"مولود چاووش اوغلو" درحاشیه نشستی که با موضوع مهاجران غیرقانونی درآنکارا پایتخت ترکیه برگزار شد، طی سخنانی تاکید کرد: اتحادیه اروپا باید به وعدههایی که به ترکیه درقبال مهاجران غیرقانونی داده عمل کند.
دولت آنکارا طی ماههای اخیر گزارشهای متعددی درزمینه جلوگیری ازعبور مهاجران غیرقانونی به اتحادیه اروپا منتشر کرده است.
به نظر می رسد، مقامهای آنکارا با هدف تحت فشار قرار دادن اتحادیه اروپا جهت دریافت مشوقهای وعده داده شده به ترکیه و اتباع این کشور، به طرح انتقاد از رهبران این اتحادیه روی آورده اند.
براساس توافقنامه ترکیه و اتحادیه اروپا که درماه دسامبر سال 2015 میلادی درارتباط با مهاجران غیرقانونی امضا شد، مقرر گردید دولت ترکیه به ازای جلوگیری ازمهاجرتهای غیرقانونی به اتحادیه اروپا، مبلغی نزدیک به 6 میلیارد یورو از این اتحادیه دریافت کند. درعین حال مقرر شد، دولت ترکیه به ازای افزایش کنترل مرزهایش و نگهداری پناهجویان درخاک خود، برخی مشوقهای سیاسی نیز دریافت نماید.
ازسرگیری گفت وگوها درباره پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا ازجمله مشوق های سیاسی وعده داده شده به دولت آنکارا بوده است. این توافق ازسال 2016 میلادی اجرایی شد، اما به نظر می رسد طی سال گذشته، طرفین به تعهدات خود چندان پایبند نمانده اند.
دولت ترکیه بارها اعلام کرده است که اتحادیه اروپا به اجرای تعهدات خود با ترکیه به صورت دقیق عمل نکرده است. درمقابل ، اتحادیه اروپا نیز کم توجهی مقامهای ترکیه به کنترل مهاجران غیرقانونی توسط دولت ترکیه را مطرح می کنند .
درپی امضای توافقنامه مهاجران میان ترکیه و اتحادیه اروپا، برخی نگرانی ها در جامعه رسانه ای ترکیه مطرح شد.
در واکنش به این نگرانیها، "ژان کلود یونکر" رئیس کمیسیون اروپا گفته بود: "این توافق باعث نخواهد شد که تفاوتها و واگراییهای اصلی که با ترکیه داریم ، یعنی حقوق بشر و آزادی رسانه را فراموش کنیم."
با وجود این، برخی کارشناسان ترک تلاش می کنند شرایط دوطرف را برابر و متقابل قلمداد کنند. به عنوان مثال: پروفسور "بیرگول دمیرتاش" (Byrgul Demirtash) عضو هیات علمی دانشگاه اقتصادی و فنی اتاق های بازرگانی و بورس ترکیه و "امره گونن" (Emre Gonen) محقق دانشکده روابط بین الملل دانشگاه بیلگی که هر دو نفر ازکارشناسان و صاحبنظران اقتصادی وسیاسی ترکیه محسوب می شوند، دراین زمینه درماه فوریه سال جاری میلادی، اظهاراتی داشته اند.
پروفسور بیرکول دمیرتاش درگفت وگو با خبرگزاری دولتی آناتولی با بیان این که روابط ترکیه و اتحادیه اروپا روابطی دوبعدی است، گفت: "بعد نخست روند عضویت ترکیه دراتحادیه اروپا است. بعد دوم نیز همکاری و ائتلاف درمقابل تهدیدهای بین المللی علیه ترکیه و اتحادیه اروپا است".
"امره گونن" محقق دانشکده روابط بین الملل دانشگاه بیلگی نیز با مهم ارزیابی کردن توافق ترکیه و اتحادیه، گفت: "دوطرف روابط بسیار عمیقی دارند و احتمال این که روابط دوطرف گسسته شود وجود ندارد. ترکیه برای اروپا یکی ازکشورهای مهم درمنطقه است".
این درحالی است که وضعیت ترکیه و اتحادیه اروپا برابر نیست و دوطرف را نمی توان در یک کفه ترازو قرار داد. ضمن آن که وابستگی ترکیه به غرب بسیار زیادتر ازنیازهای غرب به ترکیه است.
در واقع، ترکیه چند اهرم موقتی نظیر عبور مهاجران غیرقانونی دراختیار دارد و تلاش می کند با این اهرم به معامله با غرب اقدام کند.
درمقابل ، اتحادیه اروپا اجرای دقیق توافقنامه مهاجران را با محدودیتها و ملاحظاتی به پیش می برد.
نویسنده: محمد علی طالبی خاکیانی
141/118
بیشتر بخوانید:
ترکیه اتحادیه اروپا را تهدید کرد؛ توافقنامه پناهجویان می تواند لغو شود