ناظران، انتخابات شهرداری ها را به منزله همه پرسی در باره عملکرد دولت جاکوب زوما، رئیس جمهوری آفریقای جنوبی تلقی می کنند.
درحال حاضر، حزب حاکم "کنگره ملی آفریکن" (ANC) اکثریت 278 کرسی شهرداری ها را در اختیار دارد، اما احتمال دارد که کرسی های برخی شهرهای مهم را از دست بدهد.
براساس نتایج نظرسنجی ها، پرتوریا پایتخت آفریقای جنوبی، ژوهانسبورگ قطب اقتصادی و پورت الیزابت، شهرهایی هستند که حزب حاکم، رقابت فشرده ای برای کسب مجدد کرسی های آنان با احزاب رقیب خواهد داشت.
با وجود رکود اقتصادی و نرخ 27 درصدی بیکاری و فقر، هنوز جاکوب زوما در نزد مردم آفریقای جنوبی بویژه مناطق روستایی از محبوبیت برخوردار است.
گرچه، به اعتقاد برخی ناظران، رسوایی های فساد مالی و نابسامانی وضعیت اقتصادی آفریقای جنوبی، موقعیت جاکوب زوما، رهبر حزب حاکم را تا اندازه ای ضعیف و شکننده کرده است.
در چنین شرایطی، حزب مخالف اتحاد دموکراتیک به پیروزی تاریخی و باورنکردنی در انتخابات شهرداری ها، امیدوار است.
موسی مایمن Mmusi Maimane نخستین رهبر سیاه پوست حزب مخالف اتحاد دموکراتیک معتقد است: "نمی توان جاکوب زوما و دموکراسی را در پارلمان آفریقای جنوبی و در کنار هم داشت.
بسیاری از رای دهندگان نیز که از کمبود فرصت های شغلی، نبود مسکن و خدمات عمومی ناراضی هستند، تصمیم دارند این بار به حزب مخالف اعتماد کنند.
آخرین نظرسنجی ها نشان می دهد، حزب مخالف اتحاد دموکراتیک در سه شهر مهم آفریقای جنوبی شامل پرتوریا، ژوهانسبورگ و پورت الیزابت پیشتاز است.
پیش بینی می شود، جاکوب زوما پس از شکست احتمالی حزب حاکم در انتخابات شهرداری ها، چنان تحت فشارهای سیاسی قرار گیرد که قبل از پایان دومین دوره ریاست جمهوری اش در سال 2019 مجبور شود از مقامش استعفا کند.
با این همه، جاکوب زوما در اجتماع طرفداران حزب حاکم، به آنان درباره پیروزی در انتخابات اطمینان داد.
وی همچنین هواداران حزب مخالف اتحاد دموکراتیک را متهم کرده است که سیاهان را قادر به اداره امور آفریقای جنوبی نمی دانند.
جولیوس مالما Julius Malema رهبر حزب مخالف "مبارزان اقتصاد آزاد " نیز از منتقدان سیاست های حزب حاکم است.
وی در سال 2012 از مقامش به عنوان رهبر شاخه جوانان حزب حاکم اخراج شده بود.
حزب جدید وی در انتخابات سراسری سال 2014 حدود 6 درصد کل آرا را بدست آورده بود. در انتخابات روز سوم اوت، حدود 26 میلیون و سی صد هزار نفر از مردم آفریقای جنوبی واجد شرایط رای دادن هستند.
ناظران، میزان درصد مشارکت رای دهندگان را عامل مهمی می دانند که محبوبیت و کارآمدی حزب حاکم را پس از گذشت دو دهه از فروپاشی رژیم نژاد پرست در افکار عمومی آفریقای جنوبی، محک خواهد زد.