولت ترامپ در راستای دکترین هسته ای جدید آمریکا خواهان ساخت و استقرار موشکها و تسلیحات جدید هسته ای برای مقابله با تهدیدات ادعایی از جانب روسیه و چین است.
ترامپ دراین زمینه اعلام کرد: آمریکا تسلیحات هسته ای اش را توسعه خواهد داد، مگر اینکه روسیه و چین توسعه تسلیحات هسته ای شان را متوقف کنند.
بدین ترتیب باید انتظار داشت که دولت ترامپ در راستای بلند پروازی های هسته ای خود، ضمن خروج از پیمان آی ان اف پس از تعلیق شش ماهه آن، در مرحله بعد عدم تمدید پیمان استارت جدید را در دستور کارش قرار دهد. این سناریو صرفا موجب افزایش بی ثباتی در عرصه بین المللی و سرعت گیری مسابقه تسلیحات هسته ای بین قدرت های اتمی جهان خواهد شد. 138/118
نویسنده: محمد رضا میرطاهر
بیشتربخوانید:
واکنش مسکو به ادعای واشنگتن درباره نقض پیمان منع جامع آزمایش های هستهای/ تحلیل
هشدار پوتین درباره از بین رفتن پیمان های کنترل تسلیحات/تحلیل