ابراهیم جعفری، وزیر امور خارجه عراق روز جمعه در دیدار با احمد ابوالغیط، دبیرکل اتحادیه عرب در قاهره(پایتخت مصر) گفت، عملیات نظامی در عراق برای آزادسازی این کشور از اشغال تروریستهای داعش و بازگشت آوارگان به مناطق خود ادامه دارد و در چنین شرایطی انتظار میرود اتحادیه عرب باید به تسریع این امر کمک کند.
بی تردید انفعال اتحادیه عرب در خصوص بحرانهای منطقه ای و تاثیر گذاری منفی این اتحادیه در این بحرانها و همراهی های آن با تروریستها در منطقه انتقاد فزاینده افکارعمومی را درپی داشته است.
گفتنی است، بدلیل عملکرد مغرضانه برخی از کشورهای عضو اتحادیه عرب از جمله عربستان و قطر، اتحادیه عرب رویکرد سیاسی در خصوص موضوع مبارزه با تروریسم در پیش گرفته است.
اتحادیه عرب هیچگاه نتوانسته است، در برابر مشکلاتی که منطقه با آن روبروست، موضعی واحد، منطقی و تاثیر گذار اتخاذ کند.
نهادهای عربی از جمله اتحادیه عرب در حالی بعضا" نشست های فوق العاده ای را با محوریت تروریسم برگزار کرده اند که برخی از حکام عرب از ایجاد کنندگان و حامیان اصلی گروه های تروریستی و افراطی هستند.
تردیدی نیست که تروریسم از جمله مهمترین آسیب های کنونی جهان عرب است که البته مرز نمی شناسد.
عراق، سوریه و لیبی بیش از سایر کشورهای عربی درگیر عملیات تروریستی و انفجاری و حضور گسترده گروههای تروریستی هستند اما تروریسم صرفا" به این چند کشور محدود نمی شود.
تردیدی نیست که تروریسم در منطقه حامیان فرامنطقه ای زیادی دارد. همان گونه که برخی مقامات آمریکایی از جمله هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجه سابق آمریکا، اعتراف کرده اند، آمریکا ایجاد کننده اصلی گروههای تروریستی است اما حکام برخی کشورهای عربی کمتر از آمریکا در ایجاد تروریسم در جهان عرب نقش نداشته اند.
عربستان سعودی خاستگاه اصلی حامیان گروههای تروریستی است.
دلارهای هنگفت نفتی آل سعود به جای اینکه صرف تامین نیازهای مردم این کشور به خصوص جوانان تحصیل کرده شود به جیب شاهزادگان سعودی می رود و این شاهزادگان نیز از حامیان اصلی گروههای تروریستی هستند.
مقامات امارات، کویت و قطر نیز به تبعیت از آل سعود از حامیان اصلی گروههای تروریستی در اشکال مختلف هستند.
اکنون این تروریسم گریبان حامیان خود و متحدان آنها را گرفته و به عامل هراس در منطقه تبدیل شده است.
حکام عرب اما همچنان در قالب نهادهای منطقه ای عربی به جای اقدام قاطع و همکاری منطقه ای، صرفا به صدور بیانیه برای مبارزه با تروریسم اکتفا می کنند.
حکام عرب اما همچنان در قالب نهادهای منطقه ای عربی به جای اقدام قاطع و همکاری منطقه ای، صرفا به صدور بیانیه برای مبارزه با تروریسم اکتفا می کنند.
نشست های اتحادیه عرب برای بررسی حملات گروه تروریستی داعش در برخی از کشورهای عربی در حالی برگزار می شود که برخی از این کشورها بعنوان عامل اصلی شکل گیری داعش، در چند سال گذشته هیچگاه حاضر نشدند، جنایات گسترده داعش علیه مردم سوریه و عراق را محکوم کنند.
این اقدامات حتی با سکوت معنادار اتحادیه عرب همراه بود. اقدامات گروه های تروریستی همانگونه که پیشتر بسیاری از مسئولان و شخصیت های سیاسی و مذهبی منطقه هشدار داده بودند، در نهایت با عبور از کشورهای هدف همچون سوریه و عراق، دامنگیر همه منطقه بویژه حامیان آن نیزشد.
در این بین حمایت مالی از تروریستهای به اصطلاح میانهرو، تقسیمبندی تروریسم خوب و بد و عملکرد انفعالی اتحادیه عرب در قبال پدیده شوم تروریسم، مرز تحرکات تروریستی را از سوریه، به عراق سپس یمن، شمال آفریقا و عربستان کشانده است.
در چنین شرایطی باید گفت، قطع حمایت مالی و تسلیحاتی تروریستها، جلوگیری از تردد عناصر مسلح از کشورهای مختلف و اراده جدی دولتها و جامعه جهانی برای مبارزه واقعی با پدیده شوم تروریسم، تنها راه پایان دادن به حملات تروریستی و خشکاندن ریشه تروریسم است.
این موضوعی است که وزیر خارجه عراق نیز در دیدار با دبیر کل اتحادیه عرب به آن اشاره کرده است.