ایران پرس- روابط روسیه و غرب در سالهای اخیر مسیر پرفراز و نشیبی را طی کرده است. طی پنج سال اخیر فشارهای غرب به ویژه آمریکا علیه روسیه به نحو قابل توجهی افزایش یافته است.

در این راستا «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه ضمن مخالفت با ادعای رهبری واحد جهانی از سوی برخی کشورهای غربی، از برخورد آنها و استفاده از روش‌های تهدید، تحریم و اعمال فشار برای تحمیل ارزش‌ها و دیدگاه‌های خود بر سایر کشورها و ملل جهان بشدت انتقاد کرد. روسیه اکنون تحت شدید ترین تحریم های غرب به ویژه آمریکا است که به بهانه های مختلف علیه آن اعمال می شود، در حالیکه هدف واقعی غرب، تمکین مسکو به خواسته های آن است.

پوتین در آستانه سفر خود به پکن (برای شرکت در اجلاس «یک کمربند-یک راه») در مصاحبه ای اعلام کرد که مشارکت روسیه و چین عامل ثبات بخش بسیار مهمی در شرایطی است که برخی کشورهای غربی ادعای رهبری واحد جهانی را دارند.

اشاره آشکار رئیس جمهور روسیه به دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا است که رویکرد یک جانبه گرانه و زورمدارانه وی در عرصه بین المللی، باعث بروز تنش ها و هرج و مرج زیادی در نظام جهانی شده است.

رئیس جمهور روسیه تاکید کرده که غربی ها (به ویژه آمریکا) اصول و چارچوب حقوق بین الملل را زیرپا گذاشته و تلاش می کنند تا با استفاده از روش‌هایی مانند تهدید، تحریم و اعمال فشار، ارزش‌ها و دیدگاه‌های خود را بر سایر کشورها و ملل جهان تحمیل کنند. 

رویکرد ترامپ به معنای تداوم و تشدید تلاش های دولت وی برای اعمال خواسته ها و اراده خود به دیگر کشورها است.

این رویکرد مورد مخالفت شدید روسیه و نیز چین به عنوان دوقدرت بین المللی رقیب امریکا قرار گرفته است. 

پوتین گفت: «مشارکت بسیار نزدیک روسیه و چین در عرصه سیاست خارجی یک عامل بسیار مهم و ثبات دهنده در امور بین المللی است، به خصوص آنکه دو کشور درباره بسیاری از مسائل مهم بین المللی و منطقه‌ای، مواضع مشترک یا بسیار نزدیکی به یکدیگر دارند.»

مسکو و پکن برای تغییر اوضاع کنونی، حل و فصل مسائل جهانی و منطقه‌ای و ایجاد نظامی چند جانبه به گسترش همکاری های خود در چارچوب سازمان‌های بین المللی مانند سازمان ملل، گروه بیست، سازمان همکاری‌های شانگهای، گروه بریکس و همچنین سازمان همکاری‌های اقتصادی آسیا و اقیانوس آرام پرداخته اند.

روسیه و چین معتقد هستند که تحولات بین المللی و واقعیات نظام جهانی موید گذار به سوی نظام چند قطبی است، در حالی که آمریکا با پافشاری بر حفظ نظام تک قطبی و تلاش برای ایفای نقش پلیس جهانی به دنبال اهداف و خواسته های خود از طریق یکجانبه گرایی است. 

«ماریا فرناندا اسپینوزا» رئیس مجمع عمومی سازمان ملل متحد «مواجهه با آشفتگی فزاینده در جهان» را تنها در سایه «چندجانبه گرایی» ممکن دانسته است.

آمریکا بشدت مخالف تقویت چند جانبه گرایی است بوده و تلاش می کند تا همچنان نقش هژمون خود را در عرصه بین المللی از طریق اعمال زور و تحمیل خواسته های خود به دیگر کشورها حفظ کند.

با این حال شواهد حاکی از انزوای روز افزون آمریکا به دلیل به اقدامات یکجانبه گرایانه و زورمدارانه ترامپ است. 135/118

بیشتر بخوانید : 

پوتین: مصمم به توسعه روابط با کره شمالی هستیم

انتقاد پوتین از رفتار بین المللی آمریکا/ تحلیل