رئیس جمهور آمریکا قرار است روز جمعه با نخست وزیر و ملکه بریتانیا دیدار کند. بنابراعلام دفتر نخستوزیری بریتانیا علاوه بر مسائل امنیتی و تجاری، روسیه، برگزیت و خاورمیانه نیز از دیگر محورهای رایزنی طرفین خواهد بود. این دیدارها از بیم رویارویی با معترضان، خارج از لندن برگزار میشود.
سفر ترامپ با توجه به وضعیت فوقالعاده دشوار ترزامی نخست وزیر بریتانیا درپی استعفای شماری از وزیران کابینه وی به دلیل اختلاف بر سر برگزیت، برای ترزامی از اهمیت زیادی برخوردار است.
سفر ترامپ به لندن، فرصتی برای افزایش روابط تجاری و تقویت همکاریهای امنیتی
اکنون موقعیت سیاسی ترزا می بشدت متزلزل شده است. وی امیدوار است که ترامپ حمایت خود را از وی ابراز کرده و درعین حال صفحه جدیدی در روابط لندن و واشنگتن بگشاید. نخست وزیر بریتانیا معتقد است سفر ترامپ به لندن، فرصتی برای افزایش روابط تجاری و تقویت همکاریهای امنیتی میان دو کشوراست.
ترزا می گفت: وقتی بریتانیا اتحادیه اروپا را ترک کند، هیچ اتحادی به اندازه اتحاد با آمریکا مهم نخواهد بود. از دیدگاه ترزامی، خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا (برگزیت) فرصتی تازه برای گسترش روابط کشورش با آمریکا محسوب میشود، زیرا وی درپی انعقاد یک پیمان تجارت آزاد جدید با آمریکاست تا اقتصاد کشورش پس از برگزیت را تقویت کند.
از سوی دیگر؛ اعضای کابینه ترزا می اخیرا به توافق رسیدند که پس از برگزیت، منطقهای آزاد برای تجارت با کشورهای عضو اتحادیه اروپا ایجاد شود. این توافق که باید به تصویب پارلمان برسد با واکنش برخی اعضای حزب محافظهکار رو به رو شد که خواهان خروج کامل بریتانیا از اتحادیهاروپا هستند.
«بوریس جانسون» وزیر خارجه بریتانیا و «دیوید دیویس» وزیر برگزیت، در واکنش به این طرح از سمت خود استعفاء کردند. این مساله به مذاق ترامپ نیز خوش نیامده است و به همین دلیل بهرغم امیدواری لندن برای حمایت همه جانبه واشنگتن از بریتانیا به ویژه در زمینه تجاری و اقتصادی، اما پیامهایی که از جانب ترامپ در این زمینه صادر شده، امیدوار کننده نیست.
از دیدگاه ترامپ، برنامه فعلی دولت ترزا می برای خروج از اروپا میتواند مانع از انعقاد یک توافق تجارت آزاد بین بریتانیا و آمریکا شود. ترامپ در این زمینه گفت: اجرای طرح مورد نظر ترزامی احتمالا توافق (تجارت آزاد) را از بین خواهد برد، زیرا به معنای آن خواهد بود که آمریکا به جای بریتانیا با اتحادیه اروپا سر و کار پیدا خواهد کرد.
رئیس جمهور آمریکا گفته است که طرح دولت بریتانیا برای روابطش با اتحادیه اروپا پس از اجرای «برگزیت» با آنچه مردم به آن رای دادند تفاوت زیادی دارد.
ترامپ تاکید کرد به ترزا می گفته بود که چطور از اتحادیه اروپا خارج شود اما او با من موافقت نکرد. او به (حرف) من گوش نکرد.
«برگزیت نرم» و «برگزیت سخت»
درواقع ترامپ از رویکرد ترزا می در زمینه «برگزیت نرم» یعنی خروج از اتحادیه اروپا اما حفظ پیوندهای تجاری و اقتصادی با آن خشنود نیست، لذا به ابراز نارضایتی خود از این مساله پرداخته و درواقع به نفع هواداران «برگزیت سخت» یعنی قطع کامل پیوندها با اتحادیه اروپا وارد عمل شده است.
ترامپ اخیرا در واکنش به استعفای بوریس جانسون ازاین مساله ابراز تاسف کرده و ابراز امیدواری کرد بوریس جانسون به کابینه بازگردد. او جانسون را «یک نماینده عالی برای بریتانیا» توصیف کرد. موضع گیری ترامپ نشان می دهد که امید ترزا می به حمایت سیاسی ترامپ از وی بیهوده بوده و درواقع ترامپ خواهان روی کار آمدن نخست وزیر جدید در بریتانیا است که حامی «برگزیت سخت» باشد.
به ویژه اینکه آمریکا و اتحادیهاروپا اخیرا درگیر یک جنگ تجاری شدهاند که درپی وضع تعرفههای تجاری آمریکا علیه صادرات فولاد و آلومینیوم متحدان اروپایی آغاز شده است.
135/120
نویسنده : سيدرضا مير طاهر
بیشتر بخوانید:
رایزنی ترامپ با ترزا می درسایه خشم مردم بریتانیا + ویدئو
نیویورکتایمز: اروپا هوشیار باشد؛ ترامپ به همپیمانی اعتقادی ندارد
پولیتیکو: ترامپ تهدیدی برای امنیت شغلی مقامات اروپایی