«مولود چاوش اوغلو» در گفتگو با خبرگزاری آلمان گفت: بدترین بحرانی که تاکنون میان آنکارا برلین وجود داشته، خاتمه یافته است و امیدواریم در سال ۲۰۱۸ میلادی شاهد بهبود روابط دوکشور باشیم.
وی در صحبت هایش به بدترین بحران در روابط ترکیه و آلمان، اشاره ای نکرد.
برغم اظهارات «مولود چاووش اوغلو» درباره بهبود روابط آنکارا و برلین، شواهدی مبنی بر بهبود روابط دو کشور به چشم نمی خورد؛ امری که در سخنان پیشین مقامات ترک هم مشاهده شده است.
این سخن «چاووش اوغلو» وزیر خارجه ترکیه که پیشتر گفته بود: آلمان از هر فرصتی برای بدنام کردن ترکیه استفاده می کند؛ در همین راستا ارزیابی می شود.
کارشناسان، اظهارات دوگانه وزیر امور خارجه ترکیه را ناشی از بی اعتمادی طرف ترک به آلمان تلقی می کنند.
امیدواری آنکارا به بهبود روابط با برلین
در واقع، این اظهارات نشان دهنده این واقعیت است که بی اعتمادی در مناسبات متقابل آنکارا - برلین موج می زند.
در چنین شرایطی با وجود ابراز امیدواری چاووش اوغلو، بعید است که روابط ترکیه و آلمان در کوتاه مدت بهیود یابد.
شاید به همین دلیل باشد که مولود چاووش اوغلو اخیرا" تصریح کرده است که ترکیه هیچ مشکلی با آلمان ندارد، در حالی که عکس این قضیه صادق است و آلمان از هیچ فرصتی برای حمله به ترکیه فروگذار نمیکند.
اظهارات اخیر چاووش اوغلو در عین حال، نشان دهنده عمق کینه یک مقام سیاسی ترکیه علیه آلمان است.
طی چند سال گذشته، بویژه در دوران زمامداری «رجب طیب اردوغان» رهبر حزب عدالت و توسعه ترکیه، روابط این کشور با آلمان فراز و نشیب های زیادی داشته است.
از روابط اقتصادی قدرتمند تا روابط متزلزل سیاسی بین دوکشور ترکیه و آلمان
مقام های ترکیه همواره بر این باور بوده اند که هرگاه نیاز داشته باشند می توانند علیه آلمان موضعگیری کنند و هر گاه که بخواهند امکان بهبود روابط دوکشور برایشان فراهم است.
واقعیت آن است که رابطه اقتصادی ترکیه و آلمان پایدار است و طی سالهای گذشته هر دو کشور جزو اصلی ترین شرکای تجاری یکدیگر بوده اند اما برخلاف این روابط، ترکیه و آلمان از بی ثباتی در روابط سیاسی به شدت رنج می برند.
مقام های دولت آنکارا بارها دولت برلین را به بازگشت به دوران نازیسم هیتلری متهم و تهدید کرده اند که از جمعیت ترک های مقیم آلمان برای پیشبرد اهداف دولت آنکارا در آلمان استفاده خواهند کرد.
در این ارتباط، «کمال کریشجی» Kemal Kirişci از محققان موسسه بروکینگز rookings Institution آمریکا در این باره گفته است: تهدید مقام های آنکارا علیه آلمان بویژه موجب بروز نگاه های منفی به ترکیه در سطح اتحادیه اروپا شده است.
علاوه بر این، دو کشور همچنین بر سر موضوع مهاجرین و سیاست های داخلی ترکیه با یکدیگر اختلاف دارند.
اخیرا" و در ماه های پایانی سال 2017 میلادی نیز در پی بازداشت «پتر اشتویتنر» Peter Steudtner تبعه آلمانی فعال در زمینه حقوق بشر در ترکیه، تنش در روابط آنکارا - برلین افزایش یافت.
در این میا «زیگمار گابریل» وزیر امور خارجه آلمان نیز از بازنگری در روابط یا ترکیه سخن به میان آورد.
روی هم رفته و در چنین شرایطی، بهبودی در روابط دوجانبه درکوتاه مدت دور از انتظار است.134/110
نویسنده: محمد علی طالبی خاکیانی
بیشتر بخوانید:
ادامه تنش میان ترکیه و آلمان/ اردوغان: آلمان به تروریستها کمک میکند
درخواست آلمان از اتحادیه اروپا برای تشدید فشارها علیه ترکیه/ تحلیل
موضع گیری رئیس جمهوری آلمان علیه ترکیه