ایران پرس - وزیر دادگستری ترکیه بار دیگر از آمریکا به علت رد درخواست‌های پی در پی دولت آنکارا برای استرداد «فتح الله گولن» انتقاد کرد.

«عبدالحمید گل» گفت: دولت آنکارا تاکنون به صورت رسمی، 7 بار با درخواست از مقام های دولت واشنگتن خواستار استرداد «فتح الله گولن» شده اما تاکنون همه این درخواست ها از سوی مقام های کاخ سفید رد شده است.

جدا از درخواست های رسمی، مقام های دولت آنکارا در کنفرانس ها و موضعگیری های غیر رسمی بویژه در دیدار با مقام های دولت واشنگتن نیز بارها درخواست استرداد فتح الله گولن را مطرح کرده اند. 

آیا فتح الله گولن در آمریکا استقلال نظر دارد و یا آنگونه که شواهد نشان می دهد سیاست مداران آمریکایی در کنار او قرار دارند؟

در این درخواست های تکراری، مقام های دولت آمریکا هم از همتایان ترک خود خواسته اند اگر مدرکی مبنی بر مشارکت جریان گولن درکودتای نافرجام ترکیه دارند ارائه کنند.

برغم ارائه اسناد متعدد آنکارا، دولتمردان واشنگتن همچنان از بازگرداندن فتح الله گولن به ترکیه خودداری می کنند، زیرا به شدت نگران از دست دادن این فرد هستند.

بر اساس اسناد منتشر شده، گولن خدمات بسیار زیادی به آمریکا کرده است.

درهمین زمینه، «سیبل ادموندس» روزنامه نگار و کارشناس مسائل ترکیه و آسیای مرکزی، گفته است:

"سازمان سیا گولن را به آمریکا آورد و درخانه‌ای نزدیک به مرکز خود مستقر کرد. وی یک شبکه 20 الی 25 میلیارد دلاری را کنترل می‌کند و کسی نمی‌داند که این پول‌ها از کجا به دست آمده است."

«سعدالله زارعی» از کارشناسان ارشد و پژوهشگران ایرانی در ارتباط با کودتای نافرجام سال 2016 میلادی و نقش جریان گولن برای کمک به سیاست های آمریکا در خاورمیانه، گفته است:

"آمارها نشان می‌دهند که گولن 14 هزار مدرسه در ترکیه دارد، برخی می‌گفتند او در همه جا نیرو دارد، به جز ارتش که مساله کودتا نشان داد او در ارتش نیز نیروهایی دارد."

واقعیت آن است که، درباره فعالیت های جاسوسی آمریکا در ترکیه توسط گروه گولن نباید تردید کرد. بویژه که، آمریکا از فردی بی دلیل پذیرایی نمی کند. شاید به همین دلیل است که، دولت آنکارا جریان گولن به رهبری «فتح الله گولن» را عامل کودتای نافرجام 15 ژوئیه سال 2016 میلادی معرفی کرده است.

این در حالی است که فتح الله گولن همواره مشارکت درکودتای نافرجام ترکیه را رد کرده است.

با وجود این، موضوع استرداد فتح الله گولن به ترکیه به خصومت هر چه بیشتر میان ترکیه و آمریکا دامن زده است. در مقابل این فراز و نشیب ها در مناسبات ترکیه و آمریکا، مقام های کاخ سفید تلاش می کنند از طریق مسائلی نظیر نقض حقوق بشر، آزادی بیان و رسانه ها وهمچنین مناسبات ترکیه با کشورهای مستقل جهان، دولت آنکارا را تحت فشار قرار دهند.  

در این ارتباط، «مولود چاووش اوغلو»، وزیر امور خارجه ترکیه اخیرا گفت، کشورش زبان تهدید را نمی فهمد. درعین حال، دولت آنکارا پیشنهاد متحدانش برای فروش سامانه های پدافند موشکی را ارزیابی می کند، اما این که تهدید کنند خرید سامانه های S-400 از روسیه منجر به تحریم های آمریکا خواهد شد، غیرقابل قبول است.

نویسنده: محمد علی طالبی

137/116

بیشتر بخوانید:

دستگیری متهمان به همکاری با گولن در ترکیه ادامه دارد

تاکید ترکیه بر خاستگاه امریکایی گروه گولن/ تحلیل

اردوغان: گروه های داعش، گولن و پ ک ک دشمنان اصلی ترکیه هستند

آیا فتح الله گولن در آمریکا استقلال نظر دارد و یا آنگونه که شواهد نشان می دهد سیاست مداران آمریکایی در کنار او قرار دارند؟